Stefan Milenković: Nisam baš najnormalniji

1
Proslavljeni violinista Stefan Milenković priznaje da je i u četvrtoj deceniji veliko dete i objašnjava na koji način neguje svoj duh i uspeva da pobegne od svakodnevne rutine
Stefan Milenković, foto: Bojana Andrić za Elle
Stefan Milenković, foto: Bojana Andrić za Elle

Iako tvrdi da je i dalje veliko dete, virtuoz na violini koji je zbog svog nesvakidašnjeg talenta dobio nadimak čudo od deteta, Stefan Milenković (35), ne dozvoljava da ga muzika sputava u životnim radostima. Ipak, za praznike ga ne vezuju najlepše uspomene jer je zimsku čaroliju u mladosti najčešće propuštao zbog obaveza, ali ono što ga je mimoišlo u tinejdžerskim godinama, sada nadoknađuje kroz svoje brojne pustolovine.

- Moj odnos prema praznicima je gorko-sladak. Dok su se ljudi provodili i uživali, ja sam morao da radim. Još davno sam ih emotivno odstranio. Ipak, umem i da uživam u Novoj godini ili Božiću – iskren je Stefan koji će 25. januara proslaviti 36. rođendan.

- Infantilan sam, u stvari skroz infantilan, što je divno, to kultivišem i negujem. Kada pomislim na stvari od pre dvadeset godina, shvatim koliko dugo se bavim istim poslom. Čudno je to i divno u isto vreme. Život nas tera na neke odgovornosti, a ja pokušavam da balansiram između odgovornosti i zabave. Stalno se raste, ne samo kroz rad. Neko ko uvek radi isti posao, o sebi u svetu ne zna ništa, pa ni svoj posao neće raditi maksimalno dobro – govori muzičar koji je poznat i kao veliki ljubitelj ekstremnih sportova kao što su skakanje padobranom i vožnja motorom.

- Ako je to moj porok, onda sam dobro. Nisam baš najnormalniji, to je jasno. Sa mnom nešto nije u redu. Radim stvari koje me interesuju, a zašto baš te, možda je bolje da to analizira neki psiholog. Imam 35 godina, a već 32 sviram violinu, pa je možda i to odgovor na ovo o čemu pričam. Veoma sam znatiželjan. Svet muzičara je mali krug, a većina od njih nema nikakve društvene aktivnosti, u sobi su za vežbanje po ceo dan i ostaju emotivno zarobljeni u toj prostoriji celog života. Mene interesuju mnoge druge stvari, volim da igram, plešem tango, vozim motor – otkriva Stefan koji se svojih hobija nikada ne bi odrekao zbog violine.

- Razmišljao sam da li bih žrtvovao sve te stvari samo zbog sviranja violine. Možda, ako mislite da ćete živeti pet hiljada godina, ali ukoliko imate samo jedan život, onda je odgovor ne – govori muzičar koji nakon razvoda od čelistkinje Ani Aznavurijan s kojom je bio u sedmogodišnjem braku, obazrivo govori o ljubavi.

- Svako od nas definiše ljubav na svoj način. Da je tu neki Italijan, sat vremena bi mogao da priča o tome, a meni ni to ne bi pomoglo. Ne delim osobine na muške i ženske, kod lepšeg pola pre svega cenim dobre ljudske strane. A koje tačno, ne znam da vam kažem, ni dan-danas nisam siguran šta volim, a šta ne – zaključuje Stefan.

 

Danilo Mašojević

 

 

makonda-tracker