Story Travel - Novogodišnja noć daleko od kuće

0
Ljudi negde potajno veruju da ako prve minute nove godine dočekaju u dobrom raspoloženju i lepom ambijentu, takva će im biti i cela godina. Pa, najverovatnije, neće. Ili, što reče onaj prodavac sa buvljaka u TV anketi kada su ga pitali da li će nova godina bit
Foto: Guliver, Shutterstock
Foto: Guliver, Shutterstock

To ipak ne znači da ne treba probati. Ako ništa drugo, barem ćete tu noć provesti lepo.

Venecija, Italija

Romantika na kanalu

Ovaj jedinstveni grad i jedan od najatraktivnijih u bilo koje doba godine da se u njemu zateknete, na proslavi nazvanoj La Festa di San Silvestro, kada se ispraća stara i dočekuje nova godina, uvek vas čeka mnoštvo veselog i zanimljivo obučenog sveta u uskim ulicama ispunjenim muzikom, a u ponoć vatromet i zdravica na Trgu Svetog Marka.

Za one koji žele da osete otmeni aristokratski duh stare Venecije, tu je glavna stvar tradicionalni koncertu u teatru La Fenice, koji počinje u popodnevnim časovima, a posle toga sledi zabava u koju su uključeni piće, večera i ponoćna zdravica.

U lokalnim restoranima obavezno treba rezervisati sto za tu noć i probati tradicionalno jelo sa lećom jer ono simbolizuje sreću!

Po povratku u hotel, pripazite da vam na glavu ne padne neki kredenac ili nešto slično jer tamo još praktikuju običaj da pred novu godinu izbacuju stare stvari kroz prozor!

 

Edinburg, Škotska


Zabava da se smrzneš

Otresite prašinu sa svog kilta, bacite koju kap kolonjske vodice na najkritičnije delove i visoko podignite čašu single malt viskija. Vreme je za Novu godinu u Škotskoj!

Hogmenej, trodnevni ulični festival u Edinburgu, verovatno je i najveći novogodišnji festival u ovom delu svetu. Počinje 30. decembra povorkama baklji koje poput vrele lave svetlucaju u noći, a nastavlja se sutradan serijom koncerata u podnožju veličanstvenog dvorca i čitavog niza improvizovanih otvorenih barova. Atmosfera žurke prisutna je na svakom ćošku, a što se tiče mesta gde bi trebalo da vas zatekne ponoć, izbor je velik: od koncerta Simple Minds u parku, preko otvorenog podijuma na kojem hiljade veselih Škota pleše i skakuće uz zvuke lokalnih narodnjaka do bezbroj poluzamračenih pabova u kojima su te noći svi (intimni) prijatelji i neizbežnog vatrometa koji će obasjati čitav ovaj srednjovekovni grad.

I taman kada ste pomislili da je to to, sutradan vas čeka tipična škotska ludorija poznata kao loony dook – brčkanje, prskanje i kupanje u ledenoj vodi ispod velikog železničkog mosta. Ono loony u nazivu skraćeno je od lunatic (ludak), a dook je škotski izraz za kupanje. U svakom slučaju, ponesite fotoaparat jer tih nekoliko stotina kupača pravi su prizor za uspomenu koja traje!

 

Berlin, Nemačka


Uzbuđenja bez prestanka

Uprkos hladnom vremenu, temperatura na ulicama Berlina u najluđoj noći zaista je takva da vam je u najmanju ruku – svejedno! Glavni grad Nemačke domaćin je jednog od najvećih dočeka Nove godine na otvorenom, daleko sadržajnijeg i uzbudljivijeg nego što su oni u Londonu ili Njujorku.

Centar fešte je oko Brandenburške kapije, gde se pod nebom išaranim laserskim snopovima svetla održava serija koncerata i gde u ponoć počinje vatromet. Atmosfera je prava festivalska – koncertne bine, podijumi za ples, šatori, improvizovani šankovi na kojima se toče najbolja piva i kokteli, ulični zabavljači, svakojaki ekscentrici & umetnici, vruće kobasice veličine omanjih podmornica... A tu su i klupice sa ugrađenim grejačima na kojima možete da se stisnete sa ljudima koji dolaze ovde na doček bukvalno iz celog sveta.

U ponoć se nazdravlja obično uz odlično nemačko penušavo vino, a žurka se zatim sa ulice seli u klubove, gde ste dalje ostavljeni na milost & nemilost najuzbudljivijeg evropskog grada!

 

Krakov, Poljska

Grad mladih

Ako bi propitivali mlađi svet koji putuje Evropom, Krakov je uvek među pet najboljih destinacija za provod. Uostalom, čak polovina stanovnika ovde je mlađa od 30 godina. Kada tome dodate još i novogodišnje raspoloženje, jasno je da vas u ovom lepom univerzitetskom gradu čeka potencijalno nezaboravna novogodišnja noć.

Uz to, Krakov je i dalje osetno jeftiniji od velikih evropskih metropola, a kada ga prekrije sneg, teško da ima romantičnijeg mesta da se sutradan ujutro otreznite! Kao otrežnjenje dobro dođe i izlet u obližnji Aušvic, nekadašnji nacističko koncentracioni logor, ali to može da sačeka i neko drugo doba godine...

 

Sidnej, Australija


Prvi u novu godinu


Sidnej je za mnoge bio i ostao jedan od top gradova za doček Nove godine. Svečanosti u luci počinju već poslepodne, a kulminacija je u ponoć uz vatromet koji oduzima dah. Oni koji broje, kažu da je prošle godine u ponoć 31. decembra tu bilo više od milion ljudi.

Osim fascinantnog vatrometa sinhronizovanog sa muzikom, atrakcija je i most preko zaliva osvetljen lajt-šou prizorima na kojima su neki od događaja koji su obeležili proteklu godinu.

Ipak, ono što sidnejski doček razlikuje od većine ostalih jeste to što ste na ulici u šortsu i majici kratkih rukava, a kad se sve završi, u zavičaju mnogi još nisu ni turili pihtije u frižider jer je tek – dva po podne!

Njujork, SAD


Spontano ništa

Jedan od najizvikanijih novogodišnjih dočeka jeste onaj na čuvenom Tajms skveru u Njujorku. Takozvana spontana gužva u kojoj se praktično ne dešava ništa (osim ako vas neko ne odžepari), svodi se na cupkanje po hladnoći uz eventualno nekoliko gutljaja alkohola koji ste sakrili da vas niko ne vidi jer je – zabranjeno piti na ulici!

Glavna zabava je, ako zanemarimo pokušaje uriniranja unaokolo po mrzlom vremenu jer nigde nema javnog toaleta, odbrojavanje poslednjih sekundi stare godine i još desetak minuta vriske & cike posle toga. I sve to u gradu gde imate barem stotinak mesta da se nezaboravno provedete svake noći!

Viktor Čikeš

makonda-tracker