Životna priča – Kajli Minog: Od devojke iz komšiluka do seks simbola

0
Pevačica Kajli Minog ove godine slavi 25 godina karijere, u kojoj je bilo mnogo uspona i padova, baš kao i u njenom privatnom životu, u kojem je iza sebe ostavila opaku bolest i burne veze
Kajli Minog, Foto: Profimedia, Guliver
Kajli Minog, Foto: Profimedia, Guliver

Godina koja je na izmaku ostaće u dubokom sećanju najveće australijske pop zvezde - Kajli Minog. U velikom stilu proslavila je 25 godina postojanja na muzičkoj sceni, a slavlje je upriličila turnejom, kao i objavljivanjem knjige koja predstavlja rezime njenog modnog izražaja jer je proteklih godina sarađivala sa velikanima fashion scene. U ovoj knjizi nalaze se fotografije zapaženih kostima u kojima se ona  pojavljivala na sceni, kao i u spotovima. - U pojedinim odevnim kombinacijama, Kajli je izgledala poput boginje - napisali su kreatori Domeniko Dolče i Stefano Gabana. Međutim, neretko su je optuživali i da kopira odevanje drugih pevačica. Kada su je nedavno prozvali da imitira Lejdi Gagu, ona je priznala da je takve optužbe veoma ljute. Takozvana Džepna Venera, koja odiše posebnim seksepilom i dozom nežnosti, tokom karijere bila je sklona menjanju imidža. Pevačica je  prošla put ispunjen zabavom i uspehom, potom se borila sa opakom bolešću, da bi se nakon toga vratila na staze stare slave. Devojka iz komšiluka pretvorila se u divu. Danas, kao da se godine ne ispusuju na njenom licu, a ona tvrdi da još nije potražila pomoć plastičnog hirurga.

Kajli En Minog, najstarije dete bivše manekenke i plesačice Kerol i računovođe Rona, rođena je 28. maja 1968. godine u Melburnu. Njen brat Brendan bio je snimatelj, a najmlađa sestra Deni pevačica.

- Kada sam imala osam godina, povela bih drugarice u sobu, gde smo se oblačila u party krpice i slušale hitove grupe Abba. Metle smo koristile u zamenu za mikrofone - prisetila se Kajli u jednom intervjuu dodavši da je tada bila fascinirana Olivijom Njutn Džon, najvećom australijskom pop zvezdom sedamdesetih godina.

Deni i Kajli su se još kao devojčice prijavljivale u različite šou-programe, a iako je tada delovalo da je Deni talentovanija, svetska slava ipak je pripala Kajli Minog. To nije promenilo njihov odnos jer su oduvek bile bliske.

- Ponekad sam se osećala krivom, iako za to nije bilo razloga. Razgovarale smo o tome i među nama sve odlično funkcioniše. Oduvek sam znala da će doći njeno vreme. Navijam za nju - objašnjavala je Kajli i s ponosom se osvrnula na period svog odrastanja. - Moja porodica nije bila bogata i nije imala istaknut društveni status. Otac je radio dva posla. Dolazim iz skromnog okruženja, ali radna etika donela nam je ono što nam je bilo potrebno i nikad nismo osećali da nam nešto fali.

Veliki preokret u karijeri i privatnom životu junakinje ove priče dogodio se 1985. godine kada je dobila ulogu u seriji Neighbours koja je postala hit. Džejson Donovan koji je glumio njenog partnera, dobio je istu ulogu i u stvarnom životu Kajli Minog.

- To je bilo neverovatno. Gde god bismo krenuli, nastajala je velika gužva - priseća se Kajli. Kada je na jednoj dobrotvornoj zabavi gostujući sa ekipom serije otpevala hit Little Eva, The Loco-Motion, popularna Džepna Venera zadivila je javnost svojim glasovnim sposobnostima i odmah nakon toga objavila hit-singl The Loco - Motion koji je oborio sve tadašnje muzičke rekorde u Australiji.

- Ja sam zapravo želela posao. Tada nisam bila gladna uspeha, ali nakon što sam sa kolegama iz serije izvela taj performans, neko je rekao: To je odlično. Trebalo bi da to snimiš i u očima su mi se pojavile zvezde - rekla je pevačica. Prva pesma koju su za nju napisali bio je hit I Should Be So Lucky i ova numera postala je planetarni hit. Prvi album pod nazivom Kylie izdala je 1988. godine, kada je napustila glumačku karijeru i posvetila se muzici.

Početkom devedesetih australijskoj pevačici dosadio je imidž devojke iz komšiluka, pa je u želji da privuče odraslu publiku, na sebe preuzela i režiju spotova.  U to vreme podršku joj je pružao novi dečko, legendarni pevač grupe INXS, Majkli Hačins, čiji je omiljeni hobi bio kvarenje Kajli, a njoj je u tom razdoblju posvetio veliki hit Suicide Blonde.

Tokom rada na albumu Greates Hits sarađivala je sa grupama Pet Shop Boys i M People, da bi nakon toga dobila poziv od Nika Kejva i njih dvoje su svoju saradnju krunisali hitom Where the Wild Roses Grow.

- Naučio me je da se nikada ne udaljim predaleko od onoga što zaista jesam, ali da idem napred i isprobavam različite stvari - pričala je o Niku. Za neke od numera na albumu Light Years bio je zadužen i britanski megastar Robi Vilijams, s kojim je snimila duet Kids. Ipak, najveći uspeh u karijeri postigla je hitom Can’ t Get You Out of My Head, s albuma Fever, a ova pesma bila je broj jedan u 40 zemalja sveta. U vreme kada je 2005. godine krenula na svoju najveću turneju, dijagnostikovan joj je rak dojke. Tokom operacije i lečenja, roditelji su neprestano bili uz nju pomažući joj da se izbori s opakom bolešću. Kajli se borila sa situacijom opasnom po život, ali njena svetska popularnost dovela je do nečega što su stručnjaci nazvali kao Kajli efekat. Kao da su od tada žene, pogotovo one iz njene rodne Australije, odjednom postale svesne pretnje te bolesti. Nakon što je službeno objavljen razlog prekida turneje i tačna dijagnoza, u sledeće dve nedelje za čak 40 procenata povećao se broj prijava žena za mamografiju. Kajli je nekoliko dana nakon toga operisana u Australiji i posle toga otišla je u Francusku na šestomesečnu hemoterapiju.

Nakon operacije pojavila se u javnosti posetivši decu obolelu od raka u bolnici u Melburnu. Iscrpljena od lečenja, ipak je sebi priuštila kratak odmor i svima pokazala da se neće olako prepustiti depresiji. Već za Božić izašao je njen singl Over the Rainbow, obrada evergrina iz filma Čarobjnak iz Oza, dostupan samo za digitalno preuzimanje.

Početkom 2006. godine službeno je objavljena vest da je lečenje bilo uspešno, ali da se terapija nastavlja. Za vreme oporavka napisala je knjigu za decu The Showgirl Princes, a pred kraj iste godine predstavila je svoj parfem Darling. Samopouzdanje joj se polako vraćalo jer je najteže poglavlje bilo iza nje. Sećanje na te trenutke i dalje kod Kajli izaziva poplavu emocija, pa je tako prošle godine u suzama prekinula intervju i napustila studio kada su prikazali snimak njene posete dečjem onkološkom odeljenju.

- Svako ko se lečio od raka ili bilo koje druge bolesti koja iziskuje operaciju i terapiju, zna da postoji stalni podsetnik na to kako više ništa nije kao što je nekad bilo - rekla je Kajli i priznala da su ožiljci ostali, ali samo oni na telu.

Dok se borila sa bolešću, suočila se sa još jednim porazom. Prekinula je vezu sa glumcem Olivijeom Martinezom, sadašnjim verenikom oskarovke Hale Beri. Mediji su se obrušili na Martineza koji ju je napustio u tako osetljivom trenutku, ali ona ga je branila i zahtevala da ga javnost ostavi na miru. Pevačica je medijima od početka svoje karijere bila zanimljiva, ne samo zbog pesama i atraktivnih koncerata, već i zbog burnog ljubavnog života. Priznala je da njene emotivne veze nisu ni nalik onima iz bajke, ali da raskide nije doživljavala kao neuspeh.

- Ja sam serijski monogamna i povremeno padnem. Nekad je to dobro, drugi put nije - ističe ona. Nakon Džejsona Donovana i Majkla Hačinsa, Kajli Minog je bila u vezama sa pevačima Lenijem Kravicom, Robijem Vilijamsom, vlasnikom Hamilton’s Art galerije u Londonu Timom Džeferajsom, francuskim fotografom Stefanom Sednaouijem, britanskim modelom Džejmsom Gudingom, glumcima Olivijeom Martinezom i Rupertom Penri-Džonsom, a Žan Klod van Dam nedavno je priznao da je sa Kajli imao aferu za vreme snimanja filma Ulični borac.

Pevačica odavno veruje u to da je propustila priliku za brak jer se nije udala u ranim devedesetim godinama. Priznala je kako je to muči kad razmišlja o dubini odnosa koji imaju njeni roditelji.

- Još su zaljubljeni, drže se za ruke i oni su mi najbolji primer. Pomalo boli pomisao na to da tako nešto nikad neću imati. Oni su to napravili kada su imali 22 godine. Postoje ljudi koji veruju da lepa ljubavna priča traje celog života. Govorim sebi da će trajati koliko je suđeno, pa sam na kraju manje razočarana - iskrena je Kajli. S druge strane, o majčinstvu je intenzivno razmišljala, ali godine su prolazile i posvećenost karijeri uzela je maha. Ipak, Kajli ima rezervni plan u slučaju da ne uplovi u roditeljske vode.

- Ako nikada ne budem imala decu, barem ću tu ljubav moći da usmerim prema nećacima. Ipak smo deo istog DNK - ističe ponosna tetka.

Kajli već dugo nema razloga za brigu kada je reč o njenom ljubavnom životu. Nakon raskida sa Martinezom, upoznala je španskog manekena Andresa Velensosa, s kojim je i danas u srećnoj vezi. Pevačica je od svog dečka starija devet godina, ali par ističe da se među njima ta razlika ne oseća. Kajli kao glavni razlog uspeha njihove veze navodi to što je ona postala mudrija, tolerantnija i manje zahtevna. Ko zna, možda joj se ipak posreći da se u starosti drži za ruke sa sadašnjim izabranikom.

Piše: Zdravka Giba

Priredio: Stefan Tošović

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker