Burak Ozčivit: Pouzdan sam, poverljiv i zaljubljen

0
Iako naizgled hladan, turski glumac Burak Ozčivit koji je za kratko vreme osvojio milionsku publiku otkriva kako je veoma emotivan i navodi razloge zbog kojih bi voleo da je živeo u doba Osmanlija
Burak Ozčivit, Foto: TV Prva
Burak Ozčivit, Foto: TV Prva

Glumac Burak Ozčivit (28) koji tumači lik Bali Bega u popularnoj turskoj seriji Sulejman Veličanstveni, za veoma kratko vreme osvojio je ženski deo milionske televizijske publike. Iako na prvi pogled nepristupačan i mističan, ovaj atraktivni glumac ističe da je u privatnom životu zaljubljive prirode. Rođen je u Istanbulu, a pre glume, poput većine svojih kolega, bavio se manekenstvom, i to vrlo uspešno. Čak je 2005. godine bio izabran za prvog pratioca na Izboru za modela Turske. Neverovatna moć transformacije omogućila mu je ulazak u svet glume 2006. godine, kao i nekoliko glavnih uloga u serijama: Eksi 18, Zoraki Koca, Baba Ocagi... Snimio je samo jedan film Musallat 2007. godine i u njemu je igrao glavnu ulogu. Lik Bali Bega brzo je postao jedan od važnijih u seriji Sulejman Veličanstveni.

Story: Na početku serije imao je odvažne scene, a potom i nemoguću ljubav. Kako biste vi opisali vašeg TV junaka?

- Sve se u seriji odvijalo onako kako je bilo i planirano. Godinu dana pre početka snimanja razgovarali smo o mom angažovanju, još u vreme dok sam glumio u drugoj seriji. Kad sam počeo u  Sulejmanu dalje sve se dešavalo veoma brzo. Iskreno, nisam očekivao da će me gledaoci tako brzo zavoleti. Beli beg je neka vrsta zaštitnika, neko ko je u stvarnosti postojao. Zato je i meni najdraži lik od svih do sada. Veoma sam srećan što sam dobio tu ulogu.

Story: Imate li vi i Bali Beg neke zajedničke osobine?

- Bali beg mi je sličan u mnogim stvarima. Posebno zato što je pouzdan, pravičan i stabilan. Za glumca je veoma važno da neke svoje osobine prepozna u liku koji tumači. Ja ih imam napretek. Nisam morao da se trudim da ih pronađem u sebi.

Story: Bali beg je rastrzan između svoje odanosti sultanu i svoje ljubavi. Šta će prevagnuti? 

- Celog svog života živeo je za vernost poštujući principe odanosti i poverenja. Ipak, ljubav mu menja neke stavove, rastrzan je iznutra jer nije navikao na to osećanje. U seriji se i vidi ta njegova strana, najviše pažnje posvećeno je, zapravo, njegovom ljubavnom životu. Svi znaju za njegovu odanost jer je tako vaspitavan. I ja sam takav. Pouzdan, poverljiv i zaljubljen. To su osobine za kojima danas svi tragamo. Ovom serijom hteli smo da prikažemo kako se u ono vreme reagovalo na ljubav, šta sve to osećanje menja i koliko smo spremni da učinimo zbog nje... Zato se i moj lik prilično promenio kada je upoznao svoju pravu ljubav.

Story: Šta mislite kako će završiti veza između Malkocoglua i Ajbige?

- To i mene interesuje. Gledajte, pa ćete videti. Neka to bude iznenađenje. U serije je istaknuto postojanje društvene hijerarhije. A treba živeti u skladu sa postavljenim pravilima. Budući da se nalazi u dvorcu, Bali Beg je pokušao da živi na najslobodniji način unutar tih granica. Ipak, čoveka koji je od rođenja odgajan na principu vernosti, ovakve promene vode u drugačijem smeru. To nije isto kao što bi bilo danas jer tada je bilo mnogo teže, nije se moglo živeti slobodno.

Story: Da li biste voleli da živite u vreme Osmanskog carstva?

 - I da i ne. Razlog zbog kojeg bih to želeo jeste taj što su bili navikli na smrt, a mene interesuje da otkrivam kako su je prihvatali. Život je bio tako postavljen da je svakog trena mogao umreti bilo ko. Mogli ste nastradati u ratu, a onima koji bi se vratili, veliki događaj bio je da ponovo krenu u novi. Danas se svi plaše smrti dok Osmanlije nisu bile takve. S druge strane, nikada ne bih mogao da živim po dvorskim pravilima. To je zaista bilo teško.

Story: Pohađate li posebne časove na kojima se pripremate za scene rata i borbe?

- Već sedam godina se bavim sportom. Moram to zbog posla, ali i generalno nastojim da odvojim vreme za rekreaciju. Za Sulejmana Veličanstvenog nisam imao mnogo vremena za pripremu jer je snimanje počelo dok sam radio drugu seriju. Ustajao sam ujutro u pet i išao na jahanje, a potom odlazio na snimanje. Nakon posla opet bih vežbao. Tako sam se pripremao dva meseca pre ulaska u seriju. Išao sam i na obuku iz mačevanja. 

Story: Brkovi Malkocoglua postali su neka vrsta fenomena. Žene smatraju da ste ih upravo vi vratili u modu?

- To je interesantno. Ni ja nisam očekivao da ću izgledati ovako. Ipak, više sam se fokusirao na emocije: šta treba da radim na tom polju, kako da se izrazim, da delujem iskreno... Neobično je to što su brkovi došli u prvi plan. U turskom narodu oni su značajan simbol, a sad mi se čini da su i žene koje ih ne vole počele da imaju simpatije prema njima. Reakcije su uglavnom pozitivne.

Ksenija Konić

 

makonda-tracker