Predstava Ne igraj na Engleze i predavanje Krugovi života 18. decembra u SKC-u

0
U utorak, 18. decembra od 18h u Novom prostoru SKC-a odžaće se predavanje Krugovi života dr Dušana Pajina. Istog dana u Srećnoj galeriji SKC-a otvara se dokumentarna izložba 20 godina škole stripa i ilustracija sa početkom u 19h. U galeriji SKC Novi Beograd od

Predavanje sa projekcijom Krugovi života održaće dr Dušan Pajin, profesor filozofije i estetike na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Marsel Prust (1871-1922) je u svom višetomnom delu U traganju za izgubljenim vremenom (posebno u tomovima U Svanovom kraju i Nađeno vreme) govorio o privilegovanim trenucima, kada mu se činilo da je nadišao vreme, prolaznost i smrt. Andrić je zabeležio slična iskustva u nekim svojim zapisima u Znakovima pored puta.               

U njihovim zapisima povremeno sam prepoznavao neka svoja egzistencijalna iskustva. Tada mi se činilo kao da vreme ima neku vrstu smislene kružnosti, odnosno da me upućuje na iskustva koja su u meni pobuđivala privilegovane trenutke, slične onima o kojima su govorili Prust i Andrić.

Dokumentarna izložba povodom 20 godina škole stripa i ilustracije Đorđe Lobačev i 10 godina rada u SKC-u biće otvorena od 18. do 28. decembra.

Škola stripa i ilustracije pod upravom strip autora i teoretičara Vladimira Vesovića osnovana je i počela  sa radom 1992. godine. Od 1996. godine radi pod imenom doajena ove umetnosti, Đorđa Lobačeva. Od septembra 2002. škola se uključuje u redovni strip program Srećne Galerije SKC-a.

Na ovogodišnjem jubilarnom 10. Međunarodnom salonu stripa, pedagogu, moderatoru i osnivaču škole Vladimiru Vesoviću uručena  je nagrade izdavačke kuće Dečje novine Dositej i Opštine Gornji Milanovac za izdavaštvo u oblasti stripa, koja nosi naziv Srećko Jovanović.

Izložba akvarela Cvetnice Srbije Dušana Ljubojevića biće predstavljena u utorak 18. decembra od 19h u Galeriji SKC Novi Beograd. Autor programa: Nataša Brkić

Pozorišni komad u režiji Bogdana Jankovića Ne igraj na Engleze biće izveden od 20h u velikoj sali SKC-a.

Ovaj pozorišni komad na veoma komičan i dinamičan način predstavlja vreme u kojem živimo i fenomen ljudi opsednutih sportskim kladionicama, u ovom slučaju klađenjem na fudbalske utakmice.

Tri mladića sreću se u stanu jednog od njih gde započinju praćenje televizijskog prenosa fudbalskog meča na koji se sva trojica klade. Naši junaci planiraju da novcem od klađenja, nakon ove utakmice, reše zamršene živote, a samo jedan od njih može biti dobitnik. Dok se napeto iščekuje rezultat utakmice, dešavaju se mnogobrojni zapleti i sukobi u kojima se otkrivaju skriveni međusobni odnosi trojice najboljih prijatelja.

makonda-tracker