Story Tema: Zavodnice na delu – Bondove devojke

0
O njima se priča, sanjaju ih širom otvorenih očiju posmatraju i strasno žele. One su lepe, zgodne, bezobrazne, opasne, otelotvorenje fatalnosti u izvornom obliku i sve do jedne u krevetu sa muškarcem pod tajnom šifrom 007
Foto: Profimedia, Guliver, Shutterstock
Foto: Profimedia, Guliver, Shutterstock

My name is Bond, James Bond...prvi put je izgovorio, tačnije promrmljao, Šon Koneri s neizbežnom cigaretom u uglu usana u filmu Doktor No iz 1962. godine. Simbol ležernog i uglađenog mačizma, kako je ovo predstavljanje opisao leksikon Zapadne popularne kulture, postao je prvi sinonim za filmske priče o legendarnom agentu britanske tajne službe. Korak dalje otišao je Američki institut za film koji je ovu rečenicu 2005. godine proglasio za 22. najbolju frazu u istoriji filma. Međutim, najpoznatiji britanski tajni agent, bez obzira na to koji je od šestorice glumaca ulazio u njegov lik tokom poslednjih 50 godina, prepoznatljiv je i zbog izbora automobila: najupečatljiviji Aston Martin DB5, pića: votka-martini, oružja: Walther PPK, ali bez premca najveću zavist, mahom kod muške populacije, izazivao je fenomenom poznatim pod nazivom Bondove devojke. Bile dobre ili zle, spasavaju li svet ili pokušavaju da ga pretvore u prah i pepeo, one su uvek zavodljive i šarmantne, dobijaju sve veću minutažu neretko bacajući u senku i samog tajnog agenta. I kada ne rade ništa od pomenutog, Bond devojke definitivno vladaju krevetom. Jedne su pre ostvarenja sna svake zvezde u usponu, dobijanja uloge u delu filmske istorije, bile priznate i poznate glumice, druge su to postale kasnije, neke su na platno došle iz potpune anonimnosti, a pojedine su, uslovno rečeno, u nju otišli.

Ono što je sigurno jeste to da je prosečnom poštovaocu lika i dela agenta 007 prva asocijacija na Bond devojku beli bikini na zanosno izvajanim oblinama Ursule Andres u sceni iz filma Doktor No (1962) kada izlazi iz vode. I već tada, 50 godina pre najnovijeg ostvarenja (Skyfall, 2012), sve je bilo jasno. Tada postavljena vizija kako Bond devojka treba da izgleda, na koji način mora da se kreće i koketira, vremenom se samo razvijala pa smo bili svedoci njihove evolucije, od oskudno odevene Barbike do ženske verzije samog tajnog agenta. Prva od nekoliko desetina Bond devojaka koje su prodefilovale platnom i TV ekranom, bila je Linda Kristijan, koju je magazine Life svojevremeno nazvao anatomskom bombom. Kristijan je bila ljubavnica Džejmsa Bonda u prvoj televizijskoj adaptaciji romana Ijana Fleminga Kazino Rojal iz 1954. godine.  Linda Kristijan preminula je prošle godine, a osim po bogatoj filmskoj karijeri, ostala je upamćena i kao glumica koja je izvanredno govorila šest jezika.

U svakom filmskom nastavku sage o najpoznatijem tajnom agentu današnjice pojavljivalo se po nekoliko lepotica koje su imale priliku da pokažu koliko znaju. Jedan lik u početku bio je planiran za više nastavaka, a to je lik Silvije Trenč koju je glumila Junis Gejson. Ipak, posle filmova Doktor No i Iz Rusije s ljubavlju, Gejson je odustala od uloge i to je bio kraj za lik Silvije Trenč. Gejsonova, odnosno lik koji je tumačila, upamćen je po frazi preuzetoj od Bonda: predstavljala se kao Trenč, Silvija Trenč. Ipak daleko poznatija od nje postala je Ursula Andres, prva filmska Bond devojka. Iako je već bila udata za američkog reditelja Džona Dereka, pravu slavu stekla je tek posle filma Dr No u kojem je, pre svega izgledom, briljirala uz Šona Konerija. Postavši seks simbol šezdesetih, Ursula je nizala veze sa Žan Pol Belmondom, Šonom Konerijem i Marlonom Brandom. Iz sledećih nastavka u kojima se pojavilo osamnaest glumica, ostale su upamćene uglavnom one glavne: Danijela Bjanki (Tatjana Romanova u filmu Iz Rusije s ljubavlju ), Onor Blekmen ( pilot helikoptera Pusi Galor u Goldfingeru), Klodin Ožer (Domino Derval u Operaciji grom) i Japanka Miu Hamu (Kisi Suzuki u ostvarenju Samo dvaput se živi). U filmu iz 1969. godine U tajnoj službi Njenog visočanstva, uz Džordža Lezenbija kojem je ovo jedina uloga tajnog agenta, pojavljuje se poznata britanska glumica Dajana Rig. Tada tridesetjednogodišnja glumica već se proslavila ulogom Eme Pil u britanskoj seriji Osvetnici, a mnogi su je opisivali kao jaku individuu neverovatne lepote. U svoj CV upisala je i to da je jedina od svih odigrala rolu Trejsi Bond, zvanične supruge tajnog agenta.

U Dijamanti su večni iz 1971, uz Šona Konerija pojavljuje se Džil Sent Džon, glumica koja je javnosti bila zanimljivija zbog burnog privatnog života. Udavala se četiri puta, prvi put sa 16 godina, a od 1990. godine u braku je sa slavnim američkim glumcem Robertom Vagnerom, bivšim suprugom Natali Vud. Sent Džon je bila u vezama sa brojnim muzičarima, sportistima i glumcima, između ostalih i sa Šonom Konerijem, Džekom Nikolsonom, Robertom Vonom i Frenkom Sinatrom.

Jedna od lepotica koje su na pravi način iskoristile pojavljivanje u serijalu o Džemsu Bondu svakako je Džejn Sejmur, Živi i pusti druge da umru,  manje poznata i uglavnom epizodna glumica koja je kasnije ostvarila zapaženu karijeru. Nizali su se nastavci, a platnom su nastavile da defiluju dugonoge glumice i manekenke, prelepa Šveđanka Brit Ekland (Čovek sa zlatnim pištoljem), Barbara Bah (Špijun koji me je voleo) i Luis Čils (Operacija svemir). U filmu Samo za tvoje oči (1981) pojavljuje se lepa Francuskinja Karol Buke, do tada zaštitno lice Chanela, koja je po mnogima i najubojitija Bond devojka. Posle ove uloge odigrala je i mnoge druge role, uglavnom u francuskim filmovima. Iako nije bila najzapaženija, mnogima je veoma interesantna Kim Bejsindžer koja se pored neprikosnovenog Konerija pojavila u ostvarenju Nikad ne reci nikad više (1983). Iako je i pre snimila mnogo filmova, tek će joj uloga u ovom, ali i fotografisanje za Playboy doneti status seks simbola osamdesetih, što će kasnije i potvrditi ulogama u Devet i po nedelja i Betmenu.

Kim je, tvrde poznavaoci sedme umetnosti, najbolje iskoristila mogućnosti koje donosi pojavljivanje u filmu o Džemsu Bondu i od lepotice u kupaćem kostimu postala priznata zvezda širom planete, kao i dobitnica Oskara za ulogu u filmu Poverljivo iz LA. U red onih glumica koje su na set filma o agentu 007 došle kao izgrađene i priznate glumice, svakako spadaju Hale Beri, Sofi Marso i Teri Hačer. Pojavljivanje Hale Beri u skoro identičnom bikiniju, razlikuje se samo po boji, koji je nekada nosila Ursula Andres u filmu Umri drugog dana ( 2002), na najbolji način dočaralo je evoluciju Bond devojke.

 

Ipak, privatna strana života Hale Beri nije pratila i onu poslovnu. Dok je snimala blokbaster o tajnom agentu, udala se za pevača Erika Beneta koji ju je od početka veze varao, što je bio i razlog njihovog kasnijeg razvoda. Inače, Hale je već imala brak iza sebe sa bejzbol igračem Dejvidom Džastinom koji se raspao zbog toga što ju je on besomučno tukao, zbog čega danas slabije čuje. Teri Hačer je ulogom u ostvarenju Sutra ne umire nikad (1997) svoju stagnirajuću karijeru vratila na put slave, a Sofi Marso je sa Deniz Ričards u filmu Svet nije dovoljan (1999) praktično preotela ekran Pirsu Brosnanu, tadašnjem Bondu. U medijsku žižu Deniz je dospela i zbog turbulentnog braka sa kolegom Čarlijem Šinom koji je bio sklon nasilju u porodici, opijanju i konzumiranju narkotika. U red Bond devojaka spada i kontroverzna Grejs Džons čija je lična netrpeljivost sa Rodžerom Murom u Pogledu na ubistvo (1985) u kojem glume smrtne neprijatelje, išla u korist samog filma.

Producenti su strahovali od njene plahe naravi zato što je ona nekoliko godina ranije, u živom program udarila šamar TV voditelju Raselu Hartiju i taj incident proglašen je najšokantnijim trenutkom svih vremena u emisijama tog tipa.

Svojih pet minuta slave dočekale su i Eva Grin ulogom u Kazinu Rojal sa Danijelom Krejgom, kojem je ovo bio prvenac u ulozi Bonda, ali i ukrajinska manekenka sa francuskim pasošem Olga Kirilenko, kao i Engleskinja Džema Aterton. Koliku korist će od uloga u najnovijem filmu o tajnom agentu Džemsu Bondu, Skajfol (2012) ostvariti Naomi Haris (mis Manipeni) i Berenis Marlo (Severine), tek ostaje da se vidi. Ono što je sigurno jeste to da je poslednja u nizu, Berenis Marlo, prema mišljenju čitalaca britanskog magazina FHM proglašena za najseksepilniju Bond devojku do sada i pravu naslednicu Ursule Andres.

I na kraju, ko je u stvari Bond devojka, kako treba da izgleda i razmišlja? Najsnažniji i najbolji odgovor na ova pitanja dala je Eva Grin koja za sebe kaže da je ružno pače Holivuda, kao i da ne zna kako je uopšte dobila ulogu u filmu.

 – Bond devojka je žena misterije, oštrog uma i mračne zavodljivosti – kaže glumica.

 

Piše: Moni Marković

 

 

makonda-tracker