Psy: Jahač apokalipse, ili pokretač sveta

0
Koreanski muzičar Psaj čija je pesma Gangnam Style inficirala svet, potpuno je šokiran novostečenom slavom. S druge strane ovu zvezdu dočekali su raširenih ruku i najveći svetski državnici koji se ne ustručavaju da isprobaju neobične plesne korake
Psaj, Foto: Guliver
Psaj, Foto: Guliver

Ukoliko poslednjih dvadesetak godina u pop kulturi postoje globalni fenomeni, pesma Gangnam Style svakako je vodeći među njima. Spot koji inficira poput virusa od 15. jula, kada je postavljen na sajtu YouTube, do 10. novembra zabeležio je 680 miliona pregleda preteći da po gledanosti pretekne i do sada neprikosnovenog Džastina Bibera. Ekranizacija pesme koja je ime dobila po najbogatijem delu južnokorejske prestonice Seula, postala je omiljeno štivo celog sveta, od pitomaca američkog West Pointa do kažnjenika u pretrpanim filipinskim zatvorima. Iza ovog uspeha stoji Psaj (34), popularni južnokorejski umetnik rođen kao Park Jae-Sang I to 31. decembra 1977. Ipak, svetski odgovor na, kako se ispostavilo, mega hit potpuno ga je zatekao.

- Ja slične stvari radim već dvanaest godina, samo u Koreji, ne i za inostranstvo. Nisam očekivao ništa nalik ovome, izjavio je pre petnaestak dana Psaj.

- Šta da kažem? Sve se odvija veoma brzo. I da, zaista se sve dešava veoma brzo. Za svega nekoliko meseci posle lansiranja spota prepoznatljivog po nesvakidašnjem ritmu i plesu Gangnam Style izbio je na prvo mesto britanskih top lista dok je u SAD-u trenutno drugi, a u Kini zauzima veoma visoko mesto na listi preuzimanja sa globalnih mreža. Psaj u pesmi ismeva stanovnike prestižnog seulskog kvarta koga mnogi porede sa Beverly Hillsom, njihovu površnost i materijalizam, a uz specifične pokrete pažnju privlače i prelepe Koreanke.

- Pokrivena devojka je više seksi od one koja otkriva sve, poručuje Psaj. Ovakva poruka ne bi čudila da dolazi od muzičara odraslog u getu. Međutim, Psaj je bogataško dete. Odrastao je u luksuznoj četvrti koju je opevao, sin je direktora jedne od najuspešnijih korejskih korporacija. Završio je najprestižnije škole. Sve se promenilo kada je otišao u Ameriku da studira. Od bucmastog punišića, postao je bucmasti probisvet koji na šarmantan način zasmejava svet. Pleneći svojom jednostavnošću, prilikom 200 milionitog pregledanja na YouTubeu napisao je na svom Twitter profilu samo - 200 miliona gledalaca! Hvala svima. Ubrzo posle toga pojavio se na dodeli  MTV VMA nagrada, kojoj sedam godina nije prisustvovao nijedan Koreanac. Sasvim zasluženo jer je Gangnam Style postao najgledaniji spot k-pop muzike, drugi najgledaniji spot na YouTubeu i jedan od najgledanijih svih vremena. - Postoji mnogo različitih muzičara u Koreji. Ne želim da tvrdim da su najbolji na svetu, ali mogu da kažem kako su Korejski umetnici zaista dinamični i to ću vam i pokazati. Želim šansu da predstavim i neke od svojih prijatelja.

A najnovijeg prijatelja Psaj definitivno je stekao i u generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, takođe Koreancu, Ban Ki-Munu s kojim je tokom prijema upriličenog njemu u čast u sedištu UN i zaigrao ples iz video spota. Ki-Mun je pozdravio Gangnam Style kao snagu za mir u svetu. Tako, nažalost, nisu mislili i poslodavci četrnaestorice spasilaca na jednom bazenu u Kaliforniji koji su otpušteni s posla uz obrazloženje kako su iskoristili gradski posed u privatne svrhe pošto su snimak svog plesa uz Gangnam Style okačili na YouTube, preneo je Daily mail.

U to vreme, krajem oktobra, Psaj suvereno vlada top listama, Gangnam Style najslušaniji i najgledaniji je u čak 33 zemlje na svetu, a između ostalih i u Srbiji. Za sada se sa sigurnošću može reći i kako je ovaj mladić suvereni vladar svog života jer uporne inostrane kolege još nisu uspele da iskopaju mnogo intriga iz privatnog života ovog mladića. Izuzetak je činjenica da je pre deceniju uhapšen zbog posedovanja marihuane. Ovaj nemili inciden sprečio ga je da pristvuje dedinoj sahrani. U međuvremenu se primirio pa se i 2006. oženio dugogodišnjom devojkom, čeliskinjom Ju Hi Jeon koja mu je ubrzo nakon svadbe rodila bliznakinje.

- Moja supruga je moja najveće podrška. Životni oslonac. Hvala joj – rekao je Psaj na dodeli EMA MTV nagrada gde je pokupio priznanje za video godine.




 

Moni Marković

 

makonda-tracker