Katarina Rebrača: Oporavljam se uz pomoć psihijatra

4
Pred nastavak suđenja za navodnu proneveru novca u dobrotvornom fondu za prevenciju raka dojke, bivša manekenka Katarina Rebrača kaže da je ponovo sama i kako se neretko oseća zarobljenom
Katarina Rebrača, Foto: Milena Rakočević
Katarina Rebrača, Foto: Milena Rakočević

Dok čeka nastavak sudskog procesa u kojem će krajem novembra nastaviti da iznosi svoju odbranu od optužbe kako je, dok je bila na čelu Dobrotvornog fonda za prevenciju raka dojke, prisvojila 26 miliona dinara namenjenih za edukaciju žena o važnosti ranog otkrivanja ove opake bolest, bivša manekenka Katarina Rebrača (40) trudi se da vodi normalan život. Iako je više od pola godine provela u pritvoru i stoga joj život u malom prostoru nije nepoznanica, ograničavajući faktor za slobodni život  u međuvremenu postala joj je i privremena sudska zabrana napuštanja prebivališta pa zbog toga ne sme da putuje iz Beograda. Ova mera je poslednjom sudskom odlukom produžena do Nove godine, ali to je samo jedna od poteškoća koje utiču na Rebračino psihičko stanje.

- Ta mera ne utiče na moj svakodnevni život, već mi na psihičkom nivou čini da se osećam zarobljenom. Možda nigde ne bih ni putovala, ali drugačije je kada čovek zna da mu je ograničeno kretanje. Kažnjena sam sa sedam i po meseci pritvora, a od tada me kažnjavaju i tom privremenom merom za koju smatram da je nepravedna – kaže Katarina na čijem je poslednjem suđenju svedočio njen bivši nevenčani suprug Igor Đurić. On joj je bio oslonac i kada je pre dve i po godine dospela u pritvor.

- Imamo divan prijateljski odnos koji izuzetno znači našoj ćerki Antoniji jer je i ona, kroz ono što proživljavam na suđenjima, i sama svesna teške situacije. Svaki moj dan i datum kada mi je zakazano suđenje za nju je veliki teret. Preusmerila sam svu energiju na nju i Igor mi pruža veliku podršku – kaže Rebrača čiji je nekadašnji izabranik na suđenju izneo brojne detalje iz poslovanja Fonda Katarina Rebrača.

- Naš odnos je trajao skoro deset godina. Započet je pre osnivanja fonda, trajao je za vreme fonda, a i dan-danas smo u bliskom odnosu samim tim što smo prijatelji i roditelji zajedničkom detetu. Igor je neko ko zna mnoge činjenice i vrlo aktivno je finansijski i fizički učestvovao u mojim manifestacijama. Čak i kad sam uhapšena, bio je jedan od onih koji su se angažovali u moju odbranu. Često je putovao sa mnom u Crnu Goru i cilj tih putovanja bio je da na mene prenese svoja poznanstva sa predstavnicima poslovnih i političkih krugova u toj zemlji. Bilo mi je važno da se fond pozicionira u Crnoj Gori, a tamo sam organizovala i Party u belom koji je okarakterisan kao zapažen glamurozni događaj – objašnjava nekadašnja manekenka koja je potvrdila i medijske tvrdnje o tome da je okončala romansu sa košarkaškim trenerom Momirom Gajićem (34).

- Odavno sam sama. Sa Momirom sam raskinula pre više od godinu dana, ali ostali smo u prijateljskim odnosima. Znači mi i podrška koju za sve ovo vreme trajanja sudskog procesa imam od njega i njegove porodice. Pošto sam nedavno napunila četrdeset godina, volela bih da opet budem srećna u ljubavi. To sam i sama sebi poželela. Volela bih da nađem svoju srodnu dušu i rodim još jedno dete kako Antonia ne bi sama odrastala. Pre svega, bila bih srećna da započnem normalan život i da sve što mi se dešavalo u poslednje dve i po, tri godine ostavim zauvek iza sebe – kaže Katarina i otkriva kako izdržava pritisak oko pripremanja svoje odbrane.

- Na početku ove borbe shvatila sam da sam ja ključ uspeha odbrane. Moram da budem jaka, fokusirana i da se aktivno bavim celim procesom. Neophodno je da se edukujem, pratim izmene u zakonu, organizujem svoju dokumentaciju i ništa ne prepustim slučaju. Bavljenje procesom je ujedno i aktivno bavljenje sobom. Nije svaki dan isti i ponekad mi je jako teško, ali trudim se da budem okružena onima koje volim i koji mene vole. Iz te ljubavi crpem najviše energije koja mi pomaže da ne odustanem – ističe Rebrača i odgovara na pitanje o tome da li konsultuje psihijatra kako bi lakše podnela sve što joj se dešava.

- Naravno, niko nije dovoljno jak ili pametan da zna kako sam sebi da pomogne i prevaziđe teške trenutke. Postoje emotivne blokade u ovakvim situacijama koje iziskuju pomoć nekoga ko je stručan u tome. Ja sam srećna što imam takvu osobu koja mi je od velikog značaja i pomoći – zaključuje bivša manekenka.

 

Nikola Rumenić

 

makonda-tracker