Neven Živančević: Živim za to da krivac dobije kaznu

1
Košarkaš Kimani Frend u teškoj saobraćajnoj nesreći usmrtio je verenicu pevača grupe In vivo Nevena Živančevića, Nevenu Dragutinović, čiji je smisao života postala jedino želja da krivac bude osuđen
Kimani Frend, Foto: Blic, Guliver
Kimani Frend, Foto: Blic, Guliver

Nijedno od tragičnih učesnika teške saobraćajne nesreće koja je 3. novembra u ranim jutarnjim satima odjeknula centrom prestonice nije verovalo da se njihove sudbine mogu ukrstiti. Splet nesrećnih okolnosti u kombinaciji sa nepažnjom rezultirao je sudarom u kome je naočigled sestre bliznakinje Jovane, život izgubila Nevena Dragutinović (29). Na nju je dok je izlazila iz taksija u Francuskoj ulici kako bi kupila doručak, iz Ulice Žorža Klemansoa naleteo automobil marke škoda fabija kojim je upravljao Kimani Frend (35), doskorašnji igrač košarkaškog kluba Metalac Valjevo.

Testovi obavljeni nakon dolaska policije na mesto nesreće, pokazali su da je on imao 0, 98 promila alkohola u krvi. Očevici tvrde da je Ffriend, nakon što je automobilom udario Nevenu, nesrećnu devojku na haubi vozio još dvadesetak metara. Kada je pala, sportista je istrčao napolje, uzeo je u naručje i položio na zadnje sedište. Međutim, tu je bio kraj njenog života i početak njegove, ali i agonije njene porodice. Sestra nastradale devojke usled pretrpljenog šoka prevezena je u Urgentni centar, a otac Dalibor je za nesreću saznao u vestima. Nevenin verenik, pevač grupe In Vivo, Neven Živančević (27), na društvenoj mreži Facebook opisao je trenutak kada je saznao za tragičnu vest. Onog jutra kada sam natčovečanskom snagom otvorio teške kapke i ugledao tri siluete kako stoje oko mog kreveta... Onog jutra kad mi je otac s očima punih suza rekao da si sinoć poginula, tog trenutka je sve u meni stalo... Tog jutra sam i ja poginuo... Princezo mog života, tebe nema... Sve sam mogao da pomislim, i da ćeš možda jednog dana otići, da ćemo se posvađati oko gluposti, sve... ali da će te neko ubiti i da ću ostati bez tebe preko noći, to nisam mogao... Pre tri dana rekao sam ti ono što sam i mnogo puta do sada, a to je da želim da ostarim s tobom. Ušao sam u naš stan, ljubavi, dozivao sam te, vrištao, plakao... Bacio sam se na krevet mirišući tvoje stvari. I šta sad? Retki znaju koliko smo se voleli, a još ređi će to nekad i doživeti jer znam da je ovo bila najveća ljubav ovog veka! Polovina moga tela je tvoja, polovina moga srca je tvoja, živimo i dalje zajedno, nema kraja. Ljubim te, snu moj... Volim te – napisao je skrhani mladić koji je u intervjuu za dnevni list Press rekao kako je smisao njegovog života samo da krivac bude osuđen.

- Kada su mi rekli da je moja Nevena mrtva, ceo svet mi se srušio za tren. Sada živim samo za to da pijana budala koja joj je nepravedno oduzela život dobije zasluženu kaznu.

Nesrećna devojka sahranjena je u utorak u selu Srednja Dobrinja u porodičnoj grobnici, gde već jedanaest godina počiva njena majka. Dan ranije, košarkaša sa Jamajke saslušao je sudija Višeg suda u Beogradu, ali on se branio ćutanjem i osim ličnih podataka odbio je da bilo šta drugo kaže.

- Istražni sudija Višeg suda odredio je košarkašu Kimani Ffriendu pritvor do 30 dana, zbog postojanja osnovane sumnje da bi mogao pobeći iz zemlje - izjavila je za S media portal Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu. Zbog specifičnosti slučaja i činjenice da košarkaš nije državljanin Srbije, postavlja se pitanje kako će se slučaj dalje razvijati.

- Naši sudovi su nadležni za svako delo koje je učinjeno na teritoriji Republike Srbije. Postoje slučajevi kada se može ustupiti nadležnost nekom drugom sudu, ali kada su saobraćajne nesreće u pitanju, takva praksa postoji ukoliko su oštećeni strani državljani. Kada je oštećen naš državljanin, naš sud vodi postupak – ističe Damir Okanović, direktor komiteta za bezbednost saobraćaja i objašnjava dalji postupak.

- Na glavnom pretresu sud će imati zadatak da utvrdi da li je stradali pešak bio očekivana ili neočekivana prepreka. Predmet koji mora da se utvrdi jeste kolika je tačno alkoholisanost bila vozača u trenutku saobraćajne nesreće i u kojoj meri je uticala na njegove vozačke sposobnosti. Utvrđuje se da li je okrivljeni mogao da izbegne saobraćajnu nesreću, a ako nije, onda se utvrđuje da li bi mogao da je izbegne da je bio trezan. Ukoliko se utvrdi da bi je trezan izbegao, a da pijan nije, onda će biti osuđen za krivično delo izvršeno sa umišljajem. Ako se pak dokaže da ni trezan ne bi mogao da je izbegne, onda će biti oslobođen krivične odgovornosti. U sudarima vozilo - pešak, sud mora da utvrdi način kretanja pešaka, način kretanja vozila i gde je tačno došlo do sudara, brzinu kretanja pešaka i vozila. To neće biti lak predmet za sud, ali mora tačno da se utvrde sve činjenice – govori Okanović. Ukoliko se dogodi da Ffriend bude izručen državi u kojoj je rođen, postoje uslovi koji moraju biti ispunjeni.

- U slučaju izručenja, okolnosti koje moraju da budu ispunjene odnose se na to da se vodi računa o interesima državljana Srbije ako su oštećeni, mogućnost da  dobiju pravičnu nadoknadu za štetu koju su pretrpeli i da daju svoju saglasnost da se okrivljeni prosledi nekoj drugoj državi. Pitanje je i da li će Jamajka biti zainteresovana – kaže advokat krivičnog prava Miroslav Vasić, a s ovim se slaže i kriminolog Zlatko Nikolić.

 - Pravno gledano, sasvim je logično da se sudi tamo gde je delo načinjeno. Međutim, ukoliko sud iz zemlje iz koje osuđenik potiče preuzme slučaj, on obično potvrđuje postojeću odluku i izvršava tu kaznu. Takođe, praksa je da o svim dodatnim potezima kao što su pomilovanje, amnestija, uslovni otpust, obaveštava sud oštećenih. To su pravila u kulturnom svetu  – zaključuje stručnjak Instituta za kriminološko istraživanje. Ova tužna priča nastala jedne tragične noći, u danima koji dolaze odnosiće još mnogo suza, gorčine i bola.  

 

Moni Marković

 

 

makonda-tracker