Hrvatske zvezde o oslobađanju Ante Gotovine i Mladena Markača

6
Sve vodeće zvezde hrvatske pop scene, osim Nine Badrić i Severine Vučković pozdravile su oslobađanje hrvatskih generala
Zlatan Stipišić Džiboni, foto: Story arhiva
Zlatan Stipišić Džiboni, foto: Story arhiva

Dolazak iz Haga u Zagreb hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su danas u Haškom tribunalu u drugostpenom i konačnom postupku oslobođeni optužnice za ratni zločin počinjen nad Srbima tokom i nakon operacije  Oluja, događaj je od velikog značaja u Hrvatskoj pa su se oglasile i brojne javne ličnosti sa javne scene susedne nam države. I dok je ovaj događaj šokirao celokupnu srpsku javnost, hrvatski pevači mahom su prezadovoljni presudom.

-Sa suprugom Vesnom u Veloj Luci pratio sam čitanje oslobađajuće presude.To je tako radosna vest! Cela Hrvatska znala je da su u zatvoru ni krivi ni dužni i sada smo napokon doživeli zadovoljstvo. Apsurdno je da je jedna država poput Amerike ocenila Oluju kao najbolju oslobađajuću akciju, a onda Hag osudi generale. Pa toga nema ni u stripovima. Istina je morala doći - izjavio je Oliver Dragojević koji je još po završetku rata kojim se raspala nekadašnja SFRJ izjavio da nikada neće kročiti u Srbiju.

- Hvala Bogu da se nevini mogu vratiti svojim porodicama kao slobodni ljudi. Zadivljujući je mir i dostojanstvo kojim smo prošli put od optužbe do oslobađajuće presude. Dobro došli kući - poručio je Oliverov kolega i prijatelj Zlatan Stipišić Džiboni.

- U devet sati trebalo je da budem na rehabilitacijskim vežbama zbog operacije kolena, a došla sam u 10.30 jer sam pratila čitanje presude. Suze su mi potekle i ništa me više ne boli! Jako sam srećna, nemam reči! Poznajem Antu Gotovinu, predivan je čovek bez trunke grubosti u sebi i s ogromnim osećajem za pravdu. Želim mu da sad uživa u deci i da njega i Mladena Markača milijardu puta čuva dragi Bog - rekla je Tereza Kesovija koja se pred prošlogodišnji koncert u Beogradu pravdala zbog pređašnjih skandaloznih izjava o Srbima.

- Instinktivno sam pustila suzu. Trenutak kad su oslobodili generale bio je poluiracionalan doživljaj. Pratila sam čitanje presude kao, verujem i cela Hrvatska. Mislim da delim mišljenje ogromne većine hrvatskih državljana da smo napokon zadovoljni, srećni i zadovoljeni. Dosad se nismo mogli normalno osećati i živeti, ali sada je to mnogo lakše. Nije isključeno da ću otići da proslavim na Jelačićev trg. Povešću i decu - rekla je Ivana Vrdoljak Vanna čiji je muzički opus u Srbiji odavno zaboravljen.

-Ovo je je istorijski trenutak i za generale i za Hrvatsku. Divim se njihovoj hrabrosti i dostojanstvu, njihovim životima koji su neverovatna priča. Odmalena su me učili da je pravda ponekad spora, ali ipak dostižna. Hvala im na hrabrosti ponosu i dostojanstvu – izjavila je Danijela Martinović, poznatija po tome što se zabavlja sa Petrom Grašom nego po pesmama koje je otpevala. Pomirljivim tonom oglasila se jedino pevačica Nina Badrić I to na svom Twitter nalogu.

- Staviti tačku na prošlost i krenuti dalje stvarati bolje sutra. Ekstremi neka sjašu sa mog profila! Nije grijeh radovati se. All we need is love – napisala je Nina. Njena vršnjakinja i koleginica, regionalna pop zvezda Severina Vučković nije se oglasila povodom presude hrvatskim generalima.

 

Nikola Rumenić

makonda-tracker