Životna priča – Uma Turman: Nežna duša temperamentne dive

0
Glumica Uma Turman u svet Holivuda ušla je kao vrlo mlada, a iako iza sebe ima dva propala braka i troje dece, tek sada uživa u savršenom životu sa svojim verenikom Arpadom
Uma Turman, Foto: Profimedia, Guliver
Uma Turman, Foto: Profimedia, Guliver

Mada je sebe smatrala za ružnu i koščastu, šarmantna glumica Uma Turman, razvila se u prelepu ženu. Iako javna ličnost, želeći da sačuva svoju privatnost, retko kad je davala intervjue, ali je njen ljubavni život uvek punio stupce tabloidne štampe. Brojni fanovi pratili su sve njene uspone i padove, a mnoge je oduševila kada je u četrdeset drugoj godini po treći put postala majka.

 

Uma Karuna Turman rođena je 29. aprila 1970. godine u Bostonu, u državi Masačusets. Inspirisan indijskom boginjom lepote i svetlosti, otac Robert Turman dao joj je neobično ime. On je inače bio profesor indijsko-tibetanskih studija, a majka švedsko nemačkog porekla Nevon Schlebrugge bila je popularni supermodel. Slobodno vreme često je provodila sa Salvadorom Dalijem, a iza sebe je imala i buran brak sa guruom Timotijem Lerijem koji je propovedao uzimanje LSD-a u terapeutske svrhe. Glumičini roditelji prihvatili su budizam i u tom duhu odgajali svoju decu Umu, Gandena, Dešena i Mipama. Otac Robert bio je prvi zapadnjak koji je postao budistički sveštenik, ali se te titule odrekao upravo zbog Umine majke. Zanimljivo je i da je Umin deda Karl Von Šleburge bio nemački plemić prognan u Meksiko jer nacistima nije želeo da otkrije imena svojih prijatelja Jevreja, a njegova supruga, glumica Bridžit Holmkvuist, tridesetih godina prošlog veka šokirala je svetske medije pozirajući naga kao model za skulpturu u gradu Treleborgu, koja je i danas izložena.

Iako je u detinjstvu posećivala budističke hramove u Indiji, a Dalaj lama navraćao u njihov američki dom, mlada Uma imala je prilično mirno detinjstvo. Nezadovoljna sopstvenim izgledom, visinom od 183 cm, koščastim telom, velikim stopalima i neobičnim imenom koje su druga deca ismejavala, često se povlačila u sebe.

- Nisam bila preterano pametna, ni nadarena za sportove. Bila sam veoma visoka, izgledala sam neobično i uopšte, bila čudna devojčica - opisala je samu sebe.

Kako se porodica Turman zbog očevog posla često selila, mlada Uma stalno je bila pod pritiskom sklapanja novih prijateljstava, što joj nije lako polazilo za rukom. U osmom razredu osnovne škole nastupajući u školskoj produkciji Veštica iz Salema Arthura Milera neočekivano se zaljubila u glumu, a nekoliko lokalnih skauta dodatno je raspirilo njenu novootkrivenu strast predloživši joj da nastupe na sceni pretvori u životni poziv.

Koščasta devojčica u pubertetu se transformisala u zanosnu plavušu koju je kamera obožavala, pa se već u 16 godini osamostalila. Odselila se u Njujork, a stanarinu plaćala honorarima od manekenskog posla. Ugovor sa prestižnom agencijom Click Models te prve godine doneo joj je snimanje za časopis Glamour, ali i za američko i britansko izdanje prestižnog magazina Vogue.

Prve filmske role ostvarila je već kao osamnaestogodišnjakinja, a 1988. godine pojavila se u čak četiri filma: srednjoškolskoj komediji Johnny Be Good, tinejdžerskom trileru Kiss Daddy Goodnight i pustolovnom delu Terija Gilijama Avanture Barona Machausena u kom je tumačila boginju Veneru. Film Opasne veze u kome je igrala naivnu Sesil de Volanž koju je opčinio Džon Malkoviča premašio je sva očekivanja, a javnost je imala prilike da vidi njene fizičke atribute.

- Ovo nije film o mojim grudima, ali stalno slušam o tome. Zapanjuje me što pokazivanje određenog dela tela može izazvati tako veliko medijsko interesovanje. Nisam imala problem da snimim te scene, ali ne osećam potrebu da usred podzemne železnice skidam bluzu ili gaćice usred restorana - govorila je tada.

Medijska hajka oko filma naterala ju je da se preseli u London gde je uglavnom birala uloge mladih zavodnica. Početkom devedesetih Uma je ostvarila osrednju ulogu u drami Tamo gde je srce i provokativan nastup u delu Henry & June koje je nosilo snažan seksualni naboj. Tu dekadu obeležila je i prvim brakom sa britanskim ekscentrikom Garijem Oldmanom. Naime, njih dvoje upoznali su se još 1989. godine na snimanju filma State of Grace u kojem je temperamentni glumac dobio ulogu. Iako je mlada američka glumica u tom periodu izlazila sa Džonouom, nije uspela da se odupre čarima 12 godina starijeg Oldmana. Bila je to strast na prvi pogled, što je primetio i Umin tadašnji dečko pa ju je džentlmenski prepustio drugom muškarcu.

Strastvena veza rezultirala je 1990. godine svadbenim zvonima. Tada tridesetogodišnji Gary iza sebe je imao kratak brak sa britanskom glumicom Lesli Menvil koju je tri meseca nakon rođenja njihovog sina Alfieja ostavio upravo zbog Ume. Ubrzo su počeli problemi i u braku sa Umom, pa je on okončan nakon samo dve godine. Iako se o njihovom rastanku mnogo spekulisalo, po zvaničnoj verziji razlog su bile nepomirljive razlike između njih.

- Taj brak bio je greška, šta drugo mogu da kažem. Gari je odličan glumac i moja prva prava ljubav. Upoznala sam ga kada sam imala 19 godina. Bila je to luda veza koja je završila onako kako je trebalo - rekla je Uma nekoliko godina kasnije. Oldman je pak komentarisao kako mu nije bilo lako da živi sa anđelom.

Beg od privatnog kraha Uma je potražila u poslu. U kratkom razdoblju snimila je čak tri filma sa poznatim glumcima poput trilera U poslednjoj fazi u kom je glumila psihički poremećenu pacijentkinju Ričarda Gira. Prvu glavnu ulogu dobila je 1993. U filmu Gusa Van Santa Even Cowgirls Get the Blues prema istoimenom proslavljenom  romanu Toma Robinsa. Film je kritika dočekala na nož, podbacio je i na blagajnama, ali je Umi doneo nominaciju za Zlatnu malinu. Sreća joj se osmehnula kada je godinu dana kasnije upoznala Kventina Tarantina, reditelja u usponu. Neobična filmska priča o dvoje plaćenih ubica i jednom starom bokseru, Petparačke priče, smestila je Umu na svetsku mapu ozbiljnih glumica. Nekonvencionalni Tarantino poverio je Umi sporednu ulogu crnokose narkomanke i žene mafijaša Mije Valans koja joj je donela prvu i za sada jedinu nominaciju za Oskara. Njen ples sa Džonom Travoltom i dramatična scena overdoziranja ušli su u istoriju pop kulture.

- Kada sam pročitala scenario, uopšte ga nisam razumela. Ali onda sam upoznala Kventina i shvatila da je on umetnik koji koristi nasilje i psovke kao slikarsku boju kako bi omogućio ljudima da iskuse nešto novo - rekla je.

Ponude poznatih reditelja za visokobudžetne filmove počele su da pristižu. Usledio je i futuristički triler Gattaca koji joj je doneo laskave komplimente, a na tom snimanju upoznala je svog drugog supruga, nepredvidivog Itana Hoka. Naviknuta da je spajaju sa svakim muškarcem sa kojim poslovno sarađuje, Uma je dugo krila novu ljubav.

- U početku sam mislila da je seksi i da uživam u neobaveznoj vezi. Brzo mi je prirastao za srce jer nije bio sam pristojan mladić. Iskreno sam se zaljubila pošto nije ubio našu vezu preteranom uljudnošću - prisećala se Uma koja se tajno verila, a tek nakon toga saznala kako je u drugom stanju.

- Nisam želela prisilno venčanje, ali kada sam u sedmom mesecu trudnoće shvatila šta me očekuje i da ću u bolnici popunjavati formulare i napisati ime i prezime najbliže porodice, shvatila sam kako ipak želim da upišem Itanovo ime.

Na večnu ljubav zaklela mu se 1. maja 1998. na privatnoj svečanosti u Njujorku, a prvo dete, ćerku Maju, rodila je 8. juna.

- Pre nego što sam postala majka mislila sam da znam sve o sebi i granicama svog srca. Zapanjujuće je što su sva ograničenja nestala i što sam shvatila kako je ljubav zapravo neumorna - rekla je tada Uma. Nekoliko nedelje pred porođaj u jednom od intervjua priznala je da boluje od dismorfičnog telesnog poremećaja objašnjavajući kako sebe vidi kao debeljucu. Mnogi su bili zapanjeni jer je reč o bivšoj manekenki savršenih proporcija.

Nakon nekoliko loših kritika, Uma odlučuje da se okrene porodičnom životu i narednih pet godina glumila je samo u manjim ostvarenjima. Kada je saznala da čeka drugo dete, sina Levona Grina, koga je rodila 15. januara 2002. godine svoj glumački talenat stavila je na čekanje. Samo pet meseci nakon njegovog rođenja, da bi se vratila u top formu, počela je oštar režim vežbanja i rad na svladavanju borilačkih veština jer je to od nje očekivao Kventin Tarantino koji joj je ponudio vrhunsku ulogu nemilosrdne osvetnice u filmu Kill Bill.

- Tri meseca vežbala sam po osam sati dnevno, pet dana u nedelji. Preživeti ovakav režim zaista osnažuje karakter - priznala je Uma.

S obzirom na to da je više vremena provodila na poslu nego kod kuće između Ume i Itana počele su prve trzavice. Brak koji su mnogi smatrali veoma stabilnim tokom 2003. godine počeo je da puca po šavovima. Tabloidi su objavili priču kako ju je on prevario sa kanadskom manekenkom Džen Periou , ali kako je ona samo jedna u nizu njegovih ljubavnica, nakon čega više nije bilo mira u njihovom domu. Ethan je izjavom kako ga je Umina posvećenost karijeri oterala u ruke drugoj ženi napravio krucijalnu grešku, što su svi osudili.

- Proživljavali smo teška vremena. Treba da preuzmem punu odgovornost za neuspeh. Imala sam dete i vratila se na veoma zahtevan posao, zbog čega je naš brak patio - pričala je Uma kod Opra Vinfri u ekskluzivnom intervjuu.

Tada je držala do svog dostojanstva odbijajući da prizna kako je prevarena žena, a ni kad je govorila o svom bivšem suprugu nije želela da upotrebi grube reči. U to vreme spekulisalo se i da je na privatnom planu prati sreća jer je navodno bila u vezi sa Tarantinom. Ona je tu priču demantovala, dok je reditelj davao kontradiktorne izjave, od one kako je lepa glumica njegova muza do toga kako ne želi ni da potvrdi niti da demantuje da su par. Prvi deo filma Kill Bill zaradio je 180 miliona dolara, a nastavak je inkasirao dodatnih 150 miliona.

U tom periodu Uma je u javnosti počela da se pojavljuje sa moćnim hotelijerom Andreom Balajsom i na taj način ućutkala sve glasine.

- U životu naučiš da prvi poraz nije kraj. Više od deset puta mislila sam kako je mojoj karijeri došao kraj i svaki poraz doživljavala sam kao smrt. Ali, nakon brojnih uspeha, poraza i gubitaka počinješ da prihvataš kako ne možeš sve da uradiš savršeno.

Velike promene dočekale su je i na privatnom planu. Ljubavna veza sa Balajsom završena je 2007. godine, a glumica je počela da izlazi sa londonskim finansijskim stručnjakom Arpadom Busonom. Bogati Britanac i američka glumica izbegavali su novinare jer nisu želeli da pričaju o svom privatnom životu. Nakon veridbe, ali i kratkog prekida, Uma i biznismen prošle godine obnovili su romansu. U julu ove godine dobili su ćerkicu koja je oboma treće dete. Zajedno su joj nadenuli ime Rosalind Aruša Arkadina Altalune Florens Turman-Buson.

- Neizmerno sam zadovoljna svojim privatnim životom i to je sve što ću reći - izjavila je glumica.

Nakon brojnih uspona i padova u privatnom životu, Uma je osetila i ekonomsku krizu jer je dobijala sve manje posla. Iako je učestvovala u nekim televizijskim projektima, izgleda da je tek ova godina rezervisana za velike naslove. Očekuju se premijere njenih filmova Kill Bill: Vol. 3, Blind, Eloise in Paris, Playing for Keeps...

 

Priredila: Ksenija Konić

 

 

makonda-tracker