Vlatko Stefanovski: Gitarske meditacije u Divi

0
Nakon nastupa Aleksandre Kovač, Duška Gojkovića, Bojane Stamenov, Leontine Pat i Ivane Peters u petak 16. novembra na scenu Dive stupa Vlatko Stefanovski.
Vlatko Stefanovski
Vlatko Stefanovski

Njegovi solo koncerti se zovu Gitarske meditacije. Publici će se predstaviti izvedbama  iz svog repertoara na akustičnoj gitari uz pomoc looper redale. Ovaj koncert će biti poseban i po tome što će Vlatko na licu mesta sebi zadavati harmonije i ritmičke strukture. Ovaj vrsni gitarista često improvizuje ritam muziciranja na samom koncertu što poklonike njegove muzike uvek obraduje. Vlatko Stefanovski će goste Dive obradovati i poznatim temama iz njegove set liste.



Vlatko je rođen u Makedoniji u glumačkoj porodici. Sa 13 godina počeo je da svira gitaru, a kao stariji tinejdžer osnovao je grupu Leb i sol, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni. Bend je svirao poseban stil muzike, mešavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg roka. Leb i sol izdao je 13 albuma i imao je turneje po celom svetu.


Od sredine devedesetih Vlatko započinje svoju veoma uspešnu solo karijeru i izdaje nekoliko solo albuma Cowboys & Indians, Sarajevo, Vlatko Stefanovski trio, Kula od karti, Thunder from the blue sky. Za poptuno novu dimenziju njegovog stvaralaštva i dalje istraživanje makedonske tradicionalne muzike zasluzan je i Miroslav Tadić, sa kojim je Vlatko sarađivao na četiri  albuma Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb.

makonda-tracker