Miloš Lolić dobitnik nagrade Nestroj 2012

0
Ovogodišnju prestižnu austrijsku pozorišnu nagradu Nestroj 2012 (Nestroy 2012), osvojio je Miloš Lolić u kategoriji najboljeg mladog umetnika za predstavu Magično popodne Volfganga Bauera u produkciji bečkog Volkstheater-a.
Miloš Lolić, foto: Promo
Miloš Lolić, foto: Promo

Nagrada je uručena u ponedeljak uveče na gala svečanosti u Museumkvartiru u Beču.

- Zvezdani trenuci pozorišta su retki, ali njih donosi mladi reditelj iz Beograda, Miloš Lolić. S minimalim sredstvima prikazao je genijalni komad Volfganga Bauera Magično popodne. Oslobođena robovanja tradiciji i sentimentalnim sećanjima na kasne šezdesete, njegova režija donosi celovit tekst u njegovoj punoj snazi i veličini. Lolić traži od umetnosti da se povuče. On čini pravu stvar, da tekst deluje. A to je pozorište, prava umetnost, budućnost -  navodi se u obrazloženju žirija.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Miloš Lolić je režirao predstave Druga strana Dejana Dukovskog (2006) i Sanjari Roberta Muzila (2008) za koju je dobio Grand Prix Mira Trailović na Bitefu 2009. Miloš Lolić je takođe vlasnik nagrade Grand Prix Borštnikovo srečanje 2011. za predstavu Bartlbi, pisar, kao i nagrade za režiju Festivala Bayerische Theatertage Augsburg 2012. za predstavu Krvave svadbe za koju je dobio i Politikinu nagradu za režiju na Bitefu 2012.

makonda-tracker