Pola decenije bez Tošeta

2
Obožavan, hvaljen i nikada osporavan, Toše Proeski prerano je napustio ovaj svet poginuvši pre pet godina u saobraćajnoj nesreći, ali njegove pesme i dan-danas žive i sećaju njegovih obožavalaca
Toše Proeski, foto: Dejan Milićević
Toše Proeski, foto: Dejan Milićević

Iako je poginuo sa samo dvadeset šest godina, makedonski pevač Toše Proeski ostavio je neizbrisivi trag na evropskoj muzičkoj sceni. Šesnaestog oktobra navršilo se tačno pet godina otkako je vest o smrti mladog makedonskog pevača bila prva vest toga jutara. Život je izgubio u saobraćajnoj nesreći pored Nove Gradiške dok je u ranim jutarnjim satima sa menadžerkom Ljiljanom Petrović i prijateljem Georgijem Georgijevskim, putovao prema Zagrebu. Sudarili su se sa kamionom koji je dolazio iz suprotnog smera, nakon čega je umetnik na licu mesta preminuo. Georgijevski, koji je vozio Tošetov automobil, je nakon tragedije osuđen na dve godine zatvora.

Kada se ugasio život mladog pevača, ceo Balkan ostao je u neverici što sjajnog interpretatora, talentovanog umetnika i dobrog čoveka više nema.

Toše je sahranjen u rodnom Kruševu gde više stotina hiljada obožavalaca svakodnevno obilazi njegov grob obeležen samo drvenim krstom. U aprilu prošle godine u sećanje na poginulog pevača podignuta je spomen-kuća, a na dan njegove pogibije, kada brojni poštovaoci dolaze na njegov grob, otkriven je i spomen-zid koga je makedonski akademik Gane Todorovski posvetio pokojnom pevaču i Majci Terezi. U sećanje na Tošeta, šesnaest maratonaca tri dana ranije trčalo je čak 1060 kilometara od mesta Tošetove smrti do njegovog rodnog Kruševa.

- Moj dom je u Kruševu. I biće zauvek, zato što su mi tamo uspomene i emocije. Kada završim ovo što mi je dato, vratiću se u rodni kraj - napomenuo je Toše u jednom od intervjua kada je govorio i o svojoj veri.

- Verujem u Boga i jedino njemu mogu da zahvalim za dar koji imam jer ovo što radim smatram misijom koju on izvršava preko mene. Ja sam samo marioneta...

Iako sećanje na Tošeta ne bledi, utehe za njegovu najužu porodicu, sestru Doru i njenog supruga Slavena Risteskog, nećake Nikolu i Kristijana, kao ni za roditelje Dominiku i Nikolu ipak nema. Bliska prijateljica i menadžer Ljiljana Petrović potpuno se povukla iz medija i počela je da se bavi gajenjem aromatičnog bilja na jugu Srbije. A Andrijana Budimir, nakon sudske odluke kako mu je zaista bila devojka, takođe se povukla u ilegalu, daleko od bilo kakve medijske pažnje

Toše je profesionalnu karijeru počeo pobedom na festivalu Melfest 1996. godine. Sa pesmom Čija si pobedio je na Beoviziji 2003, a predstavljao je Makedoniju na Evroviziji 2004. Tošeta će njegova publika zauvek pamtiti po pesmama koje se i danas slušaju: Veži me za sebe, Igra bez granica, Pratim te, Još uvek sanjam da smo zajedno... One su samo se deo uspomena koje je ostavio iza sebe.

 

Ksenija Konić

makonda-tracker