Story Tema: Umeće življenja u ispunjavaju kaprica

0
Ako je hedonizam sam po sebi svrha i cilj, onda nije ni čudo što je na licima istinskih hedonista najčešće osmeh. Oni umeju i da preteraju u takvom ugađanju, ali se nikada ne kaju jer žive punim plućima
Rijana, Foto:Guliver, Profimedia, Arhiva RTS, Story press
Rijana, Foto:Guliver, Profimedia, Arhiva RTS, Story press

Hedonizam - sve što zaradim to popijem i pojedem! Ovo je samo jedna od šaljivih definicija ovog omiljenog pojma koji vekovima pokušavaju da odgonetnu mudre glave. I dok oni pronalaze smisao ovakvog načina življenja, pravi hedonisti uživaju u životu... Hedonizam je najviše povezan sa temperamentom osobe i njenim pogledom na život, a predstavlja umeće življenja i uživanja. Hedonisti imaju neopterećujući pogled na sve što se oko njih dešava, pa retko kad imaju osećaj griže savesti zbog preteranog uživanja koja se ogledaju u putovanjima, izlascima, hrani i piću, slavljima, neobičnim hobijima... Iako ne zahteva uvek novčana sredstva, mnogi će se složiti da je istinski hedonizam skup hobi. Sigurno je da su nam najzanimljiviji hedonisti oni koji dolaze iz sveta poznatih ličnosti, kao i priče o njihovim neverovatnim fetišima.

Jedan od najvećih hedonista u prošlom veku sigurno je bio Josip Broz Tito, najharizmatičnija ličnost sa prostora bivše Jugoslavije. Dok ga jedni karakterišu kao nemilosrdnog i neustrašivog diktatora, drugi ispredaju priče o njegovoj harizmi i nezaboravnim slavljima koje je organizovao. Čuvene proslave koje je Broz priređivao na Brionima svojim prisustvom uveličale su i svetske zvezde poput Sofie Loren, Elizabeth Taylor i Richarda Burtona. Neke od današnjih estradnih zvezda prepričavaju gostovanja kod maršala na njegovim novogodišnjim slavljima dok je sa suprugom Jovankom uživao u nastupima najvećih muzičkih i glumačkih zvezda bivše zajedničke države. Tito je bio i strasni lovac i ljubitelj prirode, pa je sa Jovankom često obilazio lovišta u zemlji i inostranstvu. Iako su se u to vreme ispredale priče kako maršal i nije bio tako dobar lovac za kakvog se predstavljao, njegov unuk Josip Broz demantovao je ove tvrdnje na otvaranju izložbe Sa Titom na safari. Ali, pored svega, on je kao pravi hedonista najviše uživao u ženskom dodiru, pa ni danas niko ne može sa sigurnošću da tvrdi s koliko žena je bio. Zvanično su priznate samo četiri žene: Pelagija Belousova, Herta Hes, Davorjanka Paunović i Jovanka Budisavljević. Navodno je iz osamnaest vanbračnih i bračnih veza imao šesnaestoro dece: petnaestoricu sinova i jednu ćerku, od kojih je priznao i bio u kontaktu samo sa dvojicom: Žarkom kojeg mu je rodila Pelagija i Aleksandrom-Mišom koga je dobio u braku sa Hertom. Voleo je najskuplje francuske konjake, a ovo žestoko piće nije konzumirao bez cigara iz bratske komunističke Kube. Na jednom domaćem internet portalu, Tito je ubedljivom većinom izabran kao najveći hedonista koji je ikada živeo na prostorima bivše Jugoslavije.

Dok su kod nas državnici uživali punim plućima, na dalekom Zapadu bez kočnica živeli su rokeri i glumci, a jedan od najvećih ljubitelja života među holivudskim zvezdama sigurno je Jack Nicholson.

Slavni oskarovac u privatnom životu bio je poznat kao čovek koji nije mogao da se skrasi. Mirisao je na skupa automobilska sedišta, kožu i nikotin. Ima petoro dece sa četiri različite žene, a bio je u vezi s brojnim glumicama i manekenkama, uključujući i Michelle Phillips, Bebe Buell i Laru Flynn Boyle. Nicholson je dugo živeo u kraju sa Marlonom Brandom na Beverly Hillsu. U blizini je stanovao i Warren Beatty, pa je ta ulica dobila nadimak Bad Boy Drive, a ovaj naziv nosi i knjiga koja govori o suživotu ovih glumaca. Oni su opisani kao momci koji su se zahvaljujući alkoholu, šarmu i nezaboravnim žurkama izborili za svoje mesto u istoriji, ali su takođe svojim rolama promenili i svet glume. I danas se ponavlja rečenica Jacka Nicholsona iz tog perioda: Lažite samo dve sorte ljudi, devojku i policajce! Uprkos tome što je 23. aprila napunio sedamdeset pet godina, Nicholson i dalje uživa u svim čarima hrane i pića. Mada je nekoliko puta govorio kako će ostaviti cigarete i krenuti stopama zdravog života, glumac to još nije učinio, a čak i u osmoj deceniji još uživa u društvu pripadnica nežnijeg pola.

A kada je reč o ženama, žurkama i provodu, prva asocijacija je Playboyeva vila u Los Anđelesu kojom već decenijama gospodari Hugh Hefner. Danonoćne žurke kraj bazena u društvu obnaženih lepotica, obeležile su život osnivača najpoznatijeg časopisa za muškarce. Ipak da u svemu treba biti umeren, shvatio je i čuveni Hugh nakon što je 1985. godine doživeo moždani udar. Od tada živi smirenije, ali još voli da s vremena na vreme ode na neku od razuzdanih žurki. Ipak, svoje rođendane proslavlja na neobičan način. Ove godine navršio je osamdeset šest godina, a proslava je održana na tradicionalnoj Kazablanka noćnoj žurki u Playboyevoj vili. Kazablanka je tradicionalna zabava koja se priređuje već 20 godina i Hefner kaže da svake godine postaje sve bolja.

- Veče Kazablanka veoma je posebno u Playboyevoj vili. Žurka počinje prikazivanjem mog omiljenog filma, a posle toga najbliži prijatelji, devojke i ja otvaramo šampanjac i nazdravljamo uz kavijar i sveće u trpezariji – rekao je Hefner.

Iako nema takvu vilu, Silvio Berlusconi, bivši premijer Italije, važi za jednog od najvećih hedonista. Manje po državničkim odlukama i delima, proćelavi političar više je poznat je razuzdanim žurkama. Njegove veze  sa mladim devojkama još jednom potvrđuju pravilo da je moć najveći afrodizijak za žene. Jedna od najčuvenijih žurki odigrala se u njegovoj vili na Sardiniji, gde je ugostio svoje uticajne kolege, svetski poznate državnike, koji su uživali u bahanalijama sa jedva punoletnim lepoticama. Pisalo se da je ovom razuzdanom partyju prisustvovao i holivudski zavodnik George Clooney. Tužilaštvo u Italiji zabranilo je paparacima da objave fotografije s ovog zanimljivog druženja lepotica i uspešnih muškaraca.

A jednog Italijana mnogi smatraju poslednjim pravim plejbojem iz sveta Formule 1. Čuveni Flavio Briatore kratko je bio u braku sa Ninom Cohen. Poznat je po vezama i ljubavnim aferama sa mnogim manekenkama i supermodelima kao što su Naomi Campbell, Adriana Volpe, Kat Mack, Vanesa Hilger, Gisele Bundchen i Heidi Klum s kojom ima ćerku po imenu Leni. Njegovom šarmu nije odolela ni Fiona Swarovski, ali ni mnoge druge poznate i manje poznate predstavnice svetskog džet-seta. Poznat je i po tome što na trke Formule 1 uvek dolazi u svom Maybachu, jednom od najskupljih automobila na svetu. Raskošni četvorotočkaši i lepe žene - njegovi su istinski fetiši.   

Poput istinskog hedoniste, svoj život lepoticama je obojio i svetski poznati umetnik Goran Bregović. Njegovim čarima, navodno, nisu odolele brojne poznate dame, od Alke Vuice, Severine Vučković, Branke Nevistić pa sve do manje uspešnih i po nekoliko decenija mlađih dama, ali o tome Goran nikada nije voleo da govori. Na pitanje koliko su slava i novac zaslužne za njegov uspeh kod žena, Bregović je odgovorio u svom stilu: Mislite zato što sam slavan i bogat? Na mene su žene skakale i kada sam imao sedamnaest godina, tako da zaista ne znam. Dame su ga naprosto oduvek volele, a mada je srećno oženjen i uživa sa svoje troje dece, ono što Bregu izdvaja među mnogima jeste to što on svoje hedonističke navike drži daleko od ljudi kojima ne veruje, kao i medija.

Jedan od najvećih boema u bivšoj Jugoslaviji bio je legendarni glumac Pavle Vujisić. Važio je za principijelnog čoveka koji nije prihvatao pravila koja su mu pojedinci nametali, ali s druge strane, uvek je sebi želeo da ugodi. Tačno se znalo gde je njegovo mesto u kafani, koje piće pije i u kom vremenskom periodu s nekim želi da razgovara. Važio je za mrguda, ali ne i prema deci kojoj je sve dozvoljavao. Čupali su mu brkove, vukli ga za obrve i obraze, a on se na sve to samo smejao.

Po uživanju u kvalitetnoj trpezi, ali i veselom društvu, poznat je i voditelj Ivan Ivanović koji boemske dogodovštine neretko deli i sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Twitter. Ivanoviću najviše godi mediteranski stil i ritam života, pa je tako leto proveo u Hrvatskoj, na obali Jadranskog mora i to u društvu pevačice Nine Badrić i njenog izabranika Bernarda Krasnića. Dok tokom leta živi na obali mora, Ivanović je zimi čest gost planinskih centara u Srbiji, a posebno zadovoljstvo predstavlja mu degustacija domaćih specijaliteta. Koliko voli hranu sa naših prostora, govori i to što je prilikom boravka u Njujorku gde je izveštavao sa US Opena, uspeo da pronađe kafanu u kojoj se pravi domaća gibanica. Strast prema gastronomskim specijalitetima, ali i pivu, Ivanović deli sa svojim prijateljem, poznatim muzičarom Vladom Georgievim koji već godinama važi za jednog od najvećih hedonista na ovim prostorima. U prilog Vladinoj ljubavi prema pivu ide i pesma Tropski bar, koju je snimio u duetu sa Igorom Lazićem Niggorom, a čiji jedan stih glasi: Tropski bar pivo mi daj, pusti muziku i ne prekidaj! Pevač se najlepše oseća na svojoj barki u rodnom Herceg Novom, a iako umetnici važe za ljude koji vole da se osame, sa Vladom to nije slučaj. Kada ima dobar povod, ovaj pevač voli da ugosti svoje prijatelje i priredi im uživanje za pamćenje. Tako je bilo i ove godine kada je priredio veliku žurku uoči trideset šestog rođendana.

Voditeljku Mariju Kilibardu mnogi opisuju kao jednu od najšarmantnijih dama na javnoj sceni, a ova atraktivna crnka važi i za pravog veseljaka koji uživa u boemskoj atmosferi i najrazličitijim specijalitetima, od libanske kuhinje do mantija iz Novog Pazara. Ne libi se da prizna kada pretera u iću, pa je tako nedavno rekla: Tačno je, pripadam debelima. Ipak, ona uspeva da pronađe savršen balans, pa kada treba, po nekoliko meseci provede u teretani, ali i tada sebi dozvoljava boemske izlete kako bi nahranila svoju hedonističku dušu.

Još jedna Marija važi za velikog veseljaka u kafani. Naime, pobednica Evrovizije iz 2007. godine, Marija Šerifović, koliko uživa u kafanskoj atmosferi pokazala je i tokom učešća u rijalitiju Farma. U trenucima sevdaha, Šerifovićeva je idealno društvo za piće, pošto tada za svoju dušu, ali i prijatelje, izvodi neke od najlepših narodnih pesama. Marija se ne obazire na prozivke zbog svog raskalašnog načina života, već dušebrižnicima odgovara da ne brinu i tera po svom. Kada joj je lepo, ona se trudi i da svima oko nje bude dobro. Ako je provod na nivou, ona ne žali novac i troši do poslednjeg dinara.

Sudeći po pisanjima svetskih magazina, trenutno se najbolje i najviše zabavlja Rijana, atraktivna pevačica sa Barbadosa. Tamnoputa lepotica za nekoliko godina pretvorila se od slatke devojčice u fatalnu ženu. Krstarenja su njena velika pasija, pa je leto provela više na vodi nego na kopnu. Sa nekoliko najboljih prijateljica uživala je u plovidbi oko Sardinije, a na ovom ženskom putovanju nastale su i neke od Rijaninih fotografija u toplesu koje je podelila sa svojim virtuelnim prijateljima. Pevačica ponekad ode i korak dalje, pa se odnedavno spekuliše da na svojim luksuznim žurkama u obilatim količinama konzumira narkotike i alkohol.  

Prema listi najbogatijih hip-hop izvođača za 2012. godinu koju je objavio magazin Forbes, na prvom mestu i dalje se nalazi Puff Daddy, a njegovo bogatstvo procenjeno je na 550 miliona dolara. Ovu vrtoglavu cifru zaradio je zahvaljujući velikim muzičkim hitovima, ali i pametnom investiranju u Ciroc votku, linije odeće sa potpisom Sean John i Enyce, kao i posedovanju izdavačke kuće Bad Boy. Iako deo svoje zarade troši odgovorno, Puff je stekao slavu i zahvaljujući nezaboravnim provodima u nekim od najpoznatijih diskoteka na svetu. Ljubav ka dobrom provodu preneo je i na svog sina prvenca Justina Diora. Pre dve godine, Daddy je svom nasledniku priredio spektakularnu žurku povodom šesnaestog rođendana na koju je, ne računajući poklone, potrošio oko milion dolara. Na žurki u klubu M2 Ultralounge u Los Anđelesu nastupila je pevačica Lil Kim, a slavljenika je ispred ulaza sačekao automobil majbah vredan oko 360.000 dolara. Tinejdžer je od svog oca dobio i ček na deset hiljada dolara koji je odmah donirao kao humanitarnu pomoć nastradalima na Haitiju.

Rođendane svojoj deci velikim proslavama obeležava i folk zvezda Lepa Brena, a poslednji u nizu odigrao se u jednoj od poznatih kafana u Zemunu kada je pevačica sa svojim suprugom Slobodanom-Bobom Živojinovićem upriličila slavlje za 20. rođendan njihovog sina Stefana. Brena i njen suprug važe za ljubitelje dobre trpeze, a ona često ume da kaže  kako joj najviše prijaju druženja sa suprugom i sinovima u njihovom domu na Bežanijskoj kosi. Tada su muškarci zaduženi za đakonije, a na njoj je samo da uživa u specijalitetima.

Još jedna dama sa domaće javne scene svoju zaradu troši kako bi nahranila dušu. Naime, spisateljica Isidora Bjelica poznata je i kao pravi svetski putnik. Sa suprugom Nebojšom Pajkićem i decom Lavom Grigorijem i Vilom Evanđelinom krstarila je od Hongkonga do Francuske, vozila se i podmornicom, a na svojim putovanjima pokušala je da odgonetne tajne Dalekog istoka i to prenese u svoje romane. Pored ostalog, Isidora je veliki ljubitelj i nargila pa u svom domu u Beogradu poseduje nekoliko komada koje je donela sa različitih krajeva sveta.

Možda jedan od najlepših primera hedonizma jeste majstor starogradske muzike Zvonko Bogdan, pevač koji je stasao u kafanama i na salašima. Veliku popularnost doživeo je tokom legendarnih večeri u prestoničkom Hotelu Union gde je svojim upečatljivim izvođenjem punih osam godina uveseljavao goste. Bogdan je i veliki zaljubljenik u konje, pa je čest gost na konjičkim svečanostima, a zbog ljubavi prema ravnici i salašima, osamdesetih se iz Beograda sa porodicom preselio u Suboticu. Pre nekoliko godina zajedno sa prijateljima otvorio je vinariju Zvonko Bogdan, pa sada ovaj osvedočeni boem uživa u degustaciji ovog pića, ali umereno...

- Otkako sam pre nekoliko godina počeo da se interesujem za proizvodnju ovog rajskog pića, više ne spadam među one koji samo piju, već i degustiram vino. Popijem dva, tri gutljaja, tačno onoliko koliko mi je potrebno da osetim njegovu aromu – kaže pevač koji je možda i odgonetnuo suštinu umetnosti življenja, a to je umerenost.

Danilo Mašojević

 

makonda-tracker