Snimljena prva klapa novih Nadrealista

0
Juče je, tri decenije od nastanka kultne serije Top Lista Nadrealista, počelo snimanje novog serijala u koprodukciji TV Prva i produkcijske kuće Adrenalin. Početak emitovanja se očekuje uskoro na programu ove televizije.

Za muziku i scenario zadužen je Nenad Janković (alias Nele Karajlić), a u seriji će se pojaviti mnoga zvučna imena poput Nikole Koja, Vesne Trivalić, Zorana Cvijanovića, Miloša Samolova.

Novi Nadrealisti će reflektovati sadašnje vreme i zbivanja, kapitalizam kao novo društveno uređenje na ovim prostorima, ali i opštu globalizaciju. Zbog toga će sigurno biti dosta razlike u odnosu na prethodni serijal, ali s druge strane imamo jednu zajedničku osobinu koja je kao konstanta na ovim prostorima - kriza, a ona je , ujedno, i najveća hrana Nadrealistima.

- Ne treba mnogo govoriti o tome koliko samo inspiracije danas postoji u eksploziji informatičke revolucije, eri interneta i masovnih komunikacija, te bezbroj televizijskih kanala, na kojima možete videti sve osim humora. Ako su stari Nadrealisti bili reakcija na televiziju dvadesetog veka, Novi predstavljaju reakciju na kompletnu komunikativnu mrežu dvadeset prvog. S druge strane Novi Nadrealisti je serija koju će svi sa pažnjom pratiti, jer ne postoji čovek na ovim prostorima koji nije zainteresovan za svoju budućnost, a Nadrealisti su već dokazali da je proriču sa besprekornom tačnošću - izjavio je Nele Karajlic.

Serijal će biti sniman na preko pedeset lokacija i sadržaće više od 200 uloga, tako da će znatan broj biti poveren talentovanim naturščicima. Svaka jednosatna epizoda Nadrealista biće rađena u veoma skupoj produkciji, snimana najboljim digitalnim formatom. Nele Karajlić i Milorad Milinković Debeli zajedno će biti zaduženi za režiju, o scenografiji će brinuti Dukan Radenković, kostime osmišljava Nena Milovanović, a direktor fotografije je Miki Trajković.

Top Lista Nadrealista (TLN) je bila jedna od najpopularnijih i najgledanijih televizijskih serija na prostorima bivše Jugoslavije. Humoristička serija koja je tokom 1980–ih i 90–ih godina emitovana prvo kao radijska emisija, a zatim i kao TV serija. Serija je uglavnom snimana u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru.  Smatra se u mnogim aspektima prolifičkom pri prikazivanju stanja u bivšoj Jugoslaviji i naročito u Bosni i Hercegovini pred ratove tokom 1990–ih godina.

makonda-tracker