Preminuo Branko Črnac Tusta, frontmen benda KUD Idijoti

0
Sinoć pre ponoći, preminuo je Branko Črnac-Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota.
Branko črnac Tusta, foto Vladimir Šporčić
Branko črnac Tusta, foto Vladimir Šporčić

U nedelju uveče, nešto pre ponoći, posle duge i teške bolesti preminuo je u 56. godini Branko Črnac Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota.

Pevaču je početkom 2011. dijagnostifikovan karcinom pluća i grla, a iako je njegovo stanje u jednom trenutku bilo bolje, pre nekoliko meseci se naglo pogoršalo i Tusta je izgubio glas.

Nedavno su u klubu Gun srpski rokeri napravili koncert podrške Tusti. Sav prihod od ulaznica bio je uplaćen za nastavak  Tustibnog lečenja, a učestvovali su Dža ili Bu, Električni Orgazam, Disciplin A Kitschme, Partibrejkers, Horkestar, Atheist Rap, Rambo Amadeus, Kanda Kodža i Nebojša, KBO!

Pank bend osnovan je 2. maja 1981, a Branko Črnac Tusta pridružuje im se 1985. Veću popularnost grupa je stekla tek 1987. pobedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici. Godine 1990. snimaju i prvi pravi album Mi smo ovdje samo zbog para koji sadrži obradu poznate radničke pesme Bandiera Rossa nakon čega su usledili Glupost je neuništiva, Tako je govorio ZaraTusta, Istra ti materina, Megapunk, Cijena ponosa i Remek-djelo.Svoj poslednji album KUD Idijoti objavljuju 2001.

makonda-tracker