Nik Vujičić: Ja sam, kao i svi vi, dete Boga

0
Iako rođen bez ruku i nogu, motivacioni trener Nik Vujičić iz Kalifornije naučio je da pliva, igra fudbal, piše i vodi svetsku bitku za prava osoba sa invaliditetom, a sve to zahvaljujući veri i želji da na ovom svetu pruži sve od sebe
Nik Vujičić, Foto: Luka Šarac
Nik Vujičić, Foto: Luka Šarac

Moglo bi se reći da je tokom proteklih deset dana ispričano i rečeno sve što je u vezi sa životom motivacionog govornika srpskog porekla Nika Vujičića (29). Međutim, koje su to prave reči i koliko je onih koje svojim značenjem mogu da opišu njegovu ličnost, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Možda će neko reći: To je onaj mladić što nema nijedan ud, ali ispravnije ga je opisati na ovaj način: To je onaj čovek koji je uradio i postigao sve ono što većina nas sa sva četiri uda nikada neće ni pomisliti da može. Njegov nedostatak nije to što nema noge i ruke, on je to prihvatio i pretvorio u svoju prednost jer nije dozvolio da ga ograničavaju minorne pojedinosti koje ne mogu da pariraju širini duha i svesti, ali ni veri u sebe.

- Nije mi bilo lako da pronađem odgovor zbog čega nemam noge i ruke, ali važno je da sam ga pronašao. Ja sam, kao i svi vi, dete Boga. Nisam odustao od njega jer sam znao da neće ni on tek tako od mene. O tome i govorim na svojim tribinama. Želim da svako ko me sluša kaže: Ako Nik Vujičić živi život punim plućima, živeću ga i ja – kaže Vujičić koji se ne stidi da govori o momentima u kojima mu je bilo najteže i kada se pitao zašto je baš takav rođen. To je razlog i zbog koga je tri puta sebi pokušao da oduzme život potapanjem u kadu. Međutim, kada je pronašao veru u Boga, depresiju i sva pitanja poput onog: Zašto se ovo događa baš meni? ostavio je iza sebe. Jednostavno za njih više nije bilo mesta. Svojim primerom pokazao je da je sve moguće.

- Nemam ruke, nemam noge – ove reči su slogan moje humanitarne organizacije Život bez udova, ali nisam nesalomiv. Imam uspone i padove, ponekad sam tužan, drugi put plačem... – kaže Nik koji je pre dve godine pronašao i ljubav svog života u prelepoj Kanae Miyahari, a njih dvoje će za pet meseci postati roditelji. Inače, Nik je u Beogradu boravio kako bi promovisao svoju knjigu Živeti slobodno, ali je u zemlji svojih predaka održao i dva predavanja, u glavnom gradu Srbije i  Novom Sadu. Njemu je u našoj prestonici dobrodošlicu poželeo i naš najuspešniji teniser Novak Đoković s kojim se nedavno upoznao u Americi kada je i otpočelo njihovo druženje.

- Mislim da si u pravom trenutku došao u Srbiju, ljudi ovde treba, a i jedva čekaju da te čuju - rekao je Novak i obećao da će se on i Nik sigurno uskoro ponovo sresti i uživati u zajedničkom druženju.

 

Moni Marković

 

makonda-tracker