Story Tema: Kad obožavanje postane zločin

0
Koliko je tanka linija između ljubavi i mržnje uverile su se brojne slavne ličnosti koje su se zbog navalentnih obožavalaca neretko suočavale sa strahom za svoj život, dok su pojedinci proživeli stravične tragedije u kojima su izgubili najbliže
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock

I slava poput mača ima dve oštrice. Dok s jedne strane poneti uspehom koji nosi popularnost i obožavanje miliona hodaju po oblacima, celebrity ličnosti širom sveta iskusile su i drugu, tamnu stranu slave koja je mnogima ostavila velike ožiljke. Neki su osetili šta znače panika i strah za goli život dok su bili na meti fanatičnih obožavalaca čija je zaslepljenost ljubavlju prema njima prerasla u patologiju, a pojedini su zbog toga tragično izgubili i živote. Zato danas zvezde u Holivudu ozbiljno drže do svoje bezbednosti, pa se veoma retko mogu videti bez pratnje obezbeđenja jer privilegija anonimnosti u njihovom životu ne postoji. Uostalom, gde je granica obožavanja?

 

ŽIVOT U STRAHU

Širom planete nedavno je kružio snimak na kome se vidi kako se američka zvezda Lejdi Gaga uplašila tokom boravka u Bukureštu jer je jedan vatreni obožavalac sa papirom u rukama pokušao da joj priđe u holu hotela u kome je odsela, a u nameri da dobije autogram. Ali, njeno obezbeđenje reagovalo je toliko munjevito da je nesrećni fan čim je napravio korak ka njoj bio oboren na pod gde je sa rukama iza leđa ostao ležeći dok pevačica nije napustila hotel. Iako često zahvaljuje svojim brojnim fanovima koje zove mala čudovišta, očigledno da ova zvezda ima strah od bliskog susreta sa njima.

I britanska pevačica Suzan Bojl koja se proslavila učešćem u muzičkom šou Ja imam talenat doživela je u aprilu neprijatnost pošto ju je manijak pratio i pokušao da provali u njenu hotelsku sobu. U nameri ga je sprečilo pevačicino obezbeđenje, ali je ipak uspeo da im pobegne, a pretpostavlja se da je bio među fanovima koji su Suzan pozdravili u lobiju hotela.

- Fanovi su je dočekali ispred, tako da nije bilo teško da neko krene za njom na četvrti sprat. Ovaj čovek je, verovatno, došao do njene sobe stepenicama, što ju je prestravilo - ispričao je za britanski Mirror izvor blizak pevačici.

Mlada holivudska glumica Mila Kunis ove godine je bila na meti čoveka koji je nedeljama svakodnevno čekao ispred teretane u kojoj vežba. Nakon što je to primetila, ozbiljno uplašena za svoju bezbednost, odlučila je da pozove policiju koja je brzo odreagovala i uhapsila problematičnu osobu.



A i domaće zvezde znaju za muke. Porodica pevačice Jelene Karleuše polovinom maja našla se na meti žene koja je upala u njihovu vilu na Dedinju, a ispostavilo se da je duševni bolesnik i pacijent Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević. U to vreme u kući su bile njene ćerke Atina i Nika, kao i majka Divna koja je zaštitila unuke, a pevačica je posle ovog nemilog događaja napisala na Twitteru: Mislim da je vreme da moja porodica i ja dobijemo policijsku zaštitu.

KAD NAJRUŽNIJI SNOVI POSTANU JAVA

Turska glumica Nebahat Çehre, koja u hit seriji Sulejman veličanstveni glumi sultaniju Valide, teško je povređena polovinom juna, kada joj je na ulici u Ankari s leđa prišao lopov i pokušao da joj strgne zlatni lanac s vrata. Iako u tome nije uspeo, naneo joj je opasnu povredu, jer joj se nakit usekao u kožu I zamalo presekao vratnu arteriju, pisao je turski Hurijet, a preneli su domaći mediji. Za lopovom su potrčala dva slučajna prolaznika, ali ga nisu uhvatili.

- Krv joj se slivala niz vrat i prizor je bio užasan! Sva sreća da je na ulici bilo prolaznika, inače ko zna kad bi se manijak zaustavio. Pomogli smo joj koliko smo mogli do dolaska Hitne pomoći - rekla je jedna od prodavačica iz obližnje prodavnice, koja je glumici pritekla u pomoć. Nebahat su u bolnici konstatovane teške povrede vrata, ali je nakon višenedeljnog  oporavka u svom stanu nastavila snimanje poslednje sezone popularne serije.

Kako je pisao Press, pevačica Mia Borisavljević bila je takođe na meti manijaka koji joj je slao perverzne SMS-ove i presretao je ispred ulaza u zgradu, unoseći joj se u lice i preteći joj kako će ga zapamtiti za ceo život. I njena koleginica Marina Tadić mesecima je proživljavala pravu agoniju jer je svakodnevno dobijala preteće poruke i mejlove od izvesnog Vladimira P. iz Beograda, koji je bio opsednut njome.

- Želim da ti stavim ogrlicu za pse, da te šetam, a zatim da te nateram da pojedeš tu ogrlicu dok si obešena za noge - samo je jedna od bizarnih poruka koje je svakodnevno dobijala, zbog čega je slučaj prijavila policiji.

- Mislila sam da pojedine koleginice izmišljaju ovakve stvari da bi dobile prostor u novinama, ali sada kad se to i meni desilo, ne znam šta da radim. Plašim se, naročito zato što u poslednjim porukama najavljuje da ćemo se uskoro sresti - rekla je pevačica za pomenuti list.

ZLOČESTE IGRARIJE NA INTERNETU

Poslednjih dana stranice domaće štampe punila je informacija kako se pojavio manijak koji na lažnim profilima koristi imena popularnih sestara, Nataše i Kristine Bekvalac, što je lepim Novosađankama prouzrokovalo brojne probleme, naročito zato što su im pripisivani neumesni komentari, ali i zloupotrebljene fotografije njihovih ćerki Hane i Petre.

- One su u šoku. Neko na sve načine pokušava da ubedi javnost da su to pravi profili, pa skida informacije i fotografije s Natašine zvanične Facebook grupe, kao i s privatnih profila prijatelja i poslovnih saradnika sestara Bekvalac. Budući da su u medijima počele da se pojavljuju izjave, pa čak i intervju s lažnih Twiiter naloga, odeljenje policije za visokotehnološki kriminal upućeno je u slučaj i već nekoliko nedelja pomno prati dešavanja - rekao je njihov PR Faris Yuma.

Inače, Nataša je prema pisanju Pressa i ranije bila na meti duševnog bolesnika koji joj je slao pisma u kojima je naglašavao kako vidi koliko je nesrećna, a za takvo njeno stanje krivio je njenog tadašnjeg supruga Danila Ikodinovića. Isto tako, krajem aprila, nepoznati napadači su joj uništili auto BMW X1, koji je bio parkiran ispred njenog stana u Novom Sadu.

Voditeljka Jovana Joksimović u junu prošle godine bila je žrtva zloupotrebe identiteta na društvenoj mreži Twitter jer je neko otvorio profil s njenim imenom, slikom i podacima, a jedna od prvih zabeleženih informacija bila je kako je ponovo slobodna.

- Mada mislim da je u životu neophodno biti oprezan, činjenica je da ne možemo uticati na tuđe postupke na bilo kom mestu, a kamoli na Internetu. Ali, nisam mogla ni da pretpostavim kakve neprijatnosti može da izazove lažni profil jer je pored neistinite informacije o mom emotivnom statusu, neko je u moje ime vodio konverzaciju sa jednom mojom prijateljicom koja se uvredila zbog onoga što sam joj navodno rekla - ispričala je Jovana za Story, koja je ubrzo i sama otkrila čari komuniciranja putem Twittera koji redovno koristi njen suprug, popularni pevač Željko Joskimović za druženje sa brojnim fanovima.

Porodičnu idilu fudbalera Milana - Laneta Jovanovića i njegove supruge Nataše u julu prošle godine nakratko je narušila Internet progoniteljka Marina C. koja je na društvenoj mreži Facebook tvrdila da je njegova ljubavnica. Ona je tada kontaktirala redakciju magazina Story u želji da, kako je istakla, otkrije pravu istinu o Milanovom ljubavnom životu, ali i da naglasi kako je već godinu dana u tajnoj romansi sa proslavljenim fudbalerom koji joj se, navodno, poverio kako je njegov brak pred krahom, kao i da je podneo papire za razvod. Nakon brojnih provera ispostavilo se da fudbaler nema profil na popularnoj mreži, već da je postao još jedna u nizu poznatih ličnosti koja se našla na meti internet progonitelja. Naime, Marina C. je u želji da čitavu priču učini što uverljivijom, na Facebooku otvorila profil na ime Milan Jovanović i u potpunosti zloupotrebila njegov lik i delo. 

- Nemam svoj profil na mreži Facebook i nikada u životu nisam bio korisnik ovog portala. Ne znam ko je osoba koja tvrdi da se sa mnom dopisuje, niti sam je ikada upoznao, a nema ni načina da s njom stupim u kontakt kako bih sve ovo zaustavio. Nisu mi je jasne njene namere - da li je zaljubljena u mene ili ima neke druge porive. Ta osoba me ni u jednom trenutku nije kontaktirala. Mojoj supruzi, koja ima validan profil na mreži Facebook, u prethodnim mesecima stizale su poruke slične sadržine, a pošto smo uporedili adrese, odnosno profile, shvatili smo da je u pitanju ista osoba - ispričao je Milan za naš magazin.

 

KAD SLAVA ZABOLI

Voditeljka Jutarnjeg programa na RTS-u Nataša Miljković imala je obožavaoca koji je zbog neuzvraćene ljubavi hteo da se spali pred zgradom RTS-a.

- Ne mogu ništa da komentarišem jer stvarno ne znam ko je osoba koja je pokušala da se ubije. Nikada se nismo upoznali. U šoku sam - rekla je tada Nataša.

Kao u dobrom holivudskom trileru, rukometaš Vladimir Mandić našao se pre godinu dana na meti devojke koja nije samo njegova puka obožavateljka, već je tvrdila kako mu je sestra po ocu.

- Mislio sam da samo želi da se slika sa mnom, ali kada je počela priču da mi je sestra po ocu, prvo što sam pomislio jeste da je reč o skrivenoj kameri. Međutim, pošto sam uvideo da je veoma uporna u svojim tvrdnjama, pokušao sam da joj objasnim kako nikako ne može da mi bude sestra i da sam ja rođen u Sarajevu, a ne na Kosovu, kako ona tvrdi. Uprkos objašnjenjima devojka je ostajala pri svome. Saznao sam da ima psihičke probleme i da se lečila u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević. I ranije je bilo situacija kad su mi devojke veoma napadno prilazile i znam kako mogu biti uporne da bi došle do broja mog telefona, ali sve to, budući da sam javna ličnost, shvatam kao deo posla. Trudio sam se da je izbegavam i pošto je već neko  vreme nisam sreo, iskreno se nadam da je proganjanju kraj - ispričao je Mandić za Story.

 

IZMEĐU LJUBAVI I MRŽNJE

Psihopata koji je progonio Hale Beri izjavio je kako mu je Bog rekao da se njome oženi, pa je na sve načine pokušavao da je sretne, a jedna žena navodno je pretila glumici Ketrin Zita Džouns da će je iseći na male komade i nahraniti pse. Ipak, možda najteži slučaj dogodio se tokom noći 9. avgusta 1969. godine kada je vođa sekte Mansonova porodica Čarls Menson naredio svojim sledbenicima da upadnu u vilu reditelja Romana Polanskog u Holivudu, kada je ubijena njegova žena, mlada glumica Šeron Tejt u osmom mesecu trudnoće i četvoro njihovih prijatelja Abigail Folger, Jay Sebring, Wojciech Frykowski i Steven Parent. Iako je dvadesetšestogodišnja Šeron molila za život nerođenog sina, sledbenica Sjuzan Etkins odgovorila je kako nema milosti za nju i ubila ju je, a potom je natopila peškir njenom krvlju i na vratima napisala svinja. Na masakriranom telu glumice pronađeno je šesnaest uboda nožem, a Polanski, koji je tada bio u Engleskoj, kasnije je izjavio da najviše žali što u noći njenog ubistva nije bio kod kuće. Posle jednog od najgnusnijih masovnih ubistava u američkoj istoriji Manson i još četiri člana njegove duhovne porodice nekoliko meseci kasnije uhvaćeni su i osuđeni na doživotni zatvor. Uprkos tome, mnogi ga i danas smatraju idolom, a dobija više pisama nego ijedan drugi zatvorenik u SAD-u. 

Muzičku ikonu dvadesetog veka i člana grupe The Beatles Džona Lenona ubio je 8. decembra 1980. u 22.50 poremećeni obožavalac Mark David Čepman. Dok se bezbrižno vraćao iz studija u stan u zgradi The Dakota u Njujorku zajedno sa suprugom Joko Ono, Čepman ga je dozvao, a potom ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila Lennona koji je, pre nego što je pao, napravio nekoliko koraka i samo izustio: Upucan sam!. Legendarni rok muzičar zbog teških povreda iskrvario je na putu do bolnice, a njegov ubica je sedeći na trotoaru mirno sačekao policiju. Da stvar bude morbidnija, on je ranije tog istog dana, oko 17 časova, čekao muzičara ispred pomenute zgrade zajedno sa grupom obožavalaca, kada mu je Lennon dao i autogram. Čepman je dobio doživotnu kaznu sa mogućnošću da bude pomilovan posle dvadeset godina, a nedavno je po sedmi put bio na saslušanju za uslovnu kaznu. Kasnije je otkrio kako je želeo da ubije Džonija Karsona ili Elizabet Tejlor, ali je izabrao Lenona jer je bio pristupačniji, kao i da je napravio užasnu odluku iz sebičnih razloga.

- Mislio sam da ću ubistvom Džona Lenona postati neko, ali umesto toga postao sam ubica, a ubice su ništa - rekao je pre dve godine.

Ipak, kajanje je došlo kasno jer jedan od najvećih muzičara svih vremena više nije među živima, a njegov odlazak nikada nije prežaljen. Izgleda da granice obožavanja, ma koliko one bile bizarne ili društveno neprihvaćene, ipak ne postoje.

 

Jelena Kulović

makonda-tracker