Deseta godina bez Margite Stefanović

3
Na današnji dan pre deset godina preminula je Margita Stefanović, poznata klavijaturistkinja kultnog benda EKV
Margita Stefanović, foto: Story arhiva, Miladin Jeličić, Goranka Matić
Margita Stefanović, foto: Story arhiva, Miladin Jeličić, Goranka Matić

Magi je rođena 1. aprila 1949. godine kao ćerka jedinica režisera Slavoljuba Stefanovića Ravassija i Desanke Nikolić. Nakon završene osnovne škole, Margita upisuje srednju muzičku školu. Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina.

Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi, Margita dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatorijumu. Ponudu je odbila, a nakon mature upisuje Arhitektonski fakultet, kada počinje da se zanima za beogradsku underground muzičku scenu. 

Fakultet završava 1982., kada kroz druženje sa članovima Električnog orgazma upoznaje i Milana Mladenovića, tadašnjeg frontmena grupe Katarina II, koji je oduševljen njenim talentom i inovativnošću poziva da se pridruži bendu. Nakon tromesečnog boravka u Južnoj Africi, Magi se odlučuje da prihvati ponudu i postaje stalni član grupe Katarina II. 

Katarina II 1985. menja ime u Ekatarina Velika i stvara sve do 1994. godine. Tokom tog perioda Margita Stefanović komponuje i muziku za pozorište televiziju, radi kao producent, a gostuje  i na albumima mnogih jugoslovenskih grupa (Bejbi Kejt, Elvis J. Kurtović, Van Gogh, Babe).

Posle raspada Ekatarine Velike i smrti Milana Mladenovića, Magi nastavlja da se bavi muzikom. Sa nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva bend Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje CD Ti si sav moj bol  (nazvan po pesmi Ekatarine Velike) za bečku muzičku kuću Coop Arts & Crafts Unlimited. Sledi jedna od najplodnijih godina za ovu talentovanu umetnicu. 

Međutim, 1996. godinu obeležila je njena zavisnost od heroina, kao i posledice dugogodišnje zloupotrebe narkotika. Njeno stanje se pogoršava sa smrću njenog oca, u januaru. Kako bi se izborila sa svojom zavisnošću, prodala je skoro sve što poseduje, uključujući i stan u predgrađu Beograda. Novac je iskoristila za putovanje u Indiju, kao i kupovinu dva manja stana koje je ubrzo nakon toga prodala, završivši u trošnoj garaži u predgrađu Borče.

Svoje je poslednje godine života provela u skloništu za beskućnike u Voždovcu, zavisna od humanitarne i pomoći poznanika. Margiti je, kao posledica neodgovornog intravenoznog korišćenja droga, dijagnostifikovan HIV, o čemu se dugo govorilo, ali je ovaj podatak službeno objavljen tek 2008. godine u knjizi Aleksandra Ilića Vrati unatrag.

makonda-tracker