Željko Joksimović: Radujem se koncertu pred sarajevskom publikom

0
Popularni pevač predstavljaće Srbiju na velikom simfonijskom koncertu Balkanska simfonija prijateljstva u subotu 8. septembra u Sarajevu u Olimpijskoj dvorani Zetra. Na ovoj manifestaciji u organizaciji Turske radio-televizija (TRT) Joksimović će biti u društv
Željko Joksimović, foto: Story press
Željko Joksimović, foto: Story press

Posle nadasve uspešnog trećeg mesta na Pesmi Evrovizije u Bakuu ove godine sa kompozicijom Nije ljubav stvar, Željko Joksimović nastavlja da na međunarodnoj sceni privlači veliku pažnju javnosti. Predstojeći koncert u Sarajevu, posle brojnih uspešnih koncerata održanih ovog leta u zemljama u okruženju Srbije, za Joksimovića predstavlja novi i jedinstven profesionalni izazov. On će izvesti pesme sa kojima je učestvovao kao izvođač na takmičenju za najlepšu pesmu Evrope, Lane moje u Istanbulu 2004. godine i osvojio drugo mesto, i ovogodišnji evrovizijski hit Nije ljubav stvar sa kojim se u Bakuu plasirao na treće mesto.

- Velika je čast predstavljati zemlju na ovako uglednoj manifestaciji i to sa dva evrovizijska hita koja su svako na svoj način obeležila moju karijeru. Radujem se koncertu pred sarajevskom publikom u Zetri, zajedno sa simfonijskim orkestrom i smatram da je zaista privilegija da drugi put u istoj godini imam mogućnost i zadovoljstvo da budem muzički predstavnik Srbije na dve prestižne manifestacije - kaže Joksimović.

Balkanska simfonija prijateljstva za milione ljubitelja muzike ima za cilj promociju kulturne i muzičke saradnje zemalja u regionu, kao i tehničke saradnje regionalnih radiotelevizijskih emitera i unapređenje dobrosusedskih odnosa na Balkanu.

Program se sastoji od nastupa poznatih balkanskih pevača, ali sa kompozicijama u simfonijskom aranžmanu, čije će izvođenje na koncertu pratiti orkestar Sarajevske filharmonije obogaćen zvukovima lokalnih muzičkih instrumenata.

Na koncertu koji će prenositi televizije iz dvanaest balkanskih zemalja pored predstavnika Srbije Željka Joksimovića predstaviće se Sezen Aksu iz Turske, George Dalaras iz Grčke, Jildiz Ibrahimova iz Bugarske, Vlad Mirita iz Rumunije, Saimir Braho iz Albanije, Rona Nišliu koja je javnosti poznata kao predstavnica Albanije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije , Elena Petrevska iz Makedonije, Nina Žižić iz Crne Gore, Zseda iz Mađarske, Tonči Huljić i Madre Badesa iz Hrvatske i Halid Bešlić iz BiH.



Aranžmane za kompozicije uradio je profesor na turskom muzičkom konzervatoriju Istanbulskog tehničkog univerziteta Oguzan Balci, koji će ujedno imati i ulogu dirigenta orkestra Sarajevske filharmonije.

Koncert će biti održan u olimpijskoj dvorani Zetra. Ulaz će biti slobodan i očekuje se poseta više od 15.000 ljudi.

Nastupi poznatih pevača iz Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Srbije, Bugarske, Kosova, Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Albanije u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije emitovaće se uživo u subotu, 8. septembra u 22 časa  na kanalima Turske radio televizije TRT. Koncert će prenositi TRT 1, TRT Avaz i TRT Muzik. Inače, nedavno je pod pokroviteljstvom iste turske televizije u Skoplju održan zajednički koncert regionalnih izvođača sa istim ciljem- promocija zajedničke kulture i dobrosusedskih odnosa.

makonda-tracker