Majkl Klark Dankan: Odlazak dobroćudne ljudine

0
Jedan od omiljenih likova iz čuvenog filma Zelena milja, Majkl Klark Dankan, preminuo je od posledica srčanog udara, u svojoj pedesetčetvrtoj godini
Majkl Klark Dankan
Majkl Klark Dankan

Majkl je igrao u velikom broju filmova, ali je javnosti postao drag po ulozi u filmu Zelena milja, u kojem glavnu ulogu igra Tom Henks. Za ulogu Džona Kofija u ovom ostvarenju bio je nominovan za Oskara i za nagradu Zlatni globus. Igrao je u filmovima Armagedon, Ubica mekog srca, Daredevil, a svoj glas pozajmio je i mnogim likovima u animiranim filmovima.

Njegov život pre ulaska u Holivud bio je veoma zanimljiv. Zbog svoje krupne građe bio je telohranitelj mnogim svetskim zvezdama - Vilu SmituDžejmiju Foksu, reperu LL Kul Džeju, kao i Notoriousu B.I.G-u. Zanimljivo je da je reper Notorious ubijen baš kada je Majkl zamenio smenu sa kolegom. Kako je zbog posla stekao značajna poznanstva u Holivudu, rešio je da se i sam oproba na filmskom platnu.

 

Brus Vilis mu je pomogao da upadne u glumačku ekipu filma Zelena milja, čiji je scenario rađen prema romanu Stivena Kinga. Ulogom Džona Kofija, Majkl Dankan je pokupio simpatije publike, igrajući dobroćudnog Afroamerikanca koji je osuđenik na smrt.

Majkl Klark Dankan je hospitalizovan 13. jula nakon srčanog udara, a sledeći, ujedno i fatalni infarkt, ugasio je njegov život 3. septembra.

Mnoge poznate ličnosti i Dankanove kolege izrazili su duboku žalost zbog odlaska ovog velikog glumca.

Zorana Stanković

makonda-tracker