Story Tema: Nemilosrdna borba za starateljstvo

1
Ljudi se čitavog života bore za novac ili položaj i zbog toga su na sve spremni, ali najteža bitka vodi se kada žele da zadobiju naklonost svoje dece ili samo napakoste bivšem partneru, jer tada ne biraju sredstva ni način da stignu do cilja
 Foto:Guliver, Profimedia, Kurir, Story press, Shutterstock
Foto:Guliver, Profimedia, Kurir, Story press, Shutterstock

Ne kaže se bez razloga da je razvod mala smrt. Kada se ljubav i iluzija o partneru koju ste imali rasprši poput mehurića sapunice i život odjednom postane pakao, niko ne može da ostane imun na bol i stres koji se poredi sa gubitkom člana porodice. Najčešći razlozi za ovakav potez supružnika jesu konflikti usled nemogućnosti prevazilaženja razlika, odnosno loša komunikacija koja onemogućava postizanje dogovora oko raspodele obaveza i odgovornosti, alkoholizam, narkomanija, psihičko i fizičko zlostavljanje, zanemarivanje, prevara, ljubomora, prezauzetost poslom...Ipak, najveće posledice obično ne osećaju glavni akteri razvoda, već njihova deca koja zbog stresnog razdobolja u svom odrastanju često gube samopouzdanje, veru u ljude ili odlaze u krajnost i zbog nedostatka roditeljske ljubavi postaju problematični članovi društva podložni porocima koji štete okolini, a na prvom mestu sebi.

KAD RAZUM USTUPI MESTO BESU

Domaću javnost iznenadila je porodična priča poznatog kuvara i voditelja emisije Paklena kuhinja na TV Prva Saše Mišića, kada je polovinom decembra 2011. obelodanjeno da ga je supruga Katrin napustila u martu i vratila se u rodnu Nemačku, jer nije mogla više da podnese život u Srbiji na porodičnom imanju u Ritopeku. Dnevni list Kurir pisao je da ga je ona ostavila da sam brine o njihovo troje dece, tada trogodišnjoj Danici, šestogodišnjem Konstantinu i dve godine starijoj Ekatarini.

- Mesecima već živim kao samohrani otac troje dece. Moja supruga se nije snašla u ulozi majke u Srbiji, pošto ta uloga u Nemačkoj izgleda potpuno drugačije. Njima je ovde lepo, osećaju se dobro. Imaju dva kučeta, kornjaču, ptice... Navikli su na okruženje, a kada odu u Nemačku, naiđu na te zahladnele odnose među ljudima. Stalno mi govore: Mama mora da se vrati, ovde je lepo, a kad nas poseti, pitaju je: Kada ćeš ti, mama, doći kući? – ispričao je tada u svojoj ispovesti Saša koji, se iako je brakorazvodni postupak bio pokrenut, nadao da će mu se Katrin vratiti. Međutim, ubrzo se javila povređena supruga koja je demantovala te navode. Ona je otkrila za Kurir kako je 1. aprila 2011. pobegla od supruga u Nemačku sa decom, kao i da ih je krajem avgusta iste godine pustila sa ocem na dve nedelje u Srbiju, a da je on umesto da ih 5. septembra vrati kod majke, podneo zahtev za razvod i tražio starateljska prava za sebe.



- Tako ispada da sam i ja njemu uzela decu, ali to se nije bez razloga dogodilo! Ne treba svi da znaju šta se između nas desilo, ali ja sam, otišavši od njega, uzela decu i povela ih sa sobom jer smatram da je deci mesto uz majku. Išli su u školu i vrtić u Nemačkoj. Snašla sam se lepo, našla posao, sredila stan, u kome je svako dete imalo svoju sobu. Nabavila sam i kompjuter, da mogu da se čuju sa ocem preko Skajpa. Mislila sam da smo zrele osobe i da možemo to da rešimo kao odrasli ljudi, a ne kao deca da se svađamo. Zato sam i pustila decu kod njega prošlog leta. Pomislila sam da bi moglo da mu padne na pamet da ih zadrži u Srbiji, ali nisam imala srca da ih odvajam od oca. Za vreme sudskog procesa su zbog prebivališta dodeljeni njemu, a ja ih obilazim jednom mesečno. Deca mi mnogo nedostaju, tužna sam. Želim da ih vratim sebi - zaključila je svoju priču Katrin.

Ipak, jedan drugi slučaj mesecima unazad puni stranice štampe, a kraj se ne nazire. Pevačica Maja Nikolić se već dve i po godine bori za starteljstvo nad mlađim sinom Lazarom sa bivšim mužem Vukom Kandićem od koga se razvela 2008. godine. Pisalo se i da će joj sud oduzeti dete jer je nepodobna majka.


- Neistina je da postoji ijedno sudsko veštačenje u kome piše da sam nepodobna majka. Naprotiv, u sudskom veštačenju piše da dete Lazarevog uzrasta, mora da pripadne majci. U zakonu celog sveta, a ne samo u našem, piše da se majci može oduzeti maloletno dete samo ako je ona narkomanski zavisnik ili alkoholičarka, ako ima karton u ludnici ili psihičke probleme, i ako nema krov nad glavom. Ne spadam ni u jednu od navedenih kategorija – rekla je Maja za Story kojoj je ograničeno viđanje sina.

- Već dve i po godine svog sina Lazara po privremenoj sudskoj meri, viđam dva dana nedeljno, od petka do nedelje. Mada i dalje zvanično imamo zajedničko starateljstvo, reč je o privremenoj meri izrečenoj zbog toga što je za devedeset i četiri dana koliko sam provela na Farmi, Vuk sve završio u svoju korist i ja sad viđam dete dva puta nedeljno, a Lazar to najteže podnosi. Nadam se da je ovo Lazaru poslednja golgota koju preživljava u životu jer se psiha deteta formira do pete godine a on je u tom uzrastu prošao i najveće muke. Da sam znala koliko će moj sin patiti, bila bih i dalje žrtva tog nakaznog braka u kom su sve emocije umrle – rekla je Maja koja se sudi i sa svojim prvim mužem, crnogorskim muzičarem Mirkom Šćepanovićem i to zbog neisplaćenih alimentacije za starijeg sina Novaka.

Među razvodima u BiH svakako će ostati upamćen krah braka pevača Al Dina Kurića i voditeljke televizije Al Jazeera, Arduane Pribinje, jer su se mesecima međusobno optuživali i vređali preko medija, a usledila je i mučna borba za starateljstvo nad sinovima Harunom i Ishakom. Al Dino je početkom oktobra prošle godine optužio svoju suprugu da ga je prevarila sa američkim novinarom Kejsijem Kaufmanom koji je sa njom radio na programuu Al Jazeere, iako je ona negirala njegove tvrdnje. Njihova netrpeljivost kulminirala je krajem novembra kada su se našli na jednoj benzinskoj pumpi u Sarajevu, kako bi Al Dino supruzi dovezao decu koja su prethodno bila kod njega. Nakon oštrog verbalnog sukoba, svađa je prerasla u fizički obračun.

- Arduana me je čupala za kosu i udarala...Nisam odgojen da ikada i pomislim na to da fizički nasrnem na ženu, pa se zbog toga ni u jednom trenutku nisam branio. Ali, preklinjao sam Arduanu da stane, da se zaustavi i pokuša da se urazumi, ne zbog mene, već radi naše dece. Razdire me bol što su naši sinovi prisustvovali ovom za njih svakako traumatičnom događaju. Plašim se kako će se sve odraziti na njihov psihički razvoj. Još ne mogu da verujem šta se dogodilo i da je Arduana sebi dozvolila da na taj način izgubi živce – ispričao je pevač za Story koji je tada pozvao i policiju na lice mesta. Ipak, njegova supruga imala je drugačiju verziju priče.

- Kada je došao, dao mi je jedno dete, dok je stariji sin ostao u autu, a Al Dino je tvrdio kako ne želi da dođe kod mene. Pošla sam za njim, otvorila zadnja vrata automobila i ušla da uzmem Haruna, ali on je u tom trenutku pokrenuo automobil. Vrištala sam da zaustavi auto i zapomagala da nam je drugo dete ostalo samo na ulici. Pokušala sam da ga sprečim da se odveze. Istina je da sam ga čupala i grebala, ali to je bila prirodna reakcija majke kojoj je život deteta bio ugrožen. Uz sve to, nikada ga nisam prevarila i priče koje se provlače kroz medije zaista me bole – tvrdila je Arduana za naš list.

Pobednica prošlogodišnjeg rijaliti šou-programa Veliki brat Marijana Kovačević još uvek prolazi kroz pakao zbog borbe za ćerku Korinu koju je dobila u braku sa Ivanom Čvrljkom. Ona je nedavno otkrila za hrvatski Story kroz kakve je spletke bivšeg muža prošla da bi dobila razvod i konačno se prepustila ljubavi sa pevačem Nikolom Nemeševićem sa kojim se nedavno i verila. Ipak, njena sreća nije poptuna jer je Korina rastrzana zbog roditelja.


- Imala sam najbolje namere da zbog Korine ostanemo u dobrim odnosima, jer ako smo do sad uspevali da glumimo, mogli smo i da nastavimo bar da njoj olakšamo ovo razdoblje. On nije hteo. Svaki naš susret bio je ispunjen provokacijama i lažima s njegove strane, nije poštovao nikakve dogovore, pokušavao je okrenuti poznanike i prijatelje protiv mene, život je posvetio osveti. Korinu je zapostavljao i takođe joj ispirao mozak sitnim provokacijama, tako da sam od vlastitog deteta doživela da je ljuta na mene jer joj je tata rekao da sam je ostavila zbog Nikole, da sam glupa, da njegovu devojku naziva mamom...Razvod je priveden kraju prošlog meseca, u njegovu korist. Malena nastavlja da živi sa mnom, a s njim je svakog drugog meseca po tri nedelje. Ja se pitam: Kakav je to život? Pet nedelja sa mamom, tri s tatom. Koliko će izostajati iz vrtića kada je upišem, hoće li se uspeti da se socijalizuje i stekne osećaj pripadnosti? Zašto i svom detetu priželjkuje život poput svog, pun pakovanja, selidbi i rastanaka? – očajno je ispričala ova mlada majka koja očigledno još uvek plaća greh zbog svoje strasti prema Nikoli.

TAMO GDE SE OKREĆE NAJVEĆI NOVAC, BORI SE BEZ SKRUPULA

Jednu od najmučnijih borbi za starateljstvo, tokom koje su potrošili milione, vodio je popularni glumački par Alek Boldvin i Kim Besindžer. Iako je ćerka Ireland Eliesse dodeljena majci 2004. godine, bivši supružnici nikako nisu zakopavali ratne sekire. Pristali su da se suzdrže od međusobnih optužbi jedino kada su sa detetom, a Boldvin je priznao da je želeo da ubije advokata svoje žene, ali i urednika sajta TMZ jer se odvažio da prenese vest kako je 2007. preko govorne pošte svoju jedanaestogodišnju ćerku nazvao svinjom, zbog čega je usledio skandal velikih razmera.


- Molio sam se tada Bogu svake večeri da mi ne dozvoli da se probudim ujutro. Razmišljao sam u koji mali grad da odem i počinim samoubistvo. A onda sam pomislio koje će posledice moje dete da ima zbog toga. O sebi nisam razmišljao – rekao je Alec kasnije, a Kim je tada definitivno trijumfovala na sudu.


U Holivudu dugo nije bilo tako bezočne igre u sudskom sporu kao što je bila ona 2001. između Playboy zečice i glumice Pamele Anderson i kontroverznog rok muzičara Tomi Lija. Oni na sudu nisu prezali ni od čega da bi se izborili za starateljstvo nad sinovima Brendonom i Dilanom, a niski udarci su se samo ređali. Pamela je govorila da je Tomi opasan čovek sklon grubostima, da je neodgovoran i da nije sposoban da bude dobar roditelj.


- Pošto me je nekoliko puta pretukao pred njima, zbog čega je proveo neko vreme u zatvoru, dečaci ga se toliko plaše da vrište i plaču kada moraju da idu kod njega. Ceo njegov život vrti se oko alkohola. Strahujem za njihov emotivni i fizički razvoj kada su u njegovoj blizini - govorila je Pamela koja je nakon razvoda 1998. godine tražila puno starateljstvo i da sud nadgleda Tomijeve posete dečacima. Ipak, dugogodišnji odnos prepun ljubavi i mržnje između nje i Lija završio se na kraju mirom, jer su kasnije u nekoliko navrata ponovo živeli zajedno.


Glumačka zvezda Šeron Stoun izgubila je 2008. starateljstvo nad usvojenim sinom Roanom, jer je, između ostalog, kako se navodi u sudskom izveštaju koji je preneo Daily mail, htela da ubrizga botoks u njegova stopala zbog neprijatnog mirisa. Sud je optužio za prekomerne, dramatične reakcije, a dokument koji opisuje gorku borbu glumice za starateljstvo sa bivšim mužem, izdavačem Filom Bronštajnom, otkriva da je ona bila ubeđena i da njen sin ima problema sa kičmom iako, kako je rekao sud, nije bilo konkretnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje. Po sudskoj odluci, Bronstein je dobio puno starateljstvo nad tada osmogodišnjim Roanom, a Šeron je mogla da ga poseti samo jednom mesečno.


- Mislila sam da se od toga nikad neću oporaviti. Ali, nakon nekog vremena ponovo sam bila dobro. Na humanitarnim događanjima sam se pela na pozornicu, ljudi su gledali u mene, a ja sam gledala u pod i molila se u sebi da mi Bog da snage –priznala je Stoun tek početkom 2012.
Posle razvoda od plesača i repera Kevina Federlajna, američka pop princeza Britni Spirs doživela je potpuni slom zbog koga su najviše ispaštali sinovi Šon Preston i Džejden Džejms. Iako je činjenica da su je paparaci pratili u stopu zbog čega je bila očajna, istina je i da joj roditeljstvo nije bila jača strana, jer su joj deca ispadala iz naručja, a često je bila pijana ili pod uticajem lekova zbog čega je postala psihički nestabilna, pa je boravila i u nekoliko centara za odvikavanje od zavisnosti. Američko sudstvo je reagovalo na brojne medijske izveštaje, pa je u oktobru 2007. sud odredio da samo Federlajn može biti staratelj, a ona je naredne godine hospitalizovana nakon što nije htele da mu vrati decu, pa je Kevin dobio puno starteljstvo. Vest o poklanjanju dece i priznanju da joj je dosta svega šokirala je porodicu Spirs, ali i njene fanove. Ipak, Britni je u julu 2008. postigla novi sporazum sa mužem, na temelju koga je dobila pravo posećivati svoje sinove.
- Da mogu da promenim stvari, bila bih sa svojom decom dvadesetčetiri sata, svakog dana u nedelji.  Trebalo je da spakujem decu, napustim Holivud i vratim se u rodni dom u Luizijani kada je sve krenulo nizbrdo – rekla je kasnije posrnula zvezda.
Ni borba između holivudske glumice Hale Beri i kanadskog modela Gabriela Obrija nikako da dobije srećan kraj. Nakon svih okršaja koji su dospeli do medija, Obri je još više podgrejao i tešku situaciju izjavivši kako se boji da Hale želi da mu zauvek oduzme ćerku Nalu, jer želi da je odvede u Francusku da bi započela novi život s francuskim glumcem Olivijeom Martinezom sa kojim se verila. A ona se poslednjih meseci trudi da ga na sudu prikaže kao neodgovornog roditelja i potpuno mu oduzme starateljstvo nad detetom.
Borbu oko ćerke Lucije poslednjih meseci vode i pevačica i kompozitorka Leontina Vukomanović i muzičar Filip Pat, koji je bivšu suprugu u nekoliko navrata optužio da donosi odluke o detetu bez njegovog znanja i odobrenja.

POSLE SVEGA DECA NA PRVOM MESTU

Psiholozi se slažu da je najbolje rešenje posle razvoda kada partneri ostvare korektan odnos i zajedno brinu o svojim naslednicima. Uprkos teškim trenucima, to su postigli bivši supružnici Anabela i Gagi Đogani, Goca Tržan i Ivan Marinković, Nataša Bekvalac i Danilo Ikodinović, Zorica i Ivan Ivanović…Iako se očekivalo da će se boriti do zadnje kapi krvi, bivši supružnici Tom Kruz i Kejti Holms brzo su se dogovorili oko starateljstva nad ćerkom Suri koja sada živi sa majkom, a zanimljiv je slučaj i bivših supružnika i glumaca Čarlija Šina i Deniz Ričards. Iako su imali jedan od najprljavijih razvoda koji je obilovao bizarnim detaljima i vodili su nemilosrdnu borbu za ćerke Sam i Lolu Rouz, njih dvoje danas zajedno letuju sa svojom decom, iako ne žive zajedno.
- Bili smo kao rogovi u vreći, ali vremenom smo postali kao brat i sestra. Najsrećniji smo kada vreme provodimo zajedno sa našom decom. Sve se sredilo – rekla je Deniz početkom januara, a zvezda serije Dva i po muškarca koji je ove godine dotakao samo dno zbog zavisnosti od narkotika, često ističe da je ona savršena majka i da bi voleo da ponovo budu zajedno.
Eto primera kako mučna situacija može da se okrene u korist dece, koja sada uživaju u pažnji oba roditelja koji su od žestokih protivnika na kraju postali dobri prijatelji.

Jelena Kulović

 

 

 

 

 

makonda-tracker