Story Tema: Šta se dogodilo u Selu, ostaje u Selu

0
Najznačajnija sportska manifestacija, osim po veličanstvenim momentima, ostaće upamćena i po dešavanjima sa margina takmičenja, brojnim skandalima, ali i komičnim trenucima. Najuzbudljivije je, prema tvrdnjama pre svega britanskih novinara, bilo u Olimpijskom
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock, Story press
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock, Story press

Prve Olimpiske igre održane su u antičkoj Grčkoj u Olimpiji, a jedna od legendi kaže da ih je ustanovio vrhovni bog Zevs kao proslavu svoje pobede u bici za vlast nad ocem Hronom. Igre su još tada bile veoma popularne, a održavale su se vekomima. Sa širenjem hrišćanstva ukinute su, da bi krajem devetnaestog veka ponovo doživele procvat. Ove nedelje završavaju se jubilarne tridesete letnje Olimpiske igre u Londonu. Najznačajnija sportska manifestacija, osim po veličanstvenim momentima, ostaće upamćena i po dešavanjima sa margina takmičenja, brojnim skandalima ali i komičnim trenucima. Najuzbudljivije je, prema tvrdnjama pre svega britanskih novinara, bilo u Olimpijskom selu gde su tokom takmičenja boravili reprezentativci. Pojedinci tvrde kako je situacija u selu podsećala na period stare Grčke, naročito kada je reč o zabavama u čast boga Dionisa.

 

LJUBAV, SPORT I JOŠ PONEŠTO... 

Da je zabranjeno voće najslađe i da pravila postoje između ostalog i zato da bi se kršila, dokazala je pre nekoliko dana jedna od najboljih fudbalerki sveta, reprezentativka SAD-a, Hope Solo. Ona je javnosti raskrinkala sve ono o čemu se do sada samo šuškalo. Olimpijsko selo, osim svoje osnovne namene da pruži  smeštaj i obezbedi kvalitetan boravak, takmičarima nudi i mnoštvo zabava, a strogi principi na osnovu kojih žive vrhunski sportisti često upravo zabave isključuju. Međutim, kada im se ukaže prilika, skloni su da je iskoriste.

- Olimpijsko selo može da odvrati pažnju. Sportisti su ekstremni kada su neke stvari u pitanju. Mnogo radimo i treniramo, a onda znamo i dosta da popijemo kad se opuštamo. Nakon napornih takmičenja i pritisaka koje ona nose, svi žele što bolje da se zabave. U selu ima svega, a najviše seksa. Videla sam neke parove kako imaju odnos na livadi usred Olimpijskog sela - rekla je Hope i istakla kako su se u kampu pojavljivale i osobe koje nisu smele da se tu nađu. Asocirala je na prostitutke za koje se priča kako imaju iznajmljen sopstveni kamp u blizini Sela u kome su boravile do početka Olimpijade. Osim prijateljica noći, u Selo često dolaze i brojne svetske slavne ličnosti, a Amerikanka je, između ostalih, imenovala i glumca Vinsa Vona. Sportisti, sportiskinje, poznate ličnosti i prostitutke sigurno ne ostavljaju mnogo izbora onima koji bi želeli da se distanciraju od zabave, ako takvi uopšte i postoje.

U knjizi anonimnog autora koji je i sam bio učesnik Olimpijskih igara 2004. godine,  The secret Olympian opisana su neka od iskustava pojedinih sportista. Tako su blesnula svetla nad tajnama Olimpijskog sela koje je sve, osim mirna luka za oporavak posle i pripremu pre početka meča.

- Bez obzira koji je vaš tip žene ili muškarca, Olimpijsko selo to ima. Tamo su vam na raspolaganju neka od fizički najboljih i najlepših tela na svetu. Nakon završetka takmičenja, sportisti moraju pronaći i drugi način da utroše bezgraničnu energije koju poseduju. Poput punokrvnih konja koji nisu trčali neko vreme, sportisti postanu nestašni i strogo se drže one: Šta se dogodi u selu, ostaje u selu - piše u knjizi. Meðutim, tajna ne bi bila tajna kad na kraju ne bi bila razotkrivena, samo se postavlja pitanje ko bi bio lud da to i prizna.

Na Olimpijskim igrama, i to baš tokom boravka u Olimpijskom selu,  buknule su mnoge ljubavi, a èesto se kao primer navodi ona najneverovatnija. Mada stamen i hladan, Švajcarac Rodžer Federer poklekao je svojim emocijama. On je u Olimpijskom selu 2000. godine u Sidneju upoznao svoju današnju suprugu Mirku Vavrinec. Poznata je i romansa izmeðu španskog rukometaša Inakia Urdangarina i ćerke španskog kralja, Cristine, jahačice koja je nastupila u Seulu 1988. godine. Njih dvoje su se upoznali 1996. u Atlanti.

Ni srpski sportisti nisu uspevali da ostanu imuni na ovo Selo obavijeno velom tajne gde je očigledno sve bilo moguće. Par koji je u Pekingu otpočeo svoju vezu jesu odbojkašica Ivana Đerisilo i plivač Milorad Čavić. Mada su se rastali posle nešto više od godinu dana, sigurno je da će boravak u sportskom raju dugo pamtiti. Ivanin kolega Bojan Janić je baš tada, kao i ona, rešio da oslobodi strasti i neku damu obori s nogu. Imao je sreće pošto je na njegov šarm reagovala glumica Nada Macanković koja je iz publike bodrila naše reprezentativce. Njih dvoje počeli su da se zabavljaju, a onda su se i venčali. Mada se nisu upoznali u ovom čuvenom Selu jedan od najiskusnijih atletičara Srbije Dragutin Topić i njegova supruga i koleginica Biljana zamalo su zapali u nevolje zbog strogih pravila koja Selo nalaže, ali niko ne poštuje. Naime, bilo je pomena kako je najbolje da bračni parovi ne spavaju zajedno kako partneri ne bi dekoncentrisali jedno drugo. Međutim, atletičar je kategorički odbacio mogućnost da sobu deli bilo s kim osim sa suprugom. Izgleda de se tvrdoglavost isplatila pošto je Dragutin bar u toj odluci bio istrajan i išao do kraja. S druge strane delegacija reprezentacije Austrije nije bila nimalo fleksibilna. Kako bi sprečili potencijalnu dekoncentraciju sportista, oni su bračni par, takmičare u streljaštvu Lauryn Mark i njenog supruga Russell, smestili u odvojene hotelske sobe i poručili im da, ukoliko baš ne mogu da se uzdrže od ispunjavanja bračnih obaveza, to čine van Olimpijskog sela. Ipak, korak dalje od svih učinili su čelnici reprezentacije Brazila. Naime, nakon što je u hotelskoj sobi tokom priprema vodila ljubav sa svojim dečkom, brazilskoj košarkašici Isijane Castro Marquese zabranjen je nastup na Olimpijskim igrama i izbačena je iz reprezentacije.

A koliko je živo i uzbudljivo u samom Selu svedoči i činjenica da se prezervativi broje u hiljadama, tačnije 150.000 kondoma, što znači po 15 na svakog takmičara. U slučaju da sportistima i tih 15 bude malo, iz Durexa su najavili kako će sa zadovoljstvom dostaviti novu pošiljku.

Tamo gde ima mnogo mladih ljudi na scenu, osim sporta i seksa, stupa i rivalitet. Kao i svake Olimpijske igre do sada i ove nisu prošle bez polemike na temu Koja sportistkinja je najlepša? Međutim, ova situacija je na ovogodišnjim Igrama pomalo specifična bar kada su prostori bivše Jugoslavije u pitanju. Na crti su se našle dosadašnja boginja lepote Ana Ivanović, koju sa trona preti da svrgne hrvatska košarkašica Antonija Mišura. O ovoj nezvaniènoj anketi izjasnio se i najbolji srpski teniser Novak Ðoković.

- Pa naravno da znam ko je Antonija Mišura, devojka o kojoj se toliko priča. Lepa je, stvrno jeste, video sam je u Selu. Ipak, naša Ana Ivanović je bez konkurencije kada je u pitanju izbor za mis sporta, to je sigurno - rekao je Đoković koji nažalost nije uspeo da se domogne tako željenog olimpijskog zlata.

OBIČAN, NEOBIČAN SVET - IGRE I NOVAC

 

Sve bi bilo drugačije da kraljica Elizabeta nije postala nova Bondova devojka i skočila iz helikoptera. Naravno reč je o scenski izvanredno osmišljenom dolasku njenog visočanstva na svečanu ceremnoniju otvaranja Igara. Njen pratilac te večeri bio je ni manje, ni više nego Džejms Bond. Kraljici su svi zavideli iako je Danijel Kreg, primetilo se,  bio pomalo zbunjen ali i ponosan što mu je ukazana takva čast. Naravno, da ne bude zabune, kraljica i Mr Bond nisu iskočili iznad Wembley stadiona, već su to umesto njih, ali u identičnoj garderobi, učinili profesionalni padobranci.

Iako je ceremonija koštala nekoliko miliona funti, organizatori Olimpijskih igara u Londonu tvrde kako su muzičarima, među kojima su bili Pol Makartni, Majk Oldfild, Dizi Raskal i Emeli Sand platili honorare od po 1, 27 evra. Minimalna nadoknada postojala je samo da bi olimpijski ugovor koji su izvođači potpisivali bio važeći. Praktično, iako Pol Makartni za svoje nastupe uzima ogromne sume, pristao je da svira besplatno. Mada je brojka mala, oni su bar nešto zaradili, čime ne mogu da se pohvale njihovi anonimni sugrađani. Oni će tek da plaćaju. Olimpijske igre ne utiču samo na slavne sportiste, već i običnim ljudima unesu euforiju u svakodnevicu. Pre ceremonije otvaranja svetski mediji su brujali zbog incidenta na ulicama Londona. Naime, jedan mesar je želeo da se pridruži olimpijskom duhu u njegovom gradu pa je ukrasio svoj izlog s pet koluta kobasica poslaganih kao što je to slučaj na čuvenom znaku. S druge strane, cvećarka Lisa Cross kupcima je ponudila jedinstvene bukete cveća, izrađene u obliku olimpijske baklje koja je baš u tom periodu prolazila kroz Veliku Britaniju. Ništa od ovog ne bi bilo čudno, ali pet olimpijskih krugova su zaštićen znak Olimpijskih igara. Masar se nije dugo radovao jer je protiv njega podneta prijava, a kazna iznosi oko 25. 000 evra. Ni cvećarka nije imala više sreće, međunarodni Olimpijski odbor vlasnik je i idejnog rešenja oblika olimpijske baklje, tako da su službenici zaplenili i bukete cveća, a cvećarka čeka ishod.

PROPUSTI - MNOGO IH JE

 

Neki od propusta u obezbeđenju Olimpijskih igara uneli su komične elemente u organizaciju tog velikog događaja. Međutim, da je ishod bio drugačiji, pored neprijatnosti koju je morala da podnese londonska policija naočigled čitavog sveta, bilo bi i mnogo ozbiljnijih posledica. Na mestu broj jedan sigurno je u veoma snažnoj konkurenciji gafova situacija koja je kompromitovala Skotland jard. Naime, oni su priznali kako su izgubili komplet ključeva od jednog od najpoznatijih fudbalskih stadiona Wembley gde su održavana olimpijska takmičenja. Policija je saopštila da je verovatnije kako su ključevi izgubljeni, a ne ukradeni, ali su za svaki slučaj promenili sve brave. Veliku pažnju javnosti prethodno je izazvala nepoznata žena koja se, obučena u jarkocrveni džemper i farmerke, našla na čelu nacionalnog tima Indijaca tokom ceremonije otvaranja Igara obučenih u žuto. Predsednik organizacionog odbora Sebastian Coe saopštio je kako je uljez bila akreditovana volonterka koja se malo više uzbudila. Domino efekat počeo je nekoliko sedmica pred otvaranje Igara kada je  privatna firma za obezbeđenje priznala kako nije u mogućnosti da pošalje obećani broj čuvara, pa je hiljade vojnika, mornara i pilota, od koji su se neki upravo vratili iz Avganistana, angažovano na obezbeđivanju takmičenja. Još nije bila završena ni prva nedelja kada je zbog nepažnje situacija bila na ivici eksplozije. Organizatori su tokom fudbalske utakmice greškom prikazali južnokorejsku zastavu dok su predstavljali ženski fudbalski tim iz Severne Koreje. Sudija iz Austrije bila je proteklog ponedeljka u centru pažnje zbog skandala u polufinalu olimpijskog turnira u mačevanju. Po završetku duela Nemice Brite Hajdeman i Šin A Lam iz Južne Koreje sudije su čak pola sata većale kako bi donele odluku o pobednici. I na ovom prvenstvu nemoguće je nabrojati sudijske gafove.

Jedna od nezgoda obeležila je i sam početak Olimpijskih igara, tokom akcije u kojoj su učestvovali građani sa zvonima, učesnicima se pridružio i ministar Jeremy Hunt, kome se zvono otkačilo i zamalo povredilo jednu prolaznicu.

Sportski skandal koji je takođe šokirao svet jeste i onaj kada je saopšteno da će osam igračica badmintona, uključujući i aktuelne svetske šampionke iz Kine, biti izvedeno pred disciplinsku komisiju zbog sumnji da su na Olimpijskim igrama u Londonu namerno izgubile određene mečeve kako bi obezbedile lakše protivnice u daljem toku takmičenja. Međutim, ni to nije kraj jer je u finalnoj trci na 100 m, gde je svoju reputaciju ponovo dokazao Usain Bolt, na stazu uletela flaša. Jedan pijani gledalac koji se nalazio na delu tribina odmah iza startne linije neposredno pred početak trke bacio je plastičnu flašu u pravcu sprintera. Flaša je pala iza Yohan Blake, srećom daleko od atletičara da bi ugrozila start trke. Zanimljivo je kako je u neposrednoj blizini ovog navijača bila i osvajačica bronzane medalje u džudou, Holanđanka Edith Bosch. Kako je sama priznala, propisno je izudarala pijanog gledaoca, a ovaj je potom i uhapšen. Situacija nije skandalozna, ali je sve grmelo kao da jeste! Naravno najglasniji bili su Amerikanci.

Reč je o uspehu mlade kineske plivačice Šiven Je. Ona ne samo da je pobedila na 400 metara mešovito i osvojila zlato, već je i oborila dotadašnji svetski rekord od 4:29.45. Najčudnije je to što je šesnaestogodišnja plivačica poslednjih 100 metara otplivala bolje od trojice plivača koji su se takmičili u muškom finalu i skoro se izjednačila sa Amerikancem Ryanom Lochteom koji je pobedio u muškoj konkurenciji. I naravno, delegacija SAD-a reagovala je u stilu: Kakav je to doping koji mi nemamo? Međutim, Kinezi sve demantuju. Kada je plivanje u pitanju ostaće upamćena i situacija iz Pekinga. Tačnije trka između Majkla Felpsa i Milorada Čavića. Tada je naš plivač osvojio srebro, a Amerikanac zlato iako je, mnogi tvrde, situacija bila obrnuta. I naravno, ništa bez Srbije! Britanski mediji optužili su zvaničnika Olimpijskog komiteta Srbije za preporodaju karata i preneli informaciju kako je jedan od zvaničnika Olimpijskog komiteta Srbije umešan u skandal oko preprodaje ulaznica za Olimpijske igre u Londonu. Takođe se navodi kako je direktor agencije Big Blue, koji je ovlašćeni prodavac karata u Srbiji, pokušao da proda čak 1.500 karata za 100.000 evra. Naime, novinari Sunday Timesa predstavili su se kao kupci karata sa Bliskog istoka i pokušali da kupe karte od vlasnika te agencije. Tako se Srbija, prema pisanju ostrvskih medija, našla u neslavnom društvu 54 zemlje koje su umešane u skandal oko preprodaje karata.

 

Moni Marković 

 

makonda-tracker