Cezar Milan: Niko nije verovao u moj uspeh

2
Domaćin popularne emisije Šaptač psima, Cetar Milan, pre dve godine okončao je brak sa bivšom suprugom Ilusión Wilson, s kojom ima sinove Andrea i Calvina, a za Story ističe da je očinstvo njegov najveći životni zadatak
Cezar Milan, Foto: National Geographic
Cezar Milan, Foto: National Geographic

Kada je iz rodnog Meksika odlučio da dođe u Sjedinjene Američke Države kako bi ostvario svoj san i još više se edukovao u treniranja pasa, ni njegovi najbliži nisu slutili da će uspeti u svojoj nameri. Nisu mogli ni da pretpostave da će ime Cezara Milana (43) danas biti sinonim za cenjenog poznavaoca čovekovog najboljeg prijatelja. Kad je imao samo dvadeset jednu godinu, ilegalno je prešao granicu između Meksika i Amerike, nije znao engleski jezik ili poznavao nikoga u obećanoj zemlji. Prvi posao bio mu je u salonu za pse, a nakon što se odlično pokazao u radu sa najagresivnijim kućnim ljubimcima, počinje i period njegovog napredovanja. Najveća podrška bila mu je glumica Jada Pinkett Smith, supruga Will Smitha. Jada i Cezar upoznali su se u jednom salonu za pse i već posle nekoliko susreta Jada je odlučila da mu pomogne i najpre mu je uplatila časove engleskog jezika. Zahvaljujući svom talentu, ali i poznanstvu sa poznatim glumačkim parom, Cezar postaje sve poznatije ime u svetu ljubitelja pasa. A 13. septembra 2004. godine emitovana je i prva epizoda sad već kultne emisije Šaptač psima na TV kanalu National Geographic, u kojoj Millan rešava probleme agresivnih i loše dresiranih pasa. On se danas s osmehom seća početaka, ali i osporavanja svog oca koji nije verovao u njegovu profesiju.

- Došao sam u Ameriku da učim, ali sudbina je za mene imala neki drugi put, pa sam postao učitelj. Moja mama uvek mi je bila velika podrška za sve što sam radio. S druge strane, tata nije mislio da je ovo čime se danas bavim prava profesija. Sada kada sam postigao uspeh u svom poslu, oni su još u šoku. Zapanjeni su kada im se javljam iz različitih delova sveta, oni znaju da zbog posla mnogo putujem, ali i dalje ne mogu da veruju kako zahvaljujući svojoj profesiji obilazim najrazličitije meridijane. Prvi sam iz moje porodice koji je uspeo u životu - otkriva za Story Cesar i ističe da čovek od životinja, posebno pasa, može mnogo toga da nauči.

- Životinje cene vrednost, sklad i jednostavnost. Fokusiram se na te stvari koje psi žele. Prva stvar koju kao ljudi moramo da priznamo sebi jeste to da ne živimo uravnotežen život. Mi ne umemo da se na pravi način relaksiramo, ne znamo ni kako se diše, a većina nas drži se prošlosti i predviđa sebi budućnost. Ne razumemo značenje filozofije života živi sada, a psi to rade i mogu da nas nauče kako da zaista cenimo život – tvrdi Millan kome u privatnom životu ne cvetaju ruže kao u poslu. Naime, u junu 2010. godine on se nakon četrnaest godina braka razveo od supruge Ilusión Wilson s kojom ima dva sina, Andrea (17) i Kelvina (11).

- Odluku da se razvedemo doneli smo nakon mnogo. Ostaćemo jedno drugom dragi prijatelji i zajedno ćemo se svim snagama truditi da svojim sinovima budemo brižni i odgovorni roditelji - ovim rečima bivši supružnici obratili su se medijima nakon razvoda, a danas je Cezar u potpunosti posvećen svojim sinovima, ali i karijeri, pa ga iz dana u dan raduje što svojim savetima pomaže ljubiteljima pasa.

- Kada je emisija stigla u domove gledalaca, to mi je dalo nadu da ću biti u prilici da pomognem mladim ljubiteljima pasa koji nisu znali da reše probleme sa životinjama. Televizija je samo moja platforma za rad i tako je doživljavam. Trudim se da kroz posao kojim se bavim i svoju decu naučim kako je najvažnije pomagati drugim ljudima i to je za mene najvažnije na svetu - govori Cezar.

Danilo Mašojević

 

 

makonda-tracker