Story World Stars: Kako prolaze dani bez Ejmi

0
Prošlo je godinu dana otkako je porok nadjačao njenu želju za životom, a otac pokojne muzičke zvezde Ejmi Vajnhaus, Mič Vajnhaus, za smrt svoje ćerke ni danas ne prestaje da okrivljuje njenog bivšeg poročnog muža
Ejmi Vajnhaus, foto: Guliver
Ejmi Vajnhaus, foto: Guliver

Muzički kritičari označavaju je kao jednu od najtalentovanijih svetskih pevačica, modni stručnjaci priznaju da ih je inspirisala, a godinu dana od smrti Ejmi Vajnhaus (27) porodica i fanovi britanske umetnice ne mogu da se pomire sa činjenicom da joj je alkohol oduzeo život. Punila je naslovne strane svetske štampe zbog toga što je vodila buran život, lečila se od droge, a pored brojnih kontroverzi i incidenata čiji je bila vinovnik, način na koji je pevala uvrstio ju je u red najboljih svetskih vokala. Beograd je bio poslednje mesto gde je Ejmi održala koncert, bolje rečeno pokušala da ga održi zbog toga što nije bila u stanju da peva zbog toga što je bila u alkoholisanom stanju, a nakon tog događaja mnogi su prognozirali da karijera mlade pevačice neće dugo trajati. Ejmi Vajnhaus preminula je 23. jula 2011. godine u sopstvenoj kući u Londonu, gde ju je pronašao njen telohranitelj.

- Kada je preminula, sedeo sam u sobi i nisam mogao da odem. Bukvalno sam bio do kolena u izmetu i nisam mogao da se pomerim. Uzeo sam gitaru u ruke i pevao balade kako Ejmi noćas neće doći - priznao je jedan od najboljih prijatelja pokojne zvezde, pevač Pit Doerti, koji je sopstvenom krvlju naslikao nekoliko radova, a neka od tih dela nedavno su se našla na aukciji.

Nešto kasnije potvrđeno je da se pevačica otrovala žestokim pićem jer joj je u krvi pronađeno 4, 16 promila alkohola.

- Kada smo konačno saznali od čega je Ejmi umrla, otklonili smo sve dileme jer smo saznali pravi uzrok smrti. Količina alkohola koju su joj izmerili u krvi verovatno je rezultat višednevnog opijanja - glasila je službena izjava porodice neposredno nakon tragičnog događaja.

Ejmi je dobila pet Grammy nagrada, a nje otac je nakon smrti svoje ćerke osnovao fondaciju čiji je zadatak da pomaže ovisnicima od droge i alkohola.

- Osnovali smo fondaciju kako bismo u ime naše ćerke pomogli deci u Britaniji i Americi - ističe Mič Vajnhaus koji je rekao i kako mu naslednica sve vreme nedostaje toliko da neprestano oseća fizičku bol, ali da veruje u zagrobni život i oseća kako ga duh njegove naslednice konstantno prati.  Osim toga, on je napisao knjigu pod nazivom Amy: Moja ćerka, a kao glavnog krivca za njenu smrt imenovao je Ejminog bivšeg supruga Blejka Filder-Sivila (30) koji ju je upoznao sa mračnim svetom droge.

- Intenzivno smo se voleli i verovatno na jedan vrlo nezdrav način bili zavisni jedno od drugog - reči su Blejka, bivšeg muža ekscentrične pevačice koji zbog provale u jednu kuću sa lažnim pištoljem služi zatvorsku kaznu od 32 meseca.

Iza rešetaka mogao bi da se nađe i njen poslednji dečko, reditelj Reg Trevis, s kojim je bila u vezi više od godinu dana pre smrti, a osnovni razlog je to što je ovaj mladić optužen za silovanje. Kuća u kojoj je Ejmi preminula odskoro se prodaje za 2,7 miliona funti, dok se haljina koju je nosila na naslovnoj strani albuma našla na aukciji gde ju je za 43 hiljade funti otkupio čileanski Muzej mode. Slavni dizajner Jean Paul Gaultier na Pariskoj nedelji mode predstavio je kolekciju inspirisanu likom Ejmi Vajnhaus, a ovaj potez čuvenog kreatora roditelji preminule pevačice opisali su kao šokantan i neukusan. Pred kraj prošle godine objavljen je njen posthumni album, a gotovo svakog meseca pojavi se nešto novo u vezi sa imenom britanske zvezde koja se pridružila Džimu Morisonu i Džimiju Hendriksu, slavnim muzičarima koji su svet napustili sa 27 godina.

 

Stefan Tošović

 

 

makonda-tracker