Story tema: Zločin i kazna fatalne ljubavi

0
Zbog strasti vodili su se ratovi, propadala su carstva i gubili se životi, za njenim eliksirom čezne se danas isto kao nekad, a opijenost njome može da dovede do tragičnih posledica za one koji su bili hrabri i pokušali da joj se prepuste
Bred Pit i Anđelina Džoli, Foto: Guliver, Shutterstock
Bred Pit i Anđelina Džoli, Foto: Guliver, Shutterstock

U ljudskoj prirodi je da sanjari o velikoj ljubavi koja oduzima dah i ubrzava rad srca. Ona nije česta, ali postoji. Samo malobrojni su imali priliku da okuse njene čari. Međutim, kao i sve u životu, postoje dve strane medalje, lice i naličje. Velike ljubavi, koliko su divne, toliko su i pogubne za svoje aktere. Njihov ukus varira od dobrog crnog vina eterične opojnosti do pelina razdiruće moći gorčine koja je u stanju da raznese dušu i donese večnu tugu. Neretko su ispunjene svađama, pijanstvima, prevarama i lažima među partnerima. I kao što je Richard Barton  izjavio: Elizabet i ja funkcionišemo samo u krevetu, čim ustanemo počinje pakao. I bio je u pravu jer primeri iz XX i XXI veka svedoče o fatalnosti koju sa sobom nosi strast. Ali, sve ono što nije preporučljivo, dobija moć misterioznog i poželjnog – samo jednom da se voli, samo jednom do kraja. Zbog toga priču o ovoj temi može da otvori par koji je spojio Istok i Zapad, Ameriku i Rusiju, ali i još tada pokazao da je ta veza sudbinski određena.

LJUBAV JAČA OD SMRTI

Početak dvadesetog veka obeležila je bučna, bezumna, luda i neobuzdana ljubav između Isidore Dankan i Sergeja Aleksandroviča Jesenjina. Teško je reći ko je od njih bio slavniji – američka plesačica ili ruski pesnik. Nije bilo ničeg zajedničkog što bi ih vezivalo, nisu  govorili istim jezikom, ona je bila 18 godina starija od njega, ali sve to nije im smetalo da već od prvog susreta opčine jedno drugo. Odnosi među njima bili su burni i promenljivi i kako se to često dešava, strast ovih izuzetnih ličnosti pretvorila se u dramu propraćenu burnim rastankom. Presekli su i na sve stavili tačku, ali su i razdvojeni ostali dosledni ljubavi do samog kraja. Sergej je okončao život samoubistvom u Lenjingradu, tako što se obesio o cev centralnog grijanja. Isidora je tragično poginula – dugački šal koji je nosila zamotao se oko automobilskog točka i udavio je. Mada su se ludo voleli, zajednički im je bio samo uzrok smrti - gušenje.

S druge strane, ljubav koja se rasplamsala na istom kontinentu nije imala bolji epilog. Njeni akteri su se rastajali, ponovo sastajali i venčavali. Nisu mogli zajedno, ali ni jedno bez drugog… Naravno reč je o Elizabet Tejlor i Ričardu Bartonu. Bili su dve nesrećne polovine jedne celine. Rastrzani pijanstvima i bezrazložnim svađama, nisu mogli da podnesu silinu sopstvenih emocija. Nastupili su zajedno u nekoliko filmova uključujući i onaj o fatalnom odnosu između Marka Antonija i Kleopatre, za vreme čijeg snimanja su se i strastveno zaljubili. Njihova hemija i seksualna privlačnost bili su više nego očiti, iako su oboje tada bili u brakovima. Učinili su sve da budu zajedno, u tome su i uspeli, ali nisu opstali. Njihovi ispadi punili su novine više od deset godina. Prvi put su se rastali 1974. godine, da bi se zatim ponovo venčali šesnaest meseci kasnije. Na scenu je stupila izreka da knjigu koju ste čitali nema potrebe da čitate ponovo jer joj unapred znate kraj. Podneli su  papire za razvod u roku od godinu dana. Da se njihova burna ljubav nije okončala svedoči i pismo koje je Barton pre smrti napisao Elizabet i otkrio da je još voli i da nikad nije prestala da bude ljubav njegovog života. Ovo pismo Taylorova je u više navrata spominjala kao najveću dragocenost u životu.

ŠTA JE TITULA BEZ PRAVE ŽENE

Najveći skandal odigrao se pošto je Princ Edvard VIII sreo šarmantnu Amerikanku Volis Simpson. U tom trenutku on je bio na čelu najpoznatije kraljevske monarhije, a ona udata. Veoma brzo podnela je papire za razvod braka i upustila u ludu romansu sa britanskim kraljem, ali nije mogla da postane kraljica jer njena dva prethodna razvoda nije priznavala engleska crkva čiji je Edvard bio poglavar. Kralj je zbog nje abdicirao i odrekao se prestola kako bi bio u braku sa ženom koju je voleo.

Asocijacija na ovaj par definitivno je prava ljubav, ali kada su počeli da je konzumiraju, tadašnje konzervativno društvo ostalo je u šoku. Bio je to pravi šamar istine isfoliranoj gospodi i lažnim moralistima. Upoznavši Galu, Ruskinju i emigrantkinju koja je od njega bila starija deset godina, Salvador Dali se momentalno zaljubio. Ona je u to vreme bila udata za francuskog pesnika Pola Eluarda, ali je ipak odlučila da ostane sa slikarom, za koga se i preudala. Uz njene kontakte, Dali je postao ugledni umetnik u Parizu. Nakon njene smrti 1982. godine, zapao je u depresiju i do kraja života živeo u tornju dvorca koji je kupio za svoju voljenu.

Ljubav života slavne operske pevačice Marije Kalas bio je grčki brodovlasnik Aristotel Onasis. Prvi put su se sreli na balu u Veneciji kada su oboje bili u braku. Od tada pa do kraja njenog života, jedina osoba koja je pored umetnosti postojala za nju, bio je upravo Aristotel. Ipak, moćni brodovlasnik često je ponižavao slavnu pevačicu i nije se oženio s njom čak ni posle njenog razvoda. Tek na samrtnoj postelji, pozvao ju je i priznao joj da je ona bila jedina žena koju je voleo.

VOLIM TE I VERUJEM SAMO TEBI

Verovatno je mnogo onih koji se pitaju čime je to Joko Ono očarala Džona Lenona, a neki će prokomentarisati da je i sam umro pitajući se to isto. Ali, činjenice svedoče da je njihova veza jedna od najmisterioznijih afera svih vremena. Unela je seme razdora u The Beatlese i tako ušla u anale. A kako je sve počelo? Joko se krajem 1965. srela sa slavnim muzičarem zbog nekakvog istraživanja, a njene česte pozive na kućni broj, Džon je tadašnjoj ženi Sintiji Lenon objašnjavao ovako objašnjavao: Joko jednostavno pokušava da sakupi novac za svoja avangardna sranja. Kada je njegova supruga otputovala na odmor u Grčku, Lenon je pozvao Joko u posetu. Celu noć su snimali album Two Virgins, posle čega su, kako je rekao, vodili ljubav u svitanje. Nakon letovanja, Sintija je u njihovom stanu zatekla Joko u svom bade mantilu kako pije čaj s njenim suprugom koji joj je jednostavno rekao: O, zdravo. Šta se dalje dešavalo, postalo je istorija, koja se izučava u školama. Slučajan ili nameran, prvi susret izmenio im je živote, pretvorio se u sudbinsku odrednicu njih samih.

Iako mrtav već 30 godina, ozloglašeni basista The Sex Pistolsa, Sid Višiz  nije prestao da fascinira svoje fanove, ali i one koji ga nisu voleli. Mada je mogao da ima sve žene koje je poželeo, Sid se zaljubio u Nensi Spandžen, a ona ga je, kako pojedinci tvrde, i uvela u svet heroina koji ga je koštao života. Nakon raspada benda, počeli su da žive zajedno u stanu koji su retko napuštali i u kojem su ih posećivali samo dileri. Njihova drama dobila je epilog 12. oktobra 1978. kada je Nensi pronađena mrtva u hotelskoj sobi. Preminula je od ubodnih rana koje je nožem zadobila u stomak, a za njeno ubistvo bio je osumnjičen i priveden, ni manje ni više nego njen dečko. Pošto je Sidova majka platila ogromnu kauciju, pušten je na slobodu, ali je overdozirao četiri meseca kasnije.

Film Pevačica i milijarder od velikog je značaja za glumicu Kim Bejsindžer. Između njenog filmskog partnera Aleka Boldvina i nje rodila se ljubav. Venčali su se u avgustu 1993. godine, ali oni koji su malo bolje poznavali ovaj bračni par, govorili su da je Alec sušta suprotnost Kim, naglašavajući njegovu prgavost i oštar jezik. Razveli su se nakon devet godina kada je usledilo i medijsko prepucavanje, kao i mukotrpna borba oko starateljstva nad zajedničkom ćerkom Ireland. Sud je odlučio da dete pripadne majci, ali je njen bivši suprug to teško podeo koristeći svaku priliku da je javno izvređa.

VESELE DEVEDESETE

Sam kraj proteklog veka doneo je interesantnu priču koja se odigrala između ne toliko interesantnim partnerima. Iako ni po čemu nisu posebni, ako se izuzmu njeni silikoni, njegovi problemi sa drogom, ko i poneki kućni video, njihova veza bila je čist primer iskonske strasti. Reč je o, uslovno rečeno, glumici Pameli Anderson i muzičaru Tomiju Liju. Devedesete su protekle u znaku zajedno su, nisu zajedno, zajedno su, nisu zajedno... Trenutno nisu, ali poznavajući njihovu prošlost, niko ne bi mogao da tvrdi kako ponovo neće biti.

Nasuprot njih našao se još jedan podjednako intrigantan i dosadan par: Vktorija i Dejvid Bekam. Jedno od pitanja koje se nameće jeste i da li se iko seća njenog prezimena pre nego što se udala za njega. Činilo se da njihovu sreću ništa ne može da naruši, a onda su krenule priče kao je slavni sportista postao nestašan i vara modnu ikonu. Javljale su se ljubavnice, on je sve demantovao, one se opet javljale, on je opet poricao i tako u krug. Na kraju je ipak priznao vezu sa koketnom Rebekom Los, a Poš Spajs mu je nakon majčinih saveta kako muškarci varaju glavom, nije precizirala kojom, a žene srcem, ipak oprostila. U javnosti je demantovala suprugovu preljubu, a suparnicu nazvala lažljivom kurvom.

Ipak, po mišljenju mnogih, postoji jedna afera nad svim aferama. I posle toliko godina, još se priča o ljubavnom trouglu čiji su akteri bili Dženifer Aniston, Bred Pit i Anđelina Džoli. I dalje se čeka na konačni rasplet, mada je ishod skoro izvestan. Međutim, u Holivudu su mogući obrti. On je bio san svake žene sveta, prva njegova supruga, devojka iz komšiluka, i najbolja prijateljica, a druga divlja, neukrotiva i neviđeno seksi. Iako Pitt nikada nije priznao da je prevario Dženifer, sve činjenice ukazuju na to da su se Bred i Anđelina spetljali na snimanju filma Gospodin i gospođa Smit dok je on još bio u braku. On je još u vezi sa bivšom ljubavnicom i očekuje ga brak, a prevarena supruga u potrazi je za novim muškarcem svog života koji će je odvesti pred oltar. I gde je tu pravda, teško je shvatiti.

UNAJMI DADILJU AKO SMEŠ

 

Malo je zvezda koje se mogu pohvaliti mirnim privatnim životom. Obično se njihovi brakovi okončaju pre nego što počnu, a razlog za to su brutalne prevare koje njihovi advokati u javnosti objašnjavaju nepomirljivim razlikama u karakterima. Ima ih dosta, a jedan od primera jeste i Arnold Švarceneger koji se nakon 25 godina razveo od Marije Šriver uz priznanje kako ima vanbračnog sina kojeg je dobio sa njihovom dadiljom i to čitavu deceniju ranije. Samo mesec dana pošto je  ponudio brak Sijeni Miler, Džad Lou ju je prevario sa bejbisiterkom svoje dece Dejzi Rajt, nakon čega ga je glumica ostavila, ali mu je posle nekog vremena oprostila. Itan Hok prevario je i ostavio svoju suprugu Umu Turman, a razlog je bila paziteljka njihove dece Rajan s kojom se i oženio nakon razvoda. Ljubav za koju su svi mislili da će opstati do smrti bila je ona između manekenke Hajdi Klum i pevača Sila. Lepotica i zver su svake godine obnavljali svoje zavete, svuda išli zajedno, ali Sil je ipak bio nestašan kod kuće. Ni on nije odoleo dadilji, a prevara je dovela do razvoda.

 

VISOKI FUNKCIONERI I LJUBAVNICE

Dug je spisak seks skandala političara koji su imali različite ishode. Jedni su podnosili ostavke, drugi su bili naterani na taj čin, a oni najveštiji iskoristili su afere za dodatni publicitet. Ono što je zajedničko svima njima jeste to da pantalone nisu držali zakopčenim i ujedinjenim snagama raskrinkali su vekovnu tabu temu.

Ona o kojoj se najviše pisalo događala se na kraljevskom dvoru.  Za kraj braka između princeze Dajane i princa Čarlsa navođena je njegova dugogodišnja veza sa Kamilom Parker, devojkom s kojom se zabavljao još od sedamdesetih godina prošlog veka. Iako je kraljevska porodica dugo tajila ovu romansu, sve je izašlo na videlo nakon pogibije Lejdi Di, posle čega su se njih dvoje sve češće zajedno pojavljivali u javnosti, a potom romansu krunisali i brakom. Jedan od najvećih seks-skandala je slučaj Bil Klinton - Monika Levinski.

Tadašnji predsednik SAD zamalo nije bio smenjen sa dužnosti zbog ljubavne afere sa pripravnicom u Beloj kući. U javnosti su obelodanjeni detalji događaja koji su se odigrali ispod stola čuvenog Ovalnog salona, ali to nije bio dovoljan razlog da se okonča i njegov brak sa Hilari Klinton, koja je danas državna sekretarka SAD-a. Klinton nije jedini predsednik čije su afere bile tema tračeva. Džon F. Kenedi imao je poduži spisak ljubavnica, od devojaka mafijaša do svetskih zvezda i sve to uz brak sa Džeki Kenedi. Najpoznatija je ona sa Merilin Monro koja mu je 1962. otpevala rođendansku pesmu, da bi nekoliko meseci kasnije bila pronađena mrtva u svom apartmanu.

Njen smrt i danas intrigira svetsku javnost, a spekuliše se da je porodica Kenedi bila umešana u ubistvo. Možda je i najveći ženskaroš međunarodne političke scene bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi koji je optužen da je plaćao seksualne usluge maloletnoj igračici marokanskog porekla, a njen epilog još se čeka. Tokom istrage otkriveno je i da je omaleni Italijan potrošio 280.000 evra za kupovinu automobila devojkama koje su prisustvovale zabavama u njegovoj vili. Bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown dospeo je u žižu medija posle veze sa sekretaricom Triciom Howard. Za razliku od većine, on svoj nestašluk nije skrivao već je priznao romansu i postao ponosni vlasnik nadimka Pedi spuštenih pantalona.

Moni Marković

 

 

 

 

makonda-tracker