Velimir Bata Živojinović: Junak čelične volje za životom

0
Legendarni glumac Velimir-Bata Živojinović bori se za svaki dašak vazduha poput nesalomivih filmskih likova koje je igrao, pa ni posle teškog moždanog udara ne dozvoljava da ga bolest savlada
Velimir Bata Živojinović, Foto: Mateja Koković
Velimir Bata Živojinović, Foto: Mateja Koković

Jedan od najproduktivnijih srpskih glumaca koji je snimio preko tri stotine filmova, Velimir-Bata Živojinović (78) poznat je kao čovek nadljudske snage. Nikada nije dozvoljavao da poklekne pred problemima koje mu život nametao. Drugačije nije bilo ni pre deset dana kada se suočio s jednim od najtežih trenutaka u svom životu.  Naime, legendarni Valter je proteklog utorka u ranim jutarnjim satima primljen u Specijalnu bolnicu za lečenje celebrovaskularnih bolesti Sveti Sava gde je konstatovano da je doživeo težak moždani udar, nakon čega je njegovo stanje bilo veoma kritično.

- Bata nije osećao nikakve zdravstvene tegobe, čak se pripremao za odlazak u Makedoniju gde je trebalo da snima film. U utorak ujutro mu je pozlilo i potom je odvezen u bolnicu gde je konstatovano da je doživeo moždani udar. Leva strana tela bila mu je oduzeta, ali je situacija iz dan u dan bivala sve bolja. Na sreću, njegovo stanje je nepromenjeno, a to znači da je dobro. Naravno, lekari su oprezni jer je potrebno da prođe dvadeset i jedan dan kako bi se moglo reći da je van opasnosti jer bi u tom periodu trebalo da zaceli krvni sud koji je pukao  - objašnjava Radoš Milenković, dugogodišnji kućni prijatelj porodice Živojinović.

- On je nesalomiv čovek, borac koji na sve problem gleda sa pozitivne strane. Pun je duha, šali se s nama, lekarima, osobljem i to naravno na svoj račun. Ponaša se kao da je u svojoj kući, potpuno je svestan i onakav kakvim ga svi znamo. Ovakva situacija nikome nije mila, a najteže je njegovim najbližima. Njegova supruga Lula je jaka žena koja je tokom pedeset i pet godina, koliko su njih dvoje zajedno, uvek bila uz njega. Ona mu je najveća podrška, kao i njegov sin, ćerka i unuci – ističe Batin prijatelj koji ga tokom boravka u bolnici stalo posećuje. Volja za životom legendarnog glumca čini se da je jača od svih potencijalnih nedaća koje ga mogu snaći. Tako se uspešno oporavio i od moždanog udara koji je preživeo u oktobru 2006. godine, nakon čega mu je ugrađen dvostruki bajpas. Pre tri godine izborio se sa gangrenom koja je zahvatila obe noge i umesto amputacije odlučio da ode na Kubu gde živi njegova ćerka Jelena.

 

Moni Marković

 

makonda-tracker