HiStory: Ejmi Vajnhaus - Poslednji krik u Beogradu

0
Povodom godišnjice smrti Ejmi Vajnhaus, Story vam poklanja detaljnu biografiju slavne britanske pevačice
Ejmi Vajnhaus, foto Rex Features
Ejmi Vajnhaus, foto Rex Features

Ejmi Vajnhaus. Pevačica, i obožavana i omražena. Anđeo i demon u jednom telu. Umetnica i zavisnica. I ovako bi se moglo u nedogled jer je najznačajnija umetnica mlađe generacije na britanskoj sceni različito delovala na ljude. Beograd je imao sreću da je ugosti, a ona nesreću da shvati kako izgleda osetiti istinsku mržnju publike. Nije malo onih koji su u srpskoj prestonici nakon koncerta, koji to i nije bio, bili razočarani, a pojedini su tvrdili da je kraj blizu. Zajedničko i jednima i drugima jeste da nisu verovali u reči koje su izgovarali. Ali, njena smrt ih je demantovala. Istina koja je 23. julskog dana u predvečerje uzdrmala svet.

Živela je kako je htela, ne znajući za granice i ograničenja bilo kakve vrste. Progonjena od medija koji su pomno pratili njen hod po ivici, poput teško ranjene zveri, odmah je bila otpisana. Mnogi su je žalili, ali malo je onih koji su želeli da joj pomognu. Ipak, nije ni to za osudu jer ni ona nije želela, ili nije htela, da pomogne sama sebi. Kao da je čvrst korak držala samo dok je koračala u ledeni zagrljaj smrti. Legende se ne rađaju, one se stvaraju, a ona će to sigurno postati.

ŽIVOTNA PRIČA

PIRSING POVOD ZA IZBACIVANJE IZ ŠKOLE

Britanska pevačica Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je u jevrejskoj porodici u predgrađu Londona pre dvadeset sedam godina, 14. septembra 1983. godine, a rasla je obožavana od svojih najbližih. Uvek je dobijala ono što je želela, a njena specifična tvrdoglavost mogla je da se nasluti od prvih koraka. Još u najranijem detinstvu Ejmi je bila veoma vezana za baku Sintiju koja je prva u njoj prepoznala muzički talenat.

Kada joj je bilo devet godina, usmerila ju je na časove pevanja u školi Susi Earnshaw Theatre School, a od najranijih dana pokazivala je veliko interesovanje za džez. Mnogo pre toga, tek što je progovorila, naučila je da uživa u muzici pošto ju je otac Mič, inače taksista po profesiji, a kasnije džez pevač, uspavljivao uz pesme Frenka Sinatre, koje joj je i sam pevao.

Njena majka Dženis, farmaceut po profesiji, i stariji brat Aleks takođe su sa mnogo razumevanja pristupili vanserijskom talentu malene Ejmi. Sa deset godina sa drugaricom je osnovala rep grupu Slatko i kiselo. Nakon četiri godine provedene u školi za talente,  Vajnhausovu su zbog tvrdoglavosti i nošenja pirsinga izbacili.

To je nije mnogo potreslo, a edukaciju je nastavila 1997. godine u Školi za mlade talente kada je dobila i prvu ulogu u seriji The fast show. Bez obzira na sve pozitivne kritike i pohvale, Ejmi nije mogla da se izbori sa svim svojim kompleksima. Mada je kao devojčica želela da postane konobarica na rolerima, brzo je odustala od te ideje.

U ZAGRLJAJU DROGE ZBOG OČEVE LJUBAVNICE

Od tinejdžerskih dana skretala je pažnju na sebe i tetovažama kojima je oslikala telo, a najviše komentara izazvao je tatu gole devojke na ramenu. Imala je samo petnaest godina kada je istetovirala lik Beti Bup na leđima, a taj postupak je objasnila rečima: Moji roditelji uglavnom shvataju da ću uraditi šta god poželim, i to je zaista tako.

Velikim perikama i ziftcrnom kosom, koju je tapirala i do pola metra iznad glave, pokazivala je želju da na sebe skrene pažnju. Nikada nije marila za trendove, već ih je sama postavljala, pa joj je ubrzo i široko namazani crni ajlajner oko očiju postao zaštitni znak. Ejmi se rano upustila u probleme sa drogom, a njeni psihički poremećaji došli su do izražaja zbog čega su glas i talenat na kojem su joj mnogi zavideli, otišli u drugi plan. Kao izvor svih svojih problema navodila je to što je dete razvedenih roditelja koje nikada nije moglo da se pomiri sa činjenicom da je njen tata otišao iz porodičnog doma zbog ljubavnice. Četiri godine stariji brat Aleks oduvek se zaštitnički ponašao prema sestri, čak ju je naučio da svira gitaru i da čita poeziju, a zahvaljujući tome je kasnije i sama počela da piše dramatične stihove bazirane na događajima iz svog života.

BES I TRAUMA OPEVANI U PESMAMA

Bes i nemogućnost izlaska iz traumatične situacije posle razvoda roditelja Ejmi je opevala na svom prvom albumu Frenk 2003 godine. U njenim pesmama teške trenutke nastale kao posledica napuštanja prepoznao je i sam gospodin Vajnhaus. Buntovništvo posrnule dive počelo još u tinejdžerskim danima, a manifestovalo se tako što je sa samo šesnaest godina bežala iz škole jer joj je to jednostavno bilo zabavno. Društvo u kojem se kretala uvek je bilo problematično, a lude žurke najčešće je organizovala sa prijateljem Dejvom Navarom, dok se jedno vreme zabavljala i sa problematičnim momkom Aleksom Džonsom. Sa sedamnaest godina doživela je sudbonosni susret.

Naime, upoznala je muzičara i sitnog prevaranta Blejka Fildera Sivila. U početku među njima nije bilo emotivnih varnica, čak se osećalo i neprijateljstvo. Međutim, situacija se ubrzo promenila i oni su postali par. Bili su zaljubljeni u iste stvari, a posebno im se dopadao život gubitnika. Brzo su zajedno krenuli stranputicom u koju ih je povukla droga. Njena porodica nije odobravala njihovu vezu, ali nisu mogli mnogo da utiču na nju. Ejmi je uvek radila ono što je želela.

BLEJK - DRUGO IME ZA SUNOVRAT

Osamnaestog maja 2007. godine udala se za Blejka Fildera u Majamiju na Floridi, a on je njen život, sa ionako velikim problemima zbog kreka, pretvorio u bunar bez dna. U junu te iste godine Ejmi je izjavila da ume da bude nasilna prema suprugu kad popije. U avgustu su snimljeni sa modricama nakon međusobne tuče iako je Ejmi tvrdila da su povrede nastale samopovređivanjem. Mada se njena porodica oštro protivila braku sa besposličarem, Ejmina tvrdoglavost još jednom je pobedila. Njeni roditelji su javno izražavali zabrinutost zbog mogućnosti da oboje počine samoubistvo, a njega su optuživali da ju je navukao na kokain i heroin.

Samo dno života dotakla je pošto je sa suprugom bila uhapšena u decembru 2007. zbog posedovanja kreka, pa je čak jednu noć provela u pritvoru. Kada je njen suprug, zbog nanošenja teških telesnih povreda, drugi put boravio u zatvoru dvadeset sedam meseci, tokom prvih nekoliko Ejmi ga je redovno posećivala, ali je potom rešila da okonča ovaj sumanuti brak i zatražila je razvod. Za vreme boravka na ostrvu Sveta Lucija Ejmi je viđena sa glumcem Džošom Boumanom, a nedugo po povratku sa odmora izjavila je da je ponovo zaljubljena i da joj droga više ne treba. Tada je za svoj brak rekla da je droga bila u centru svih zbivanja. Ejmi i Blejk su zvanično razvedeni od 28. avgusta 2009. godine. Blejk nije dobio ni funte posle razvoda. On je nedugo potom bio na rehabilitaciji, a onda se ponovo vratio u zatvor. Izjavio je da će joj dati razvod i da neće očekivati ni funtu od njenih osamnaest miliona dolara, koliko se procenjivalo da poseduje. U jednom intervjuu sam sebe je optužio da je pevačicu uveo u svet droge.

BELI MIŠEVI SLAVE

U toku jednogodišnjeg braka sa Blejkom Ejmi je non-stop uzimala drogu što je posvedočio i britanski tabloid San koji je objavio video snimak na kojem se pevačica i njen suprug drogiraju i zlostavljaju bele miševe koje su po svoj prilici čuvali u svom stanu. To što su tada izazvali revolt Društva za zaštitu životinja uopšte ih se nije ticalo. Slava i bogatstvo dočekali su Vajnhausovu potpuno nespremnu, pa je odmah pošto je postala popularna počela da boluje od bulimije, a kasnije joj je dijagnostikovana i manična depresija. Kao uzrok bolesti pluća mnogi navode preteranu konzumaciju kreka, a bolest je Ejmi više puta sprečavala da održi zakazane koncerte.

Čak nije došla ni na dodelu Gremi nagrada gde je bila nominovana za pet kategorija od kojih je osvojila čak četiri jer nije dobila američku vizu, ali preko video linka zahvalila je svim svojim obožavaocima. Roditelji čuvene pevačice bezuspešno su pokušavali da prodru do nje kako bi je odvratili od gotovo sigurnog sunovrata. Pokušavajući da preuzme kontrolu nad svojom ćerkom Mič je u nekoliko navrata pomislio kako mu je to pošlo za rukom, ali se droga kao najgori neprijatelj kontroverzne pevačice uvek iznova vraćala u njen život. Ejmi je svaki put ispočetka poželela da se vrati normalnom životu, ali je bezuspešno započinjala lečenja i prekidala ih ostajući zarobljena u mračnom svetu narkomanije. Mnogi su pomislili da joj je bolje kada je sve češće počela da govori kako je ponovo zaljubljena. Međutim osvešćenje je usledilo poput hladnog tuša pošto su mediji shvatili da je njen izbor ovog puta frontmen benda Bejbišembls, Pit Doerti, sa kojim je već posle nekoliko meseci prekinula vezu.

FATALNA LJUBAV I NAVIKA

Kap koja je po ko zna koji put prelila već prepunu čašu bio je poziv za sud koji je pevačica dobila sredinom 2009. zbog toga što je nekoliko meseci ranije nakon humanitarnog koncerta u Londonu napala plesačicu Šeren Fleš. Ova nesrećna dama želela je da se nakon nastupa slika sa zvezdom u njenoj garderobi, ali je kontroverzna soul boginja fizički nasrnula na nju. Očevici su pričali da je Ejmi, koja je bila vidno pijana, pristala da se slika sa obožavateljkom koja je inače i igrala iza nje na koncertu, ali joj se nije dopalo što je u kadar uleteo nepoznati muškarac. Ejmi je objasnila da je do ovog incidenta došlo slučajno nakon što je   zamahnula rukom prema Šereninom oku. Iako nikada nije komentarisala druge izvođače, izjavila je da ona nije Dženifer Lopez pa da traži da joj se soba u kojoj boravi pred nastup okreči u belo, već da samo želi mir i tišinu, kao i da joj organizatori ostave buket ljiljana u garderobi. Nakon propalog braka i brojnih incidenata iz kojih je iz dana u dan srljala nadala se da bi joj uloga majke donela olakšanje, pa je nedugo posle razvoda priznala kako mašta o bebi.

Paralelno sa ovim tvrdnjama, njena majka je otkrila medijima da Ejmi želi da dobije dete sa bivšim suprugom Blejkom i da je, kako bi ostala u drugom stanju, danima pokušavala da obnovi kontakt sa njim. Dženis je tom prilikom istakla da s obzirom na njene probleme sa narkoticima i anoreksijom pevačica ne bi izdržala trudnoću. Porodica Vajnhaus plašila se da Ejmi i Blejk ponovo  ne obnove romansu pošto je Ejmi najbližima otkrila da je opet zaljubljena u problematičnog muzičara. Njihove najgore slutnje uskoro su se i obistinile, a par je želeo da svoju ljubav po drugi put kruniše brakom. Ovakvi njihovi planovi posebno su iziritirali Ejminog oca koji više nije mogao da posmatra ćerku kako sebi uništava život. Pošto je pevačicina odluka bila definitivna, Mič ju je naterao da sroči i potpiše predbračni ugovor. U međuvremenu je Ejmi, koja je želela da na poseban način proslavi ponovnu veridbu, za ljubav svog supruga ugradila silikone u grudi.

Sa novim poprsjem ubrzo se nakon zahvata u izazovnom donjem vešu prošetala Londonskim ulicama. Buduća mlada koja je sama zaprosila svog izabranika uveliko je planirala da opet nosi venčani prsten, ali se ova maštarija ubrzo raspršila i od nje su ostale samo bolne uspomene koje su je vukle sve dublje u propast. Razlog raskida nikada nije potvrđen. Njih dvoje jednostavno nisu mogli zajedno, a još pogubniji su bili kada su bili razdvojeni.

MAJČINSTVO KAO UTOČIŠTE

Svega tri meseca pre smrti inostrani mediji objavili su da ova dama ponovo želi da pokuša da postane mama i to sa tadašnjim dečkom Redžom Trevisom za koga je poželela da se uda. Širom Londona se šuškalo da je jedan od razloga za njenu takvu želju i činjenica što je u drugom stanju i nova devojka njenog bivšeg supruga Blejka Fildera Sivila, Džilijen Moris.

Pored priča o venčanju i planiranju potomstva, britanski tabloidi nekad opsednuti Ejminim burnim izlascima od početka 2011. bili su zaintrigirani novim izgledom ove svojevrsne soul dive koja je u novoj godini delovala srećnije i zdravije nego ikad pre. Mnogi od njih smatrali su da je za njenu blistavost i nasmejanost u najvećoj meri zaslužan upravo Redž, ali i povratak muzici koja za Ejmi predstavlja jednu od najvažnijih stvari u životu. Međutim, sreća nije bila dugog veka. Kao i mnogi prijatelji, i Redž je bio među onima koji su posrnuloj pevačici pokušavali da pomognu da se izvuče iz pakla droge i alkohola. Prema navodima Dejli mejla, on je ovog proleća ipak shvatio kako ne može da je kontroliše zbog čega je odlučio da stavi tačku na njihovu vezu, a ona je onda zapala u teško psihičko stanje.

Ipak, svega nekoliko dana posle kraha veze, prijavila se na rehabilitaciju koju je njen PR tim objasnio kao meru predostrožnosti jer se pripremala za veliku povratničku turneju, ali izgleda da je istina bila daleko od toga. Britanski tabloidi objavili su da je Ejmi početkom maja ponovo upala u smrtonosnu spiralu droga i alkohola posle svađe i raskida sa svojim dečkom Redžom Trevisom koji ju je navodno odbio kada ga je krajem maja zaprosila, a potom i ostavio pošto ju je čuo kako telefonom razgovara sa bivšim mužem Blejkom Filderom Sivilom, shvativši da je uprkos svojoj velikoj i iskrenoj ljubavi prema njoj, bio nemoćan da se bori protiv njenih demona i droge čiji je bila rob.

BEOGRADSKI FIJASKO I POČETAK KRAJA

Prvi koncert održala je u Moskvi, potom je otišla u Brazil, a onda doletela u Srbiju gde ju je dočekalo dvadeset hiljada fanova. Ejmi je 18. juna 2011. poslednji put izašla na binu na nekom velikom koncertu. I to baš u Beogradu koji je nehotice postao svedok početka jednog kraja. Nosila je zeleno-crnu kratku haljinu, delovaala pripito i umesto da kaže dobro veče, spotakla se i pala. Umesto da pozdravi Beograđane, ona je pozdravljala Atinu i Njujork. Srpskom prestonicom kružile su priče da će koncert početi pesmom Just friend, ali nikako nije uspevala da počne, već je pričala sa bendom. S njom su na sceni bila dva prateća vokala i devet muzičara. Posle bezuspešnih pokušaja da nešto otpeva, Ejmi je pala, zatim na desetak minuta napustila scenu, a onda se vratila i sela pored benda. Koncert na Kalemegdanu završio se u rasulu posle nešto više od jednog sata, a tokom tog vremena jedva da je i zapevala. Svega nekoliko minuta pošto je sišla sa scene sa svih strana sveta stigle su osude njenom timu koji ju je naterao da u takvom stanju izađe pred publiku.

Nakon što se osramotila pred fanovima u Beogradu, Ejmi je otkazala sve planirane nastupe na svojoj povratničkoj turneji i povukla se iz javnosti na neodređeno vreme. Njen menadžer Rej Kozbert odlučio je da prestane da vrši pritisak na Ejmi i stopira saradnju sa njom sve dok se potpuno ne oporavi. Danima nakon fijaska u Srbiji Ejmi je bila u centru pažnje svih domaćih, ali i svetskih medija. Jedna struja bila je kivna na pevačicu zbog toga što ona ne želi da se odrekne svog honorara i zato što je uprkos takvom stanju ostala na sceni čitavih sedamdeset ugovorenih minuta. A druga ju je samo žalila i predviđala joj brzi kraj. Nažalost, ovi drugi bili su u pravu. Međutim, sama pevačica priznala je svojim najbližima da se kaje zbog katastrofalnog nastupa u Beogradu i smatrala je da ne zaslužuje da bude plaćena. Poslednje nedelje života nesrećna soul diva još jedanput stala je pred svoje fanove na londonskom festivalu iTunes i to sa svojim kumčetom Dion Bromfild. Otpevala je jednu pesmu i pozvala publiku da podrže ovu mladu buduću zvezdu.

SMRT KAO POSLEDICA TRAGEDIJE JEDNE DUŠE

Skoro istovremeno u svim svetskim medijima 23. jula oko 16 časova odjeknula je vest da je pevačica Ejmi Vajnhaus pronađena mrtva u svom stanu u severnom delu Londona. Portparol londonske policije saopštio je da je neimenovana ženska osoba pozvala policijsku stanicu iz Ejminog stana i zatražila pomoć. Ubrzo potom u njen dom poslata je medicinska ekipa, ali već je bilo kasno, tako da su mogli samo da konstatuju njenu smrt.Navodno je, kada su je našli, bila je mrtva već šest sati. List Sandej miror, pozivajući se na dobro obavešten izvor, objavio je da je Ejmi najverovatnije uzela smrtonosnu bombu – kombinaciju kokaina, heroina, ketamina, ekstazija što je zalila alkoholom, iako je zvanično bilo objavljeno da je uzrok smrti nepoznat. Iako se spekulisalo da je u petak uveče nakon poslednjeg susreta sa svojom majkom od koje se tog dana oprostila uz reči: Volim te, mama navodno videla sa svojim starim poznanikom, dilerom, od kojeg je i kupila smrtonosne opijate, informacija nije potvrđena a policijski izvori tvrde da nisu pronašli nikakvu drogu u kući Vajnhausove. Ona se sa svojim lekarom videla u petak uveče, a on je tada, pošto ju je pregledao, rekao da je s njom sve u redu. Grdno se prevario.

Ispred zgrade u kojoj je živela brzinom svetlosti okupilo se na hiljade fanova, a očevici kažu da je u Londonu vladala mrtva tišina kada je njeno telo prekriveno čaršavom boje trule višnje izneto iz kuće i položeno u mrtvozornička kola. Autopsija obavljena dvadeset i četiri sata posle smrti nije razjasnila misteriju. Kako je Miror objavio na svom sajtu, pred tribunalom za sudsku medicinu u Londonu održano je dvominutno ročište na kojem je patolog Šeron Daf podnela izveštaj da je obdukcija završena i da su uzeti uzorci za toksikološke i mikroskopske analize. Porodici pokojne pevačice potom je dozvoljeno da preuzme telo radi sahrane.

SAHRANA – BOL NE VREDI MNOGO, SENZACIJA NA CENI

Tri dana nakon smrti i dan nakon obdukcije, 26. jula oko 15 časova, u skladu sa jevrejskim običajima, na groblju Edžverberi u severnom Londonu na intimnoj sahrani porodica je upriličila poslednji ispraćaj Ejmi Vajnhaus. Kremirali su je i ispunili joj poslednju želju tako što su njen pepeo pomešali s pepelom njene pokojne bake Sintije koju je obožavala i kojoj se divila.

Na večni počinak ispratili su je članovi porodice i bliski prijatelji dok je fotografima ulazak na obred bio zabranjen, ali oni su se pripremili i na mesto sahrane došli sa merdevinama na koje su se peli kako bi im pošlo za rukom da preko visoke ograde naprave fotografiju od milion funti. Razumljivo, jer ovo im je bila poslednja šansa kada je kontroverzna pevačica u pitanju. Bol ne vredi mnogo, a senzacija je na ceni.

Ejmini roditelji i brat, producent njenog albuma Black to Black, Mark Ronson, koji ju je zvao sestrom i srodnom muzičkom dušom, jedna od njenih bliskih prijateljica Keli Ozborn, koja ju je nekoliko puta za života vozila na rehabilitaciju, Ejmin poslednji dečko Redž Trevis, Brajan Adams, njeni prateći vokali, članovi benda, menadžer Rej Kozbert i stilista koji je kreirao njenu frizuru u obliku gnezda Aleks Foden bili su među tri stotine ljudi koji su se okupili kako bi pevačici odali posljednju počast.

Obred je trajao četrdeset i pet minuta i vodio ga je rabin Frank Helmer koji je molitvu započeo na engleskom i hebrejskom. Ejmin otac Mič nakon toga je održao govor kojim je prisutne podsetio na nekoliko anegdota iz njenog detinjstva. Majka nije bila u stanju da se obrati, kao ni brat. U njenu čast svirana je njena omiljena pesma So Far Away koju izvodi Kerol King. Nakon kremacije porodica se okupila u obližnjoj sinagogi, a potom oko 17 časova prisutni su se zaputili u njenu porodičnu kuću gde je započeta dvodnevna shiva, tradicionalni jevrejski običaj tugovanja za pokojnikom.

Na sahrani nije bio njen bivši suprug koji je trenutno u zatvoru gde služi tridesetdvomesečnu kaznu zbog pljačke. Nije dobio dopuštenje za izlazak iz zatvora, a na groblju nije bio ni bio dobrodošao. Ejmin otac misli da je upravo on kriv što je pevačica počela da uzima heroin.

- On ne može biti ovde, ali sigurna sam da misli na nju - rekla je njena obožavateljka Suzan Maršal.

 

DISKOGRAFIJA

- Frank (2003)

- Back to Black (2006)

POČETAK KARIJERE

Debitantski album Ejmi Vajnhaus je izdat 20. oktobra 2003. godine. Na njemu se vidi veliki uticaj džeza, a na većini numera potpisana je kao koautor. Album je pobrao pozitivne kritike, a njen glas su poredili sa legendarnom Sarom Von, Mejsi Grej i drugima. Album je dospeo na vrh britanskih top lista 2004. godine, a nominovan je za Brit nagrade u kategorijama Najbolji ženski soul izvođač i Najbolji urbani nastup. Prodat  je u platinastom tiražu. Iste godine Ejmi je nastupala na Festivalu u Glastonberiju, na Jazzworldu i V festivalu. Pevačica je kasnije izjavila da je stajala samo 80 procenata iza svog albuma zbog producentskog nametanja određenih pesama i mikseva koji joj se nisu dopadali.

SVETSKA SLAVA

Nakon prvog albuma na kom se pretežno osećao uticaj džeza, Ejmi je usmerila svoju pažnju na ženske bendove iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. U maju 2006. godine njene singlove  You Know I'm No Good i Rehab pustio je Mark Ronson na Ist Vilidž radiju. Album Back to Black su producirali Salam Remi i Ronson. U Britaniji je pušten u zvaničnu prodaju 30. oktobra 2006. godine. Dospeo je na prvo mesto britanske liste albuma i sedmo mesto američke Bilbordove liste. Bio je najprodavaniji album u Velikoj Britaniji 2007. godine, sa godišnjom prodajom od preko 1,85 miliona primeraka. Magazin Tajm proglasio je singl Rehab najboljom pesmom 2007. godine. Sledili su  singlovi You know that I'm no good, Back to black, Tears dry on their own, Love is a loosing game i Just Friends. Pored rada na svom albumu Ejmi je sarađivala sa Ronsonom na njegovom solo albumu pevajući hit Valerie. Numera je dostigla drugo mesto na britanskoj listi, a 2008. godine nominovana je i za Brit nagradu za singl godine. Iste godine postala je prva Britanka koja je dobila pet Gremija u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umetnika i pesmu godine za Rehab.

ŽELJE I NEDOVRŠENI CILJEVI

Pevačica i Mark Ronson su sarađivali na albumu Leslija Gora posvećenom Kvinsiju Džounsu koji je objavljen u novembru prošle godine. Materijal za novi album Ejmi je već delom uradila sa producentom Salamom Remijem. Universal Music je vršio pritisak na Ejmi u cilju izdavanja novog albuma, ali ona je u međuvremenu uživala u učenju sviranja bubnjeva. U julu prošle godine izjavila je da izlazak novog albuma ne treba očekivati pre januara 2011. godine, ali on nikada nije ugledao svetlo dana. Nakon dvogodišnje borbe sa zavisnošću i nekoliko neuspelih veza Ejmi se vratila na scenu i u decembru 2010. održala povratnički koncert u Moskvi za koji je dobila milion funti. Posle toga održala je pet velikih koncerata u Brazilu, a na Kalemegdanu se 18. juna poslednji put popela na scenu i na sebi svojstven način poklonila se fanovima, oprostivši se od njih. Zauvek.

Moni Marković

makonda-tracker