Bogat prateći program Balkan Streets festivala u Vranju

0
U okviru četvrtog po redu Balkan Streets festivala, koji se održava od 21. do 24. juna u Vranju, pored muzičkog programa koji će okupiti veliki broj muzičara sa celog Balkana, ali i iz ostatka Evrope, biće održan i bogat prateći program koji će grad na jugu Sr
Nouvelle Vague, foto: Nemanja Đorđević
Nouvelle Vague, foto: Nemanja Đorđević

U petak, 25. maja, u punoj Sali Muzičke škole u Vranju održana je prva u nizu  interaktivnih radionica dua Ma-Tri-X koji čine Marko Đorđević i Branko Trijić. Preko 40-oro lokalnih muzičara i zainteresovanih građana, među kojima i deca uzrasta od 6 do 12 godina, pomno je pratilo dvočasovno obraćanje umetnika svojim kolegama iz Vranja.

Tokom samog Festivala, 21. i 24. juna, u klubu Ladovina sa početkom u 20:00h biće prikazivani filmovi sa poznatog Festivala dokumentartnog rok filma – DORF.

Ovaj značajni festival delo je Udruženje ljubitelja filma RARE nastalo sa ciljem povezivanje Vinkovaca i Vukovarsko-sremske županije sa ostalim regionalnim udruženjima i projektima kojima je cilj povezivanje i razmena kulturnih informacija.

U okviru Balkan Streets festivala biće prikazani filmovi Ako nikoj ne sviri (Makedonija, 2010) reditelja Gjorgjia Janevskog o počecima makedonskih underground prvaka, benda Bernay's Propaganda; pobedničko ostvarenje DORF-a 2008, Sevdah o rodama (Hrvatska, 2007) u režiji Silvija Mirošničenka, koji predstavlja jednog od najznačajnijih hip-hop autora sa ovih prostora, Eda Maajku; dobitnik nagrade publike na DORF-u 2011, Radio Apokaliptiko (Slovenija, 2008) reditelja Marka Cvejića, o legendarnom Metal Campu u slovenačkom gradiću Tolminu; The Cinkuš (Hrvatska, 2008) Ljiljane Šišmanović (Hrvatska), o etno punk sastavu Cinkuš; Vlada (Slovenija, 2009) Rudija Urana, posveta jednom od najvažnijih učesnika mitskog Novog talasa, Vladi Divljanu iz Idola.

Tokom ovogodišnjeg Balkan Streets festivala biće održano i Sajmovanje ili Art bazar koji će otvoriti prostor za podsticanje aktivnog, kreativnog učešća mladih u društvenom životu zajednice, kroz samoorganizovanje i promociju vrednosti volonterizma, preduzetništva i recikliranja. U okviru Sajma omladinskog angažmana mladi će se baviti kreiranjem kreativnih frizura, odeće, grafiti aplikacija, nakita od recikliranih materijala, a demonstriraće i veštine žongliranja i korišćenja poi-a. Takođe, posetioci će imati priliku da vide nastupe uličnih muzičara na štandovima ispred Omladinskog kulturnog centra u Vranju, ali i na mobilnom, Angažovanom stageu koji će u petak, 22. juna i u subotu, 23. juna posle 18h kružiti centralnim gradskim šetalištem. Ovom prilikom biće demonstriran projekat Dance4life koji, kroz muziku i ples povezuje, inspiriše i osnažuje mlade da naprave korak napred u borbi protiv HIV/AIDS-a. Pored plesa, biće prikazane i tehnike angažovanog pozorišta.

Najavljeno je da će u okviru muzičkog programa nastupiti poznati hrvatski sastav Psihomodo pop, kultni beogradski alt-rock bend Jarboli, jedna od najpoznatijih makedonskih grupa PMG Kolektiv, bas-bubanj duo Multetnička atrakcija, banjalučki bend Sopot, nemački rock/dub/punk/drum'n'bass/rap sastav Marracash Orchestra, holandski kantautor Erik Hofland, koji nastupa pod imenom Dyzack i bend Groove embassy, kao i vukovarski trio - Das Rejdž.

Balkan Streets festival će takođe podržati lokalnu scenu i dati prostor neafirmisanim bendovima iz Vranja da se predstave širem audotorijumu.

Uskoro možete očekivati satnicu kompletnog festivala sa lokacijama održavanja.

Ulaz na sve programe Balkan Streets festivala je besplatan.

 

makonda-tracker