Ana Štajdohar i Nikola Demonja: Svadbena žurka

7
Nakon što su se 10. aprila venčali, pevačica Ana Štajdohar i saksofonista Nikola Demonja upriličili su svadbeno veselje na ranču kraj Pančeva gde su pred glumcem Sergejom Trifunovićem, koji je imao ulogu matičara, još jednom improvizovali razmenjivanje bračnih
Ana Štajdohar, Nikola Demonja, foto: Petar Cvetković
Ana Štajdohar, Nikola Demonja, foto: Petar Cvetković

Iako su odavno spoznali da su suđeni jedno za drugo, pevačica Ana Štajdohar (32) i saksofonista Nikola Demonja (28) nisu žurili da izgovore sudbonosno da, već su se posle četiri godine vereničkog staža, tačno na petogodišnjicu veze, jedno drugom zakleli na večnu ljubav. Nakon građanskog venčanja upriličenog 10. aprila, odlučili su da prirede i svadbenu ceremoniju na Acinom ranču pokraj Pančeva, na koji su došle i brojne poznate zvanice. Prisutni su se zabavljali uz zvuke džez kvarteta, a formalnu ceremoniju venčavanja zamenio je lucidni gest Sergeja Trifunovića koji je odglumio ulogu matičara.

 - Svadbenu žurku organizovali smo 20. maja. Prilikom odabira datuma, morali smo da vodimo računa da tog vikenda naši gosti Zdravko Čolić, Sergej Ćetković i još neki poznati pevači i pevačice budu slobodni, u protivnom veliki veliki deo našeg društva ne bi bio s nama. Dovoljno nas je zeznula Evrovizija jer su mnogi naši prijatelji bili u Bakuu. Inače, 20. maja 1349. donesen je Dušanov zakonik, 1506. umro je Kristofer Kolumbo, 1867. kraljica Viktorija je položila temelj za Rojal Albert hol, 1900. u Parizu su otvorene druge moderne Olimpijske igre na kojima su prvi put učestvovale žene, a 2002. Istočni Timor proglasio je nezavisnost. Ovo je ujedno bio uvodni deo teksta našeg matičara, Sergeja Trifunovića – kaže kroz osmeh Nikola koji nam je objasnio da li je brak sklopljen pred njihovim prijateljem glumcem u stvari validan.

- Mi smo se, u stvari, zvanično venčali 10. aprila, na petogodišnjicu veze i u prisustvu kumova. Već odavno smo znali da ćemo se venčati i bilo je to samo pitanje momenta, a onda smo dva dana pred godišnjicu naprosto odlučili da i na taj način jedno drugom poklonimo sebe. Kako zabava ne može da se pripremi za dva dana, izabrali smo još jedan datum u maju i okupili porodice i najbliže prijatelje. Sergej Trifunović se dobro snašao kao matičar i svi smo mu predložili da od toga napravi posao. Učinio je da ceremonija bude beskrajno simpatična i zabavna, a verujemo i nezaboravna svim gostima – priča Demonja koji je svojim postupcima na svadbi podsetio svoju izabranicu na trenutak kada ju je zaprosio.
- Bila je Nova godina i oboje smo nastupali u različitim gradovima. Odlučio je da ne prespava u Novom Sadu kako je bilo planirano, već je odmah posle koncerta krenuo za Beograd. Budući da nisam imala pojma šta sprema, zaspala sam pre nego što je stigao. Sledećeg jutra kada sam se probudila, čekali su me pokloni ispod jelke i među njima neobična kutijica u obliku pande koja mi je isprva delovala kao figurica. Međutim u pandi se krio verenički prsten. Ta 2008. godina baš je lepo počela – priseća se Ana koja je odavno u Nikoli videla čoveka s kojim će provesti život.

- Ubrzo pošto smo počeli da se zabavljamo, meni je bilo jasno da ću se udati za njega. Nisam imala nikakvih nedoumica i već sam ga smatrala za muža – kaže pevačica, a njen voljeni opisuje kako su otpočeli zajednički život.

- Ana i ja živimo zajedno maltene od samog početka naše veze. Nikad je nisam pitao da se useli kod mene, ali jednostavno me je nerviralo to što je svako malo mora da ide kući. Kada je odlazila, želeo sam da zapravo dolazi kod mene, u naš dom, i da iz njega nikada ne ode. Venčanje je samo još jedan od mnogih životnih koraka koje želim da ostvarim sa svojom ženom – objašnjava Nikola koji, kao ni njegova draga, nije mnogo razmišljao koje će burme odabrati.

- Odabrala sam jednostavan srebrni prsten sa cirkonima jer nisam želela da njegova poenta bude u materijalnoj vrednosti, već samo i jedino u simbolici. Taj komad nakita za mene ima neuporedivu vrednost – ističe Ana, a njen suprug se nadovezuje.

- Ja sam svoju burmu kupio u roku od sedam minuta. Pošto zlato ne nosim, kupio sam najjednostavniji prsten od hirurškog čelika. Kao i moja žena, smatram da je njegova vrednost u tome kako se nosi, a ne koliko vredi. Za mene kao velikog ljubitelja sage o Gospodaru prstenova, moja burma na lančiću oko vrata ima magičnu moć – smeje se muzičar i otkriva kako je odabrao odevnu kombinaciju za venčanje.

- Za moj stajling, pored sestre i žene, najviše sam lično bio zadužen. Sestra je počela da utiče na formiranje mog stila još u srednjoj školi, da bih ga tokom studija u Amsterdamu, gradu u kome su moda i stil izuzetno relativni pojmovi, gotovo izgubio. Tada na scenu stupa moja žena i od mrzitelja šopinga pravi čoveka koji samo umereno ne voli kupovinu, zna kako želi da se obuče i na koji način da najbrže dođe do dobre garderobe – kaže poznati saksofonista čija supruga nije želela klasičnu belu venčanicu, već je odabrala roze koktel toaletu.

- Haljinu je sašila moja draga saradnica, kreatorka Tijana Žunić. Samo venčanje smo zamislili kao lep i opušten dan u prirodi, uz muziku džez kvarteta, kvalitetnu hranu i koktele, pa nismo želeli prestrogo da se obučemo i time opteretimo naše goste. Predložili smo im da dođu ležernije obučeni, kao što smo i mi učinili. Nikola je odavno izrazio želju da moja haljina tog dana bude u roze boji, pa sam mu ispunila želju – kaže pevačica koja ne planira crkveno venčanje.

- Oboje smo ateisti, a crkveno venčanje ne organizuje se zbog pomodarstva, nego iz najdubljih religijskih osećanja. Ako nam se promene pogledi, učinićemo i to, nikad nije kasno – sigurni su taze venčani supružnici koji su još pod utiscima romantičnog slavlja održanog kraj Tamiša.
- Znali smo da ćemo najbližima, ukoliko nam vreme bude išlo naruku, prirediti dan u kojem će se zajedno s nama na jedno popodne skloniti iz grada i uživati. Imali smo veliku sreću s obzirom na to da je samo dva dana pre, kao i dva dana posle, padala jaka kiša. Gotovo svi su nam rekli da su im naša opuštenost i ambijent učinili taj dan vrednim pamćenja. Sledećeg dana saznali smo da su novine naše venčanje proglasile tajnim. To je bilo najnormalnije slavlje i ništa nije bilo tajno. Takođe, veoma smo se iznenadili kad smo na TV-u videli snimatelje kako se veru po drveću i pokušavaju da nas uslikaju, umesto da su nas lepo pitali za dozvolu. Svakako ništa ne bi snimili, ali bar bi dobili po parče naše vesele torte – ističu Ana i Nikola kojima je na svadbi svirao džez kvartet.

- Kada smo odlučili kakvu muziku želimo, na meni je bilo da pozovem nekoga od kolega iz sveta džeza. Moj dragi prijatelj Max Kochetov i njegov kvartet jedna su od najvažnijih karika u onome što smo smatrali da je idealno. Budući da mi muzičari ne umemo da igramo, tražio sam im da nam u jednom unapred dogovorenom momentu zasviraju muzička remek-dela poput balada The Nearness of You i My One and Only Love, kako bih vešto sakrio nesigurnost u zagrljaju svoje žene. Istina, nije bilo domaćih hitova i pevanja. Muzika je bila isključivo u funkciji ambijenta – prepričava Nikola atmosferu sa svadbe i odgovara na pitanje hoće li uskoro postati otac.

- Ovo je prvi put da zvanično objavljujem za nas najekskluzivniju informaciju da moja žena Ana Štajdohar nije trudna – priča Demonja o čijem svadbenom stajlingu je Ana iznela još jedan detalj.

- A ja zvanično objavljujem kako je moj muž na venčanju nosio donji veš fudbalskog kluba Crvena zvezda – kaže Ana koja bi želela da sa Nikolom uskoro dobije devojčicu, dok on ima potajnu želju da se prvo rodi dečak. Pevačica je, inače, dodala muževljevo prezime, iako će se u javnosti i dalje predstavljati kao kao i do sada.

- Ime i prezime su deo ličnog identiteta i to nisam želela  da menjam. Nikola je ušao u moj život i promenio moj stav po tom pitanju. Poželela sam da u sklopu mog identiteta bude i njegovo prezime – kaže gospođa Štajdohar-Demonja, dok njen muž dodaje.

- Ja sam insistirao da moja žena za javnost ostane Ana Štajdohar. Previše smo se borili da izgradimo njeno ime da bi joj dodali još jedno komplikovano – siguran je Demonja koji nam je preneo i šta im je na venčanju poželeo slavni pop pevač Zdravko Čolić.
- Zdravko je takođe uživao u lepom danu i prirodi, kao i spontanom nastupu našeg matičara, a poželeo nam je, kao i svi drugi naši gosti, da se volimo, čuvamo i poštujemo. Smatramo da ne postoji univerzalan recept za ljubav, ali naš otprilike izgleda ovako: Mnogo šećera, ali i malo soli da šećer ne postane presladak – kaže Nikola i zajedno sa svojom nevestom evocira uspomene na anegdote tokom svadbenog dana.

- Zahvaljujući Sergejevoj lucidnosti i šarmu, sve je na kraju ispalo izuzetno lepo i posebno, a pošto nas je vreme poslužilo, možemo da kažemo kako smo veoma zadovoljni. Verujemo da će naši roditelji, kao i prijatelji dugo prepričavati utiske s našeg venčanja  –  zaključuju novopečeni supružnici koji, nakon što su ispratili goste, otišli na medeni mesec u Beč.

 

Nikola Rumenić

 

 

makonda-tracker