Žan Mark Bar i Zoran Simjanović dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

0
Prestižnu nagradu Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine će dobiti francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović.
Zoran Simjanović
Zoran Simjanović

Laureatima će nagrade biti uručene na Festivalu. Francuski glumac, reditelj, scenarista i producent Žan Mark Bar je specifična pojava u svetskoj kinematografiji po celovitosti i integritetu svoje umetničke ličnosti. Studirao je filozofiju na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, Pariskom konzervatorijumu i Sorboni, a dramsku umetnost u Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Kao glumac, ovaj svestrani Francuz odlikuje se umetničkim integritetom u odabiru uloga, tako da je do sada radio kako sa mladim rediteljima debitantima, tako i sa iskusnim i poznatim imenima poput Burmana i fon Trira.


Srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović od malih nogu ulazi u svet muzike kojim se, do danas, bavi i kao muzičar u okviru različitih žanrova, i kao teoretičar i pedagog. Među ostalim brojnim nagradama, dobitnik je dve Zlatne arene za rad na ostvarenjima Miris poljskog cveća (1978) i Balkan ekspres (1983). Filmovi za koje je Zoran Simjanović pisao muziku osvajali su nagrade na svim velikim svetskim festivalima (Kan, Venecija, Montreal, Manila, San Sebastijan, Valencija, Korzika, Istambul i drugi). Od 1993. godine predaje primenjenu muziku na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), od 1999. do 2002. i na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, a od 2000. do 2003. i na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) na Cetinju. 

makonda-tracker