Životna priča – Dona Samer: Poslednji ples na podijumu života

0
Kraljica disko muzike Dona Samer dugo je od fanova skrivala činjenicu da boluje od raka pluća, teške bolesti koja joj je protekle nedelje odnela život. Međutim, do poslednjeg trenutka od njene postelje nisu se odvajali njen suprug i tri ćerke
Dona Samer, foto: Guliver
Dona Samer, foto: Guliver

Dona Samer rođena je 31. decembra 1948. u Bostonu kao prvo od sedmoro dece. Njen otac Endrju Gejns bio je mesar, a majka Meri učiteljica.

- Dona je oduvek volela pesmu. Znala je da ide kroz kuću i peva, peva, peva… Pevala je za doručkom, ručkom, večerom - često je objašnjavala njena majka.

Prvi nastup imala je kao desetogodišnjakinja u lokalnoj crkvi kada je zamenila devojku  koja nije uspela da se pojavi. Sveštenik ju je pozvao da zapeva jer mu se svideo njen glas.

- Počela sam da plačem, svi su počeli da plaču. Bio je to prilično neverovatan trenutak u mom životu i u jednom momentu nakon što sam pustila glas imala sam osećaj kao da mi Bog govori: Dona, ti ćeš biti veoma, veoma poznata - opisivala je disko kraljica svoje početke.

Školovala se na bostonskoj Jeremiah E. Burke školi gde je nastupala u mjuziklima i započela da gradi pevačku karijeru. Nije bila tinejdžerka za primer jer je kršila strogi policijski čas koji su joj nametali roditelji, pa je kroz prozor bežala u grad. Samo nekoliko nedelja pre diplomiranja Samer je otišla u Njujork gde je postala član bluz-rok benda Crow, ali nakon što su obišli sve izdavačke kuće u kojima su bili odbijeni, odlučili su da se raziđu. Donna je rešila da ostane u Njujorku gde je na audiciji dobila ulogu u mjuziklu Kosa.

Pevačica je 1971. godine, izdala svoj prvi singl Sally Go Round the Roses, a ubrzo su usledili i drugi koji su joj prokrčili put ka blistavoj karijeri. Tri godine kasnije počele su da joj cvetaju ruže i na privatnom polju jer se 1974. udala za austrijskog glumca Helmuta Samera i rodila ćerku Mimi. Međutim, brak nije bio dugog veka, a za to je sama bila kriva. Probleme je izazvala njena afera sa nemačkim umetnikom Peterom Muhldorferom zbog koga se razvela. Zadržala je suprugovo prezime, ali je izmenila jedno slovo pa je postala Dona Samer.

Prvi solo album objavila je 1974. godine, a tokom sledeće decenije svake godine izdavala je po jednu ploču, među kojima i kultne Bad Girls, I'm A Rainbow i She Works Hard For Money koje su joj donele titulu disko kraljice. Tokom karijere Samerova je objavila 17 studijskih albuma, poslednji 2008. Crayons, koji je promovisala na velikoj svetskoj turneji.

Sredinom osamdesetih Dona je bila upletena u kontroverze jer je navodno optužila homoseksualce kao glavne krivce za širenje AIDS-a što su joj fanovi veoma zamerili: Sida je kazna od Boga za nemoralni način života homoseksualaca. Međutim, ona je negirala da je ikada izgovorila takav komentar. Ono što ljudi žele da rade sa svojim telima je njihov lični izbor.


Krajem sedamdesetih srela je kolegu Brusa Sudana s kojim je posle nekoliko nedelja otpočela vezu. Venčali su se 16. jula 1980. godine, a sledećeg leta rodila je svoje drugo, a njihovo prvo zajedničko dete, ćerku  Bruklin. Sledeće godine na svet je došla još jedna devojčica - Amanda. Što se tiče njene privatnosti, od kad se udala po drugi put, zašla je u mirnije vode. Njen život nisu pratile kontroverze, a njen rad su svi hvalili. Upoređivali su je sa najvećim ženskim vokalima, a u prilog tome svedoči i činjenica da je dobila pet Grammyja.

Dona Samer umrla je u ranim jutarnjim satima 17. maja 2012, u svom domu na Floridi u šezdeset i trećoj godini. Bolovala je od raka pluća, ali je od javnosti krila da je bolesna. Do smrti je radila na novom albumu za koji zvanično nije rečeno kada će biti objavljen, ali se njeni fanovi sada nadaju da će to biti učinjeno posthumno.

 

Moni Marković

makonda-tracker