Hju Lori: Sad je stvarno kraj

0
Koliko je lik dr Hausa uticao na život glumca Hjua Lorija koji ga je osam godina igrao svedoče i zajedničke osobine kao što su psihička nestabilnost, fascinacija motorima i neobično poimanje vere u Boga.
Hju Lori, foto: Fox Life
Hju Lori, foto: Fox Life

Njegovo ime je Džejms Hju Kalum Lori (53), ali to verovatno mnogima ništa ne znači. Čak ni skraćeno Hju Lori, ime pod kojim je izgradio zavidnu karijeru, teško da će dati odgovor na pitanje ko se krije iza njega. Međutim, ako kažete dr Haus, na licu sagovornika zablistaće osmeh. Naravno, reč je o genijalcu koji je u stanju da demistifikuje svaku bolest i pacijente spasi sigurne smrti. Zajednička nit koja vezuje svaku od 177 priča, koliko je snimljeno tokom osam sezona ovog serijala koji je zaokupljao oko osamdeset miliona gledaoca u šezdeset šest zemalja, jeste čuvena rečenica i polazna tačka u svakoj epizodi: Sigurno je lupus, a onda uz niz uvreda i duhovitih replika, posle četrdesetak minuta otkačeni lekar dolazi do rešenja. Njegovi komentari su precizni, ponekad apsurdni i metaforični poput oni koje izgovara čuveni detektiv Šerlok Holms slavnog Ser Artura Konana Dojla, a koji su oprobani recept za zavođenje publike. Ali, sve što ima svoj početak, ima i svoj kraj. Oproštajna žurka povodom završetka snimanja serije održana je prošlog vikenda u Los Anđelesu.

- Ne snalazim se na rastancima. Ne znam da kažem zbogom... Doduše, ne znam ni kako bi trebalo da kažem dobar dan – rekao je Hju Lori. A ko je zapravo glumac koji je odigrao doktora Hausa, i da li se razlikuje od lika u seriji.

I jedan i drugi su uspešni. Hju Lori iza sebe ima dvadeset godina radnog staža, najplaćeniji je serijski glumac u istoriji koji je po epizodi zarađivao 700.000 funti, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najgledaniji čovek na televiziji, ima šest Emmy nominacija, dva Zlatna globusa, odlikovala ga je i kraljica Elizabeta druga... Zajednička im je i ljubav prema muzici jer je Hju nedavno snimio bluz album Let Them Talk, a osim toga svira gitaru, bubnjeve, usnu harmoniku, klavir i saksofon. Dele istu strast prema motorima.

- Vožnja bilo kojeg motocikla je poput letenja - sva čula ožive! Sa jedne strane je Hausov, Honda CBR 1000RR - brzinski demon, jedan od onih: stisni gas do kraja, pa neka ide život. Sa druge strane, moj Triumph je nešto sasvim drugo - umirujući, praktičan, lako je naći mesto da ga parkiraš i jeftin je za vožnju.

Rođeni su iste 1959. godine, ali detinjstvo im je bilo sasvim različito. Haus je dete vojnog lica i odrastao je u bazama širom sveta, dok je Hju stasao u Oksfordu. Bio je izuzetno vezan za oca lekara, ali je imao zategnut odnos sa majkom koja je umrla od bolesti motoričkih neurona.

- Moj otac je najmiliji čovek na svetu. Majka je bolovala duge dve godine i umrla od bolne i sporonapredujuće paralize, a on je sve vreme bio uz nju.

Čak su jedan period delili i ljubav prema vikodinima. Ne bih to preporučio. Ali onda opet, ako nemate bolove, pružaju prijatni, lebdeći osećaj - rekao je glumac koji se dugo borio sa kliničkom depresijom.

- Shvatio sam da imam problem prilikom učešća u dobrotvornom autorodeu 1996. Vožnja u automobilima koji na malim razdaljinama postižu ekstremne brzine nije me ni uzbudila ni uplašila, ustvari, bila mi je dosadna, a to nije odgovarajuća reakcija na takvu vožnju.

Haus kao lekar sebe doživljava kao Boga, a Hju, iako odgajan kao prezbiterijanac, nije vernik.

- Ne verujem u Boga, ali imam ideju da, ako postoji Bog, ili neka vrsta sudbine koja gleda na nas odozgo, i ako bilo šta uzimaš zdravo za gotovo, on će ti to onda oduzeti.

Ono gde se definitivno razilaze jeste porodična harmonija. Hugh se oženio 1989. pozorišnom administratorkom Džo Grin koja mu je rodila sinove Čarlija i Bila i ćerku Rebeku Augustu. Žive u Londonu, ali su zbog njegovog angažmana bili razdvojeni i po devet meseci. Možda je to tajna njihovog uspešnog braka.

- Raditi nedeljnu seriju isto je kao i pridružiti se mornarici i otputovati na drugi kraj sveta na deset meseci. Istina je da, bez obzira koliko je teško, uvek ima ekstremnijih verzija. Stoga mislim da bi trebalo da ućutim i ne prigovaram - objasnio je Hugh koji ima mnogo više prijatelja od svog lika, ali imaju i jednog zajedničkog. Naime, najbolji Hausov prijatelj je dr Džejmes Vilson, a Hjuov je glumac koji ga je u seriji igrao, Robert Šon Leonard. Sudeći po ovome, koliko je Hju zaslužan za popularnost mračnog Hausa, toliko je i svojih osobina uneo u njega. Granice postoje, ali to ne znači da je u ljudskoj prirodi da se poštuju.

Moni Marković

 

makonda-tracker