Omar Tomas: Izbegao sam sigurnu smrt

0
Život košarkaša Crvene zvezde Omara Tomasa koji je nedavno brutalno pretučen u Beogradu obojilo je teško odrastanje, ubistva i dilovanje droge, ali je zahvaljujući sportu uspeo da preživi
Omar Tomas, Foto: Luka Šarac
Omar Tomas, Foto: Luka Šarac

Mada nije krio da mu život u Srbiji prija i da uživa u druženju sa saigračima i navijačima, košarkaš Crvene zvezde Omar Tomas (30) brutalno je pretučen pre nedelju dana u beogradskom klubu Plastik, a tom prilikom zadobio je povrede glave nanete pesnicama i bokserima. Zbog istrage koja je u toku sportista još ne ne želi da govori o ovom incidentu, a kao nasilnici u medijima se navode huliganske grupe navijača Partizana. Omar je uspeo da sačuva prisebnost i nije uzvratio napadačima, a ovakvoj njegovoj reakciji svakako je doprinelo teško detinjstvo, kao i izazovi s kojima se sretao tokom svog nimalo lakog odrastanja. Stasavanje u severnoj Filadelfiji, narušeni porodični odnosi i problemu s narkoticima umnogome su definisali prvi period života danas uspešnog sportiste, koji je kao tinejdžer zbog pljačke u kojoj je učestvovao proveo godinu dana u zatvoru. U to vreme i Omarova dva brata i otac kažnjenu su doživotnom robijom zbog počinjenog ubistva, pa je, kako bi finansijski pomagao majku i sestru, Tomas bio spreman na sve. To je bio i razlog što se neko vreme bavio prodajom droge.

- Imao sam veoma teško detinjstvo i rano sam sazreo. Od malih nogu bio sam svedok ubistava i dilovanja droge. Društvo kojim sam bio okružen bežalo je sa časova, pušilo marihuanu, a novac je zarađivalo dilovanjem narkotika. Stasavajući pored njih i sam sam poklekao i prepustio se ovim porocima. Kad su moj otac i braća uhapšeni, majka je morala da radi četiri posla kako bi izdržavala mene i sestru, a da bih joj pomogao počeo sam da prodajem drogu - otkriva Tomas koji je ulazak u svet sporta doživeo kao spasonosno rešenje.

- Želeo sam da pobegnem iz severne Filadelfije pošto sam shvatio da ću, ako ostanem tamo, sigurno završiti mrtav na ulici. Zahvaljujući treneru košarke na osnovnim studijama ozbiljnije sam se posvetio ovom sportu i tako se sklonio iz pogubnog okruženja. Međutim i u sportu vas čekaju zamke jer je opasno da gajite nerealna očekivanja. Mnogi sportisti puknu u trenutku kad shvate da neće ostvariti ono što su zamislili. Bio sam svestan svojih mogućnosti i nikada nisam sanjao o NBA karijeri, ali sam pokušao da dam sve od sebe - govori Tomas koji se rado priključio još jednoj u nizu društveno odgovornih akcija KK Crvena zvezda, pa se pre nekoliko nedelja u okviru akcije Izaberi pravi put družio sa štićenicima Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.

- Ponosan sam na sebe, na to što sam uspeo da pobegnem iz lošeg kraja i od lošeg društva. Želim da svoje iskustvo prenesem na mlade koji se bore sa istim problemima i životnim izazovima. Tokom odrastanja susreću se sa raznim lošim momcima koji svojim uticajem mogu da im promene život, a važno je naučiti kako odoleti svemu - ističe Omar koji je u Teksasu mnogo pre nego što je zbog posla došao u Beograd sa suprugom poreklom iz Libije i njihovo dvoje dece izgradio skladan porodični život. A zbog svoje drage prihvatio je i pravoslavnu veroispovest.

- Vera u Boga pomogla mi je u najtežim životnim trenucima, a u svemu su me podržali supruga i nekolicina pravih prijatelja. Tokom zimskih meseci moja žena i majka dolazile su u Srbiju, odlično su se provele, iako nismo imali mnogo vremena za obilaske, a posebno im se dopala hrana. Supruzi tada nije odgovarala hladna klima, ali ako ovog leta bude dolazila, sigurna sam da će steći mnogo bolje utiske - zaključuje Omar.

 

Danilo Mašojević

 

makonda-tracker