Rasel Brend: Zavisnost od droge nije krivično delo, već pitanje zdravlja

0
Britanski komičar i glumac Rasel Brend pojavio se pred Komitetom za unutrašnje poslove britanskog parlamenta, gde se zalagao za pragmatičniji pristup u rešavanju društvenih problema koji vode mlade ka narkomaniji.
Rasel Brend, foto Profimedia
Rasel Brend, foto Profimedia

Poznati glumac i bivši heroinski zavisnik pojavio se pred političarima kako bi izneo svoja mišljenja i podelio sopstvena iskustva u borbi protiv zavisnosti od narkotika, a ujedno je istakao i značaj tretiranja zavisnosti od droga kao vida bolesti, a ne krivičnog dela.

Brend je tom prilikom izjavio da je postao zavisnik zbog emocionalnih i psiholoških problema.

- Bio sam tužan i usamljen, a uzimanje droge i alkohola je za mene izgledalo kao rešenje problema.

Glumac je takođe pozvao i na podizanje svesti i dublja istraživanja metoda za odvikavanje od droge i govorio o procesu odvikavanja kroz koji je on prošao.

- Ako ste zavisnik od droga ili alkohola, često ste odbačeni od društva i upuštate se u kriminalne radnje, pa ste tako društvena smetnja na više načina. Ja sam bio takav sve dok nisam prošao odvikavanje metodom apstinencije, jedinom metodom koja je mogla da promeni moje ponašanje i pomogne mi da značajno smanjim upotrebu opijata. Prestao sam i da činim krivična dela, osim povremenih prekršaja – blago se našalio Brend.

Holivudska zvezda u usponu i popularni komičar govorio je o svojoj borbi sa narkomanijom u biografiji  My Book Wook, objavljenoj 2007. godine, a takođe je napisao i dirljivo posmrtno pismo Ejmi Vajnhaus, nakon što je ona preminula prošle godine posle bezuspešne bitke sa alkoholizmom i upotrebom droga.

Tijana Radovanović

 

 

makonda-tracker