Alka Vuica: Bog je odredio da budem borac, a ne domaćica

1
Zašto nijednu svoju veliku ljubav nije krunisala brakom, zbog čega misli da su muškarci postali nespretni i ko je najvažniji emotivni partner u njenom životu govori Alka Vuica
Alka Vuica, Foto: Story press
Alka Vuica, Foto: Story press

Iako je u junu prošle godine proslavila pedeseti rođendan, kantautorka Alka Vuica ne želi da odraste i povinuje se pravilima koje društvo očekuje od dame njenih godina. Tokom prvih pola veka života nije živela po ustaljenim pravilima, pa će se ovim geslom voditi i u budućnosti. Kao svoje najveće bogatstvo ističe sina Arijana (23) kojeg je dobila iz vanbračne zajednice sa Vukom Veličkovićem i kaže da s njim izgrađuje drugarski odnos.

- Arijan je moj prijatelj i brat po duši, bez obzira na to što mi je sin. Imamo divan odnos, beskrajno se volimo, razumemo i poštujemo.

Nastojala sam da mu usadim vrednosti koje mi mnogo znače i u koje se i sama kunem. Roditelj je poput onog kolca koji vežete uz mlado drvo da izraste uspravno i ne savija se na putu prema suncu. A opet, naša deca su kao vojnici koje šaljemo u svet sa vrednostima koje smo im usadili kako bi ovaj svet bio pravedniji i bolji - govori moderna mama i ne krije žal što nije imala više dece.

- Ponekad žalim jer mislim da treba imati što više dece, ako imate ljubavi da im date. Ali, sve to nisam mogla sama, a Bog je odredio da budem borac a ne domaćica.

Istinski bih uživala da imam veliku porodicu - otkriva Vuica. Interesovalo nas je koliko se ova kantautorka danas razlikuje od Alke pre dvadeset godina. - Nije baš pristojno da mi brojite godine, ali ko mi je kriv kad svoje rođendane slavim javno. (Smeh) U svakom slučaju, Alka se danas ne razlikuje od one nekad. Još sam ona ista klinka koja se raduje životu, novim izazovima, ljubavi.

Mogu da se ispalim kao šiparica i u glavi sam ista kao kad sam imala 22 godine. Želim da kažem da nisam promenila svoje stavove - izričita je Alka koja je bila u vezama s nekim od najvećih zvezda bivše Jugoslavije poput Adija Karaselimovića iz Srebrnih krila, Gorana Bregovića, Momčila Bajagića Bajage. Čime su muškarci osvajali ovu naizgled krhku crnku?

- Ne znam zašto mi postavljate pitanje u prošlom vremenu, kao da me više ne osvajaju?

Muškarci su nespretni i ubilo ih je ovo današnje vreme i žene oko kojih ne moraju da se trude. Ja sam staromodna i volim udvaranje. Zaljubljujem se u svoj odsjaj u njegovim očima, u šarm, duhovitost, pamet, pogled, čvrstoću, kad me želi i to mi pokazuje, kad se bori za mene. Volim da muškarac bude onaj pravi, kao dijamant, oštar, sjajan i izbrušen. Ne volim lažnjake. Ako sam nekoga volela, ne ostavljam ga u prošlosti, osim ako to sam nije izabrao.
Ljubav se može promeniti i nestati strast, ali ako ste nekoga voleli, ne možete prestati da ga volite. Delići života čine život. Ova staromodna dama koja je uživala i u romansama sa mlađim muškarcima, ipak nije dozvolila da je nijedan od muškaraca koje je volela odvede pred oltar.

- Brak smatram ekonomskom zajednicom i previše sam obrazovana da bih mu pridavala samo romantičarski značaj. Znam kako je nastao, ali to ne znači da nisam i sama poželela da stanem pred oltar i nekome se obećam za ceo život. Međutim, ne postoji ugovor za večnu ljubav. Ona je najslobodnija emocija i ne može se vezati. Kada je reč o ljubavi, ne obazirem se na razliku u godinama. Telo stari, ali najbitnije je stanje duha.
Postoji mnogo mladih ljudi koji su stari: oni ne mogu da ševe, da se raduju životu i budu zaljubljeni, da pišu pesme.

Danilo Mašojević

makonda-tracker