Maldivi: Dobrodošli u raj

0
Izdižući se tik iznad površine Indijskog okeana nalazi se više od 1.000 ostrva i koralnih grebena poznatih širom sveta kao Maldivi. U svesti mnogih to je verovatno jedna od ovozemaljskih odrednica raja. Baš na ovom mestu, svoje bračne zavete izgovorili su Jova
Željko Joksimović, Jovana Janković, Foto: Marko Poplašen
Željko Joksimović, Jovana Janković, Foto: Marko Poplašen

Zamislite mesto gde ne postoji ništa osim plaža, palmi i kristalnoprozirnog tirkiznog mora. U stvari, svaka druga slika koja vas iz izloga turističkih agencija širom sveta poziva da odete negde na letovanje napravljena je baš tu, na Maldivima, na jednom od ostrva pretvorenih u superluksuzne hotelske komplekse za odmaranje.

Po glavi stanovnika, Maldivi su najprometnija turistička odrednica na svetu. Posebno su omiljeni među mladencima na medenom mesecu. Tu su prva bračna iskustva sticali mnogi, pa i princ Wiliam i Kate Middleton . I doista, luksuzne vile utopljene u tropska rastinja i opremljene najsavremenijom tehnologijom kao da su stvorene za bajkoviti početak zajedničkog života. Posle, ko se kako snađe...

Dan se tu sastoji uglavnom od plivanja, ronjenja, dnevne dremke u ležaljci u hladovini i, kad sunce padne iza horizonta, romantične večere uz sveće na obali mora. Taj ritual je isti na bilo kom od maldivskih ostrva pretvorenih u hotelske komplekse, s tim da negde možete umesto na obali da večerate u podvodnom restoranu!

Budući da su Maldivi muslimanska država, alkohola u lokalnim restoranima nema. Ima ga u hotleskim objektima, ali po cenama koje će vas lako odvići od alkoholizma.

Prema lokalnom predanju, Maldivci opstanak duguju kokosu. Naime, legenda kaže da su prvi doseljenici tu umirali od gladi, sve dok veliki čarobnjak nije učinio da iz lobanja sahranjenih niknu kokosove palme. Nešto slično čarobnjak je napravio i sa tunom u moru, koja se takođe posle toga našla na meniju, pa je za doseljenike sve postalo lakše. Otuda se kokosova palma nalazi na centralnom mestu grba ove najmanje azijske države.

Iako je turizam danas daleko najznačajnija stvar na Maldivima, turista tu praktično nije bilo do sredine 70-ih. Od tada počinje čitava ta priča sa turističkim rajem i romantičnim skloništem za bogate i slavne.

Generalno, Srbi Maldive doživljavaju kao ultimativnu hedonističku destinaciju: izležavanje pod palmom na plaži od belog peska, dok pogled bludi u plavičastu daljinu horizonta. Za razliku od brojnih ovdašnjih iluzija koje su tek puke zablude, ova percepcija potpuno je tačna. Problem je samo to što je malo Srba uspelo da se i lično u to uveri. Među onima koji jesu, uz uobičajena estradno-biznis-sportska imena, našla se i ekipa iz Otpora!

Naime, srpski ideolozi nenasilnog otpora, koji su diplomirali na obaranju Miloševićeve vlasti, prodali su svoj revolucionarni know-how Maldivcima i, nakon što su novom maldivskom predsedniku pomogli da skine sa vlasti prethodnog, u znak zahvalnosti dobili su – ostrvo! Istina, ostrvce sa 14 kuća i 30-ak stanovnika nije mnogo veće od bivše Madonnine kuće na Beverli Hilsu, ali će sasvim lepo moći da ugosti sve one koje otporaši budu tamo zvali na letovanje i letnju obuku.

Sad kad je revolucija prošla, Maldivce najviše brine globalno zagrevanje i porast nivoa mora. Jer, ovo je i zvanično država na najnižoj nadmorskoj visini od svega 1,5 metara iznad nivoa mora. A budući da je najviša tačka u državi na 2,3 metra (!), jasno je da ljudi nemaju gde da se sklone ukoliko nivo mora nastavi da raste. Upravo zbog toga vlasti sa Maldiva se intenzivno raspituju u Indiji, Šri Lanki i Australiji o otkupu zemljišta gde bi mogli da presele svoj narod kada voda dođe do kolena.

Neka predviđanja ukazuju da bi to moglo da se dogodi već do kraja ovog veka! Dakle, ako planirate da posetite ovaj turistički raj, razloga za žurbu još nema. Svi vi koji ćete ovo čitati stotinak godina kasnije, proverite za svaki slučaj da li su vam na Maldivima cipele uopšte potrebne!

Viktor Čikeš

 

Katarina Šišmanović vam daje Top 4 upozorenja kada su u pitanju Maldivi:

1. Kada ići - Vreme je najbolje između decembra i aprila, cene su niže od maja do oktobra, kada su oblaci i kiša mnogo češći. Inače, preko cele godine temperatura varira od 24 do 33 Celzijusa.

2. Savet - Ne kupujte alkohol na aerodromu – neće vam dozvoliti da ga unesete u zemlju. Alkohol je moguće kupiti u hotelskim kompleksima, ali tu ćete za flašu vina morati da izdvojite najmanje 50 evra.

3. Menhetn u boci - Glavni grad Male, sa 70.000 stanovnika koji žive priklešteni na četiri kvadratna kilometra, nazivaju i – Menhetn u boci. Inače, to je verovatno jedan od najneobičnijih glavnih gradova na svetu, sa živo obojenim fasadama zgrada, fantastičnom ribljom pijacom i veštačkom plažom na kojoj se Maldivke kupaju obučene od glave do pete

4. Oprez!!!  - Na Maldivima izgorite praktično još dok se otpakujete! Ipak, nalazite se tačno na ekvatoru. Ronjenje je preporučljivo samo u vreme plime, u protivnom morate da se provlačite veoma blizu oštrih korala. Sobzirom na to da je u pitanju muslimanska zemlja, vodite računa kako se odevate i ponašate na javnim mestima.

 

makonda-tracker