Mia Begović: Prestrašno je što sam sve izgubila

2
Glumica Mia Begović objašnjava zašto je danima spavala i živela na otiraču ispred stana u kom je boravila do odlaska u rijaliti Survivor i ističe da je šok ne napušta
Mia Begović, Foto: Livio Andrijić, Story arhiva
Mia Begović, Foto: Livio Andrijić, Story arhiva

Da je neko glumici Mii Begović (49) na toplom pesku Kostarike gde je tokom januara snimala šou-program Survivor rekao da je pravo Preživljavanje očekuje nakon povratka u Zagreb, verovatno bi se samo slatko nasmejala. Teško bi i u najgoroj noćnoj mori mogla da poveruje kako će je u glavnom gradu Hrvatske, umesto udobnog kreveta kome se poslednjih četrdeset pet dana silno radovala, dočekati samo otirač pred vratima i da će joj on postati postelja. Ali, sudbina ispisuje nepoznate putanje, pa je upravo tako i bilo. Od pretprošle subote, akademska glumica spava pred vratima stana u kojem je živela do pre dve godine nakon razvoda od preduzetnika Željka Žnidarića (60).

Baš ispred vrata doma koji joj je doskoro bio sigurno utočište, sada proživljava pravu dramu, verovatno najtežu u dosadašnjem životu. Naime, kad je 25. februara, malo posle ponoći, nakon više od mesec dana boravka izvan Zagreba i 36 sati putovanja, napokon stigla ispred zgrade u Masarikovoj ulici, Mia je doživela pravi šok. Ispred stana, na trećem spratu zgrade u kome je stalno bila, kao i u stanu u Nodilovoj ulici gde je povremeno boravila, dočekala su je dva člana obezbeđenja i promenjena brava na vratima. Potresena glumica, u početku je u neverici posmatrala obezbeđenje koje je pokušavalo da joj objasni zašto ne može da uđe u stan gde se, inače, nalaze i njene stvari i da u njemu već neko vreme boravi glumičin bivši suprug. Rekli su joj kako joj je najbolje da ode, da ne gubi vreme jer tu nema šta da traži. Uzaludno je zvonila, pokušavala suprugu i obezbeđenju da objasni kako je reč o stanu koji je i njena bračna imovina i da se tu nalazi čitav njen život. Međutim, oni su bili neumoljivi. Ovogodišnja učesnica rijaliti šou-programa Survivor na trenutak je osetila umor, čak je odlučila i da popusti, ali kad se zaputila u garažu gde je bio parkiran njen automobil Chrysler pt cruiser, doživela je novi šok. Automobila nije bilo. U deliću sekunde shvatila je da je ostala bez svega. Vratila se ispred vrata stana i tu ostala.

Vidno iscrpljena i umorna, na otiraču ispred vrata spava, jede, obavlja telefonske pozive... Pored sebe ima samo plastične flaše obične vode, pasoš, knjigu Sumrak književnice Stefani Majer, ali i dva kofera sa stvarima. Na jednom je držala nogu koju su joj lekari Hitne pomoći bandažirali zbog povrede skočnog zgloba. Odbila je da ode u bolnicu iz straha da njen bivši muž ne iznese iz stana njene stvari, među kojima je, kako je izjavila, i zdravstvena knjižica.

- Tužna sam, razočarana i noga me užasno boli. Nezgodno sam stala dok sam pokušavala da zamolim jednog fotoreportera, koji se ovde pojavio očigledno na nečiji poziv, da me ne slika. Želela sam da sve ovo prođe bez uplitanja javnosti. Spotakla sam se preko kofera pa sam gotovo pala na obezbeđenje - rekla je glumica koja sve muke izdržava uz pomoć i brigu komšija i ćerke Maje Lene, koja se s njom te noći vratila sa Kostarike u Zagreb. Iako je Maja Lena uz svoju majku, noći ipak provodi u kući svog oca Ronalda Lopatnija.

- U stan sam, naravno, pokušala da uđem. Čim sam videla da je provaljeno, zvala sam policiju, potom i bravara. Ali, članovi obezbeđenja sprečili su njegovu intervenciju. Bilo je grozno, Željko je vikao... Policija mi je zabranila i mogućnost da provalim u sopstveni stan – rekla je glumica koja je pomoć potražila od advokata Danijela Klobučara.

- Mia je 13. januara otišla na put. Nekoliko dana kasnije, do 2. februara, u stanu je boravila njena mama Tereza. Stan je napustila na sat vremena kako bi otišla na terapiju, a kad se vratila, zatekla je promenjenu bravu i obezbeđenje koji je više nije puštalo u stan. Pozvala je policiju koja je napravila zapisnik. Kasnije sam i ja stigao i pokušao da vidim šta je s njenim stvarima, šta se događa... Naime, u stanu je ostao Miin i pas Maje Lene Maza.

Tek uveče tog dana pas je doveden na Terezinu adresu. Podneli smo tužbe sudu za uzurpiranje poseda, ali do danas se ništa nije desilo. Mia nije mogla da sazna šta se ovde događalo jer nije smela ni s kim da kontaktira zbog ugovornih obveza prema televiziji RTL. Nakon povratka u Zagreb, pozvala je policiju, ali oni su opet napravili samo zapisnik. Iste noći Mia je pozvala bravara, ali obezbeđenje je sprečilo intervenciju – rekao je advokat i objasnio kako su supružnici pre razvoda, koji je službeno okončan pre godinu i po dana, sklopili ugovor o podeli bračne imovine. Tim se ugovorom Željko složio da stan u Masarikovoj spada u bračnu imovinu i priznao da Mia ima vlasništvo nad njegovom polovinom. Ali, u isto vreme konstatovano je da je sud stavio hipoteku na stan zbog Željkovih dugova. Iako je on potpisao ugovor po kojem Mii priznaje vlasništvo nad stanom, ona zbog hipoteke nije mogla da ga uknjiži.

- Do promene dolazi u decembru prošle godine kad je Željko podneo zahtev da se svi ugovori prikažu nevažećim pod izgovorom da je u trenutku potpisivanja bio neuravnotežen - objašnjava glumica i kaže kako je u tom stanu njen suprug poslednji put prespavao 20. februara 2009, što je označilo kraj njihove veze koja je trajala 11 godina, od čega su sedam proveli u braku. Mia i Željko zavete su razmenili baš  u stanu u Masarikovoj, na venčanju 2004. godine, na intimnoj ceremoniji kojoj je prisustvovalo pedesetak gostiju.

- Ispada da niko nema pravo da uđe u svoj posed ako je neko u njega provalio. Poslušala sam policiju, ali od tada sam ovde i nije mi lako. Danas je ovde Hitna pomoć morala dva put da interveniše. Prvi put zbog moje noge, a drugi kad je pozlilo mojoj mami. Sve je ovo strašno – potreseno govori glumica koja kaže da je nakon što je saznala da je stan pod sudskim sporom, prestala da ga koristi i privremeno se preselila u drugi, u Nodilovoj ulici. Da bi joj se ovakav scenario mogao dogoditi, Mia nije ni sanjala, a sa Željkom se, kaže, poslednji put veoma davno čula telefonom. Prestali su da održavaju kontakt. Znala je kako želi da potpisane ugovore proglasi nevažećim i da odustane od svih njihovih dogovora, ali nije znala za njegovu želju da ona u potpunosti napusti stan. Kako ističe, samo želela da Željko vrati dug jer je na taj način bila ugrožena njena polovina stana, ona koju je ona nakon razvoda nastavila da koristi.

- Prijavila sam krađu automobila u garaži koja pripada ovom stanu, a odmah sam navela i da su mi originalan i rezervni ključ u fioci u stanu u koji ne mogu da uđem. Sinoć se ovde došao Željkov sin u želji da ključeve automobila preda obezbeđenju, a kad ga je policija pitala gde je auto, odgovorio je: Ne znam! Na pitanje ko mu je dao ključeve rekao je: Nepoznata osoba. I dalje ne znam gde je moj automobil, samo želim da uđem u stan. U njemu je sve moje, tu su mi i kreditne kartice. Čak sam i novac morala da pozajmljujem. Prestrašno mi je sve ovo. Nešto što smo zajedno  stvarali, pošteno bi bilo da zajedno i podelimo. Ovako ću morati da angažujem sopstveno obezbeđenje da čuva moju privatnost, moje stvari i posed. A onda ću otići u bolnicu – ispričala je Mia Begović.

 

Piše Sandra Njavro

Priredila Moni Marković

makonda-tracker