vatikan potvrdio

Preminuo bivši papa Benedikt XVI: Bio je JEDINI koji se penzionisao, pred smrt se suočio s optužbama

0

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je danas u Rimu u 96. godini života, javljaju strani mediji.

Papa Benedikt XVI preminuo je u Vatikanu
Papa Benedikt XVI preminuo je u Vatikanufoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Prema pisanju medija, nekadašnji papa Benedikt XVI preminuo je nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo proteklih dana.


S tugom vas obaveštavam da je papa emeritus Benedikt XVI, preminuo u 9.34 u manastiru Majke Crkve (Mater Ecclesiae) u Vatikanu – istakao je PR Vatikana u saopštenju.


Njegovo telo biće položeno u bazilici Svetog Petra u ponedeljak.


Aktuelni papa Franja pozvao je 28. decembra vernike da se mole za Benedikta XVI, koji je bio na čelu rimokatoličke crkve od 2005. do 2013. godine, kada se povukao sa te pozicije zbog svojih godina.

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI


Zamolimo Gospoda da uteši onoga koji ćutke podržava Crkvu i da ga podrži u svedočenju ljubavi prema Crkvi do kraja – poručio je papa Franja.


Nakon što je Grgur XII bio prinuđen da podnese ostavku 1415. godine, ne bi li se okončala podela unutar katoličke crkve, papa Benedikt bio je prvi papa koji se odrekao ovog položaja. Od Celestina V, 1294. godine, bio je prvi koji je sam podneo ostavku na mestu pape.


Posle povlačenja, Benedikt XVI živeo je povučeno u Vatikanu.

 

Papa Benedikt XVI preminuo je mirno
Papa Benedikt XVI preminuo je mirnofoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Rođen je kao Jozef Racinger 16. aprila 1927. u Bavarskoj, a tokom Drugog svetskog rata služio je kao pomoćnik sveštenika u vazduhoplovstvu. Nakon tofa je studirao teologiju i filozofiju u Minhenu i Frajzingu, a kao sveštenik je rukopoložen 1951. godine. Napredovao je u hijerarhiji Katoličke crkve u narednim decenijama, bio šef vatikanske doktrinarne kancelarije, poznat kao Kongregacija za doktrinu vere pod papom Jovanom Pavlom II, a 2005. godine ga je nasledio.


Međutim, osam godina kasnije, najavio je da će se povući s mesta pape, što je izazvalo iznenađenje širom sveta. Kako je istakao, više nije imao fizičku i duševnu snagu za vođenje Crkve.


Inače, on je bio prvi papa koji se sastao sa žrtvama zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika, ali je nedavno optužen za greške u postupanju sa napasnicima u Katoličkoj crkvi. Početkom 2022. objavio je kratko pismo kojim je odgovorio na izveštaj o seksualnom zlostavljanju u Minhenskoj nadbiskupiji u Nemačkoj, kada se osvrnuo na svoju pripremu za smrt.

 

Papa Benedikt
foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Uskoro ću se naći pred konačnim sudijom života. Iako, kada se osvrnem na svoj dugi život, mogu imati veliki razlog za strah i nemir, ipak sam raspoložen, jer se čvrsto uzdam da je Gospod ne samo pravedni sudija, već i prijatelj i brat koji je već patio zbog mojih nedostataka, pa je tako i moj advokat, moj Paraklet. U svetlu sudnjeg časa, blagodat da budem hrišćanin postaje mi sve jasnija. Daje mi znanje, i zaista prijateljstvo, sa sudijom mog života, i tako mi omogućava da samouvereno prođem kroz mračna vrata smrti. S tim u vezi, stalno se podsećam na ono što nam Jovan govori na početku Apokalipse: on vidi Sina čovečijeg u svoj njegovoj veličini i pada pred njegove noge kao mrtav. Ipak, On, stavljajući na njega svoju desnu ruku, kaže: "Ne boj se! To sam ja...".– napisao je.

 

 

makonda-tracker