Meril Strip osvojila trećeg Oskara

0
Slavna glumica osvojila je laskavo priznanje za ulogu Margaret Tačer u filmu Čelična lejdi na 84. dodeli Oskara u Kodak teatru u Los Anđelesu
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Meril je ove godine bila nominovana 17. put u karijeri, a zanimljivo je da je zlatnu statuetu osvojila trideset i tri godine nakon što je prvi put dobila to važno priznanje 1979. godine u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Kramer protiv Kramera, dok je 1982. osvojila drugog Oskara za glavnu žensku rolu u filmu Sofijin izbor.

Glumac Žan Dižarden je prvi Francuz koji je dobio prestižnu nagradu za ulogu u nemom ostvarenju Mišela Azanavičijusa The Artist, koji je poneo i nagradu za najbolji film i osvojilo ukupno pet Oskara od 10 nominacija.

Oskar za glavnu sporednu ulogu odneo je Kristofer Plamer za film Početnici, a istu nagradu u ženskoj konkurenciji dobila je Okstavija Spenser za ostvarenje Služavke. Vudi Alen osvojio je svog prvog Oskara nakon 1986. godine i to za scenario za film koji je i režirao Ponoć u Parizu.

Najviše nagrada dobio je Hugo Martina Skorsezea i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka i vizuelne efekte. Za najbolji animirani film proglašen je Rango, dok je iranska porodična drama Ašgara Farhadija Razvod nagrađena je u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

 

makonda-tracker