Žućko, priča o Radivoju Koraću u Sava centru premijerno 16. februara

0
Igrano-dokumentarni film scenariste i reditelja Gordana Matića Žućko, priča o Radivoju Koraću premijerno će biti prikazan u četvrtak, 16. februara u Sava centru od 20.30.

Zućko, priča o Radivoju Koraću je film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi sa ovih prostora, o njegovoj izuzetnoj sportskoj karijeri, ali i fasinantnoj ličnosti. Ovo je priča i o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka pocela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, a te nove trendove donosio je upravo Korać.

U igranom delu filma pojavljuju se Vladimir Aleksić, Katarina Radivojević, Tihomir Stanić, Voja Brajović, Tamara Krcunović.

Naratori u filmu su Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić. Dokumentari deo filma, pored arhivskih materijala, daje autentična svedočanstva o Koraću kroz razgovore sa Žućkovom porodicom, prijateljima, saigracima, postovaocima iz zemlje i inostranstva. Sagovornici u filmu su velikani evropske i svetske košarke - Bora Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković, Dragutin Cermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić iz Srbije, Ivo Daneu i Boris Kristančić iz Slovenije, Josip Đerđa i Nikola Plecas iz Hrvatske. Tu su i saigrači iz italijanske Petrarke Francesco Varotto i Giuseppe Stefanelli, kao i rivali iz Španije Pedro Ferràndiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk.

Posle vrlo emotivne specijalne projekcije filma na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i učešća na Filmskom festivalu u Palermu na kome je osvojio dve nagrade (za najbolji strani film i najbolju režiju), film će od 17. februara moci da pogleda i publika u bioskopima širom Srbije.

Žućko, priča o Radivoju Koraću snimljen je u produkciji kompanija ReKreativno i Gargantua i koprodukciji sa Arkadena studiom iz Slovenije. 

makonda-tracker