Kemal Monteno: Surova borba za život

0
Kantautor Kemal Monteno prošlog petka podvrgnut je komplikovanoj operaciji na srcu kada su mu ugrađena tri bajpasa, nakon čega će morati da nastavi sa dijalizom zbog prestanka rada bubrega, ali i dugom rehabilitacijom

Popularni pevač Kemal Monteno (63) već nekoliko nedelja vodi najtežu bitku za život. Poznat po svom šarmantnom osmehu, nepresušnom optimizmu i divnim ljubavnim stihovima, ovaj čuveni muzičar 30. decembra prošle godine primljen je u Kliničko-bolnički centar Rebro u Zagrebu zbog tegoba u grudnom košu, da bi lekari veoma brzo ustanovili kako je imao jak infarkt. Uzrok srčanog udara bili su krvni sudovi koji su oštećeni zbog toga što je Kemal godinama bolovao od dijabetesa, pa je po savetu doktorskog tima, do 13. januara zadržan na oporavku od infarkta i prestanka rada bubrega zbog čega je upućen na dijalizu. Muzičar, kao i njegovi najmiliji, danima su strahovali za tok kojim će odvijati njegovo ozdravljenje jer dugo nije bilo izvesno kada će lekari Kemala smeti da podvrgnu teškoj operaciji ugradnje trostrukog bajpasa.

- Kemal je već petnaest godina dijabetičar, a povišeni šećer uništio mu je srčane krvne sudove. Nakon detaljnih pretraga i analiza, lekari KBC-a Zagreb odlučili su kako je neophodno da se podvrgne operaciji na srcu – rekla je njegova supruga Branka (61) koja je sve vreme sa sinom Đanijem (38) i unukom Lorom (16) strepela ispred operacione sale u Zagrebu. Kemal i njegova supruga već deceniju žive u hrvatskoj prestonici od kada su se u ratnom vihoru preselili iz Sarajeva. I sam muzičar je neretko govorio o svojoj bolesti, ali i isticao kako ne dozvoljava da ona upravlja njime.

- Nisam znao da imam šećer, mislio sam da se radi o nesvesticama koje se javljaju zbog alkohola. Tokom rata pili smo sve i svašta, stalno mi se vrtelo u glavi, ali mislio sam da je to od pića. To je trajalo sve dok nisam otišao u Ljubljanu gde su mi uradili krvnu sliku i ustanovili dijabetes. Vodim računa o sebi, ali ne previše. Slušam svoj organizam i pijem sve što mi se pije ili jede – pričao je Monteno za magazin Story, ali neuredan život koji je vodio na kraju je ipak uzeo danak.

–  Kemalu Montenu u petak 13. januara u prepodnevnim satima ugrađena je srčana premosnica. U ovoj fazi pacijent je dobro i nalazi se na intenzivnoj nezi, a za dva dana preselićemo ga na odeljenje gde će se nekoliko dana oporavljati. Već sutra moći će da ga poseti porodica – rekao je profesor doktor specijalista Bojan Biočina ispred Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb koji je izveo zahvat. I Kemalov dugogodišnji prijatelj i menadžer Dragoslav-Gane Pecikoza svakodnevno je bio u kontaktu sa pevačevom porodicom kako bi se uverio da je legendarni šansonjer u dobrom zdravstvenom stanju.

- Operacija je odlično prošla i ono što je najvažnije jeste da je doktor zadovoljan kako je sve proteklo. Dejstvo anestezije uskoro će popustiti, a njegova supruga Branka rekla mi je da će ga odmah nakon toga posetiti. Posle toga biće prebačen u šok sobu, a potom i na rehabilitaciju. S obzirom na to da su mu ugrađena tri bajpasa, trebaće mu rehabilitacija, ali siguran sam da će sve proći u najboljem redu – rekao je Gane za Story neposredno nakon što je njegov prijatelj napustio operacionu salu.

 

 

Ksenija Konić 

makonda-tracker