Petra Cvijić: Očajna sam...

0
Voditeljka Informativnog programa RTS-a Petra Cvijić, otkrila je magazinu Story u kakvom je stanju nakon što je svojim automobilom udarila pešaka koji je istog dana preminuo
Foto: Luka Šarac, Miša Obradović, Kurir
Foto: Luka Šarac, Miša Obradović, Kurir

Splet nesrećnih okolnosti u sekundi je iz korena promenio život voditeljke Informativnog programa RTS-a Petre Cvijić (34) koja će 9. januar 2012. godine zauvek pamtiti kao jedan od najmračnijih i najtežih dana u svom životu.

Tog kobnog ponedeljka, prezenterka vesti Javnog servisa je vozeći svoj automobil opel corsa Vodovodskom ulicom u beogradskom naselju Žarkovo, u pravcu Železnika, u kasnim popodnevnim satima naletela na Slobodana Bajića (73), koji je u brzini prelazio ulicu na pešačkom prelazu kako bi na suprotnoj strani ulice ušao u autobus GSP-a. Iako se svim silama trudila da ga izbegne, Petra je oborila pešaka i prestravljeno istrčala iz automobila pokušavajući da pomogne nastradalom čoveku koji je bio teže povređen, ali u svesnom stanju.

Ubrzo je Slobodan Bajić kolima Hitne pomoći bio prevezen u Urgentni centar u kojem je i Petra, nakon davanja iskaza policiji, završila na infuziji i medikamentima za smirenje, a potom puštena kući gde je sve vreme bila je na telefonskoj liniji sa zaposlenima u Urgentnom centru koji su je uveravali da je povređeni van životne opasnosti.

Kada je, tokom večeri, doznala potresnu vest da je nesrećni starac ipak podlegao povredama nastalim usled unutrašnjeg krvarenja, zanemela je od bola i šoka. Od tog trenutka postala je nedostupna za medije i u tišini svog doma u Višnjičkoj banji, uz podršku tri rođene sestre i majke koja je došla iz Užica, pokušava da prebrodi najteži period u svom životu, pronađe snagu da nastavi dalje i nauči da živi sa činjenicom da je jedan omiljeni i voljeni suprug, otac i deda lišen života baš na 73. rođendan.

- Ne postoje dovoljno teške reči kojima bih opisala kako se osećam. Za mene više nema budućnosti… – poverila se svojim prijateljima lepa voditeljka koja je svesna činjenice da, nakon tog kobnog 9. januara, više ništa neće biti isto i da će zauvek legati i ustajati s teškim uzdahom tuge i neverice šta ju je zadesilo.   

U prvim danima nakon tragedije, u već izrazito lošem psihičkom stanju i pod lekovima za smirenje, Petra, čiji je otac odavno preminuo, strahovala je za zdravlje svoje majke koja se već godinama bori sa dijabetesom, pa je samim tim plašeći se da se usled šoka od strašnih okolnosti koje su je zadesile, nešto loše ne desi i njenom roditelju, lična drama Cvijićeve poprimila i obrise porodične.

Kako navode osobe bliske plavookoj voditeljki, otkako je saznala da je iz nehata usmrtila čoveka, u teškoj je depresiji, pokušava da shvati zbog čega se baš sve ovo dogodilo njoj, ne izlazi iz stana, izbegava svaki kontakt sa okolinom, ne javlja se na telefon… Ipak, smogla je dovoljno snage da kontaktira porodicu preminulog Slobodana Bajića. U strahu od reakcije, plašeći se same sebe i reči koje treba da izgovori porodici nastradalog, kako pričaju ljudi bliski Petri, isprva je želela da pokojnikovoj porodici uputi telegram saučešća, ali je u trenutku kada je počela da sastavlja reči kojima je pokušala da opiše svoj osećaj krivice i bola, shvatila da pisana reč nije adekvatna. Pozvala ih je i u prvim sekundama razgovora osetila neznatno olakšanje jer je Radovan Bajić, sin nastradalog Slobodana, nije dočekao na nož rekavši da izuzetno ceni to što im se javila i uprkos svom ogromnom gubitku, na neki način pokušao da je uteši uveravajući je da je situacija u kojoj se ona našla mogla da se dogodi svakome.

Nesrećni Slobodan Bajić je u četvrtak, 12. januara, sahranjen na groblju u Železniku, a voditeljka nije prisustvovala pogrebu kako se od tragedije porodice Bajić i njene lične, ne bi pravio dodatni medijski spektakl.

- Molim vas, nemojte me ništa pitati. Ne znam ni šta bih rekla. Očajna sam – bilo je jedino što je vidno potresena Petra smogla snage da kaže za Story jer joj je i od strane advokata savetovano da ne daje izjave dok se ne završi istraga. Do tada, ljubimica gledalaca Javnog servisa koja je, kako kaže njeno blisko okruženje, veoma religiozna, utehu pokušava da pronađe u veri da je sve što joj se događa jedno veliko životno iskušenje.

Cvijićeva će, ako se dokaže njena krivica, prema zakonu odgovarati za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od 2 do 12 godina. Ukoliko se pronađu posebne olakšavajuće okolnosti, po propisima moguće je da kazna bude umanjena ispod zakonskog minimuma. Koju god odluku da nadležni organi donesu, ona neće zadovoljiti javnost koja pod budnim okom prati čitav slučaj. Koliku god kaznu da izreknu, ona će istovremeno biti i drakonska i oslobađajuća. Jednog života nema, a drugi je nakratko zaustavljen. Porodica Bajić pokušava da oplače svog supruga, oca i dedu, dok Petra u svom okruženju pokušava da pronađe odgovor na pitanje koje je trenutno zaustavilo njenu budućnost i izbrisalo prošlost ostavivši je u sumornoj sadašnjosti. Kako nastaviti dalje? Na koji način živeti sa činjenicom da zbog jednog spleta nesrećnih okolnosti više nema jednog života?

 

Danilo Mašojević

 

KO JE PETRA CVIJIĆ: Petnaest godina na malim ekranima

 

Voditeljka je rođena 9. oktobra 1977. u Smederevskoj Palanci.

Svoje prve profesionalne korake načinila je kao devetnaestogodišnjakinja na TV5 u Užicu, nakon toga preselila se u Novi Sad gde je radila kao prezenterka Dnevnika RT Vojvodina, a onda je pre sedam godina usledio poziv da postane jedno od zaštitnih lica Informativne redakcije RTS-a. Svojim šarmom, lepotom, stavom, prirodnošću i neposrednošću, naprečac je osvojila simpatije gledalaca i kolega, koji za nju imaju samo reči hvale, pa stoga ne čudi što su svi potreseni nesrećom koja ju je zadesila i iz dana u dan šalju joj poruke podrške. Iako se ponekad za poznate ličnosti vezuju epiteti kao što su bahatost, prepotentnost i umišljenost, u ovom kontekstu o Petri se nikada ni reč nije mogla čuti. Dama koja je svojim ponašanjem bila samo primer za mlade naraštaje, našla se nehotice u jednoj od najtežih životnih situacija i sada se bori pre svega sa samom sobom i svojom savešću, a onda i sa komentarima okoline za ubistvo iz nehata.

 

 

SAOPŠTENJE RTS-A: Do daljnjeg na pauzi

Iako je zasad nepoznato da li će Petri Cvijić biti izrečena zatvorska kazna, ona do daljnjeg neće nastaviti sa radom ispred kamera svoje matične televizije gde je u stalnom radnom odnosu.

O njenoj poslovnoj sudbini koja će je zadesiti nakon izricanja presude i statusu na televiziji, za sada ne postoje precizne i zvanične informacije.

- Dok nadležni organi ne završe istragu, nećemo komentarisati slučaj - rekla je Duška Vučinić, PR javnog servisa.

 

makonda-tracker