KOVID JE ODNEO MNOGE

Nikad ova tužna lista nije bila tako duga: Ovo su poznati od kojih smo se zauvek oprostili u 2021.

1

Ovu tešku i turbulentnu 2021. godinu pamtićemo po mnogo čemu, a nažalost i po tragičnim odlascima ličnosti kojima smo se divili.

foto: Antonio Ahel/ATA Images, Marina Lopičić/kurir
foto: Antonio Ahel/ATA Images, Marina Lopičić/kurir

Godina na izmaku bila je teška i neizvesna, ponajviše jer se pandemiji virusa korona ne nazire kraj, a on je kosio desetine ljudi dnevno u našoj zemlji, pa je među njima bilo i slavnih ličnosti.


Mira Furlan

 

Mira Furlan
foto: Dragana Udovičić

Slavna jugoslovenska glumica preminula je u januaru od komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila, u 65. godini.


Rialda Kadrić Šebek

 

Rialda Kadrić
foto: printscreen prva tv

Nekoliko dana nakon Mire, od srčanog udara umrla je glumica koju su generacije obožavale zbog njene uloge Marije u "Žikinoj dinastiji", a preminula je u Atini u 57. godini.


Goran Daničić

 

Goran Daničić
foto: Dragana Udovičić

U februaru nas je napustio glumac koji je poznat ljubiteljima domaćih filmova i serija, a još veću karijeru izgradio je u pozorištu. Daničić je preminuo iznenada, u 58. godini.


Đorđe Balašević

 

Đorđe Balašević
foto: Dragana Udovičić

Devetnaestog dana februara javnost je zatekla vest da je slavni kantautor Đorđe Balašević preminuo u 67. godini na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Budući da porodica nije želela velika okupljanja, on je na večni počinak ispraćen u krugu najbližih uz tamburaše i njegove kultne pesme, među kojima je bila i "Olivera", hit posvećen njegovoj supruzi.


Boris Komnenić

 

Boris Komnenić
foto: Milos Tesic/ATAImages

Jedan od omiljenih glumaca brojnih generacija na našim prostorima preminuo je u martu, u 64. godini, posle teške bolesti.


Dragoljub Đuričić

 

Dragoljub Đuričić
foto: Vladimir Šporčić

Virus korona odneo je i proslavljenog bubnjara, koji je preminuo u 68. godini. U svojoj bogatoj karijeri bio je deo Yu grupe, sastava Leb i sol, Kerbera i drugih, a dugo je sarađivao sa Zdravkom Čolićem. Malo je poznato da je bio izuzetan slikar, koji je imao više desetina izložbi po bivšoj SFRJ.


Aleksandar Sanja Ilić

 

Sanja Ilić
foto: Zorana Jevtić

Poznati muzičar i arhitekta Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika", preminuo je od posledica virusa korona početkom marta u 70. godini. Jedan od najcenjenijih domaćih muzičara i umetnika poticao je iz ugledne porodice kompozitora i izgradio bogatu karijeru, a u poslednjim godinama života predstavljao je našu zemlju i na Evroviziji.


Vlastimir Vlasta Velisavljević

 

Vlasta Velisavljević
foto: Damir Dervišagić

Kako su ga nazivali, "dobri duh srpske glume" napustio nas je u u 95. godini, nakon izgubljene borbe s kovidom.


Predrag Živković Tozovac

 

Predrag Živković Tozovac
foto: Dragana Udovičić

Počeo je kao harmonikaš, nastavio muzičku karijeru kao pevač i ušao u legendu. Borbu s virusom korona izgubio je 6. aprila, a zanimljivo je da je u poslednjim mesecima života odlučio da se oženi svojom životnom saputnicom Emilijom, s kojom je proveo više od četiri decenije.


Zafir Hadžimanov

 

zafir hadžimanov
foto: Kurir/marina Lopičić

Legendarni kantautor i džez muzičar preminuo je u 78. godini od posledica kovida. Nakon njegove smrti, Severna Makedonija, u kojoj je rođen, posthumno ga je odlikovala Ordenom za zasluge, a Srbija Karađorđevom Zvezdom prvog stepena.


Feđa Stojanović

 

Feđa Stojanović
foto: Nemanja Nikolić

Pozorišni, filmski i televizijski glumac preminuo je u Beogradu u 74. godini. Kako je sam pričao, krajem 2020. godine je operisao tumor na bubregu i jedan bubreg mu je odstranjen, a nadao se da se rak neće proširiti. Ipak, u maju je izgubio borbu.


Đorđe Marjanović

 

Đorđe Marjanović
foto: Zorana Jevtić

Prva velika zvezda Jugoslavije napustila nas je u 89. godini nakon borbe s virusom korona. Marjanović, koji je širom stare zemlje imao prve klubove obožavalaca koji su sebe nazivali "đokistima" i legenda jugoslovenske pop scene, preminuo je u maju 2021.


Zoran Simjanović

 

Zoran Simjanović
foto: ATA Images

Muzičar koji stoji iza taktova po kojima pamtimo filmove "Maratonci trče počasni krug", "Balkan ekspres", "Nacionalna klasa" i mnoge druge preminuo je 11. aprila nakon borbe s kovidom.


Novica Zdravković

 

Novica Zdravković
foto: Youtube Printscreen

Čuveni pevač preminuo je u junu u KBC Zvezdara, od raka s kojim se borio godinama. Mediji su pisali da je brat legendarnog Tome Zdravkovića pune dve decenije vodio bitku protiv kancera bešike.


Milan Lane Gutović

 

Lane Gutovič
foto: Dado Đilas

U avgustu nas je napustio jedan od omiljenih jugoslovenskih i srpskih glumaca, na Vojnomedicinskoj akademiji nakon kraće bolesti. Glumac je dve nedelje ranije zadržan u bolnici zbog problema s disajnim putevima, a kasnije je usled pogoršanog stanja priključen na kiseonik. On je posthumno dobio nagradu Dobričin prsten, za životno delo, a priznanje je uručeno njegovoj deci.


Minja Subota

 

Minja Subota
foto: Kurir TV

U septembru 2021. godine napustio nas je čuveni televizijski voditelj i autor emisije "Muzički tobogan" Minja Subota, u 82. godini života. On je hitno prevezen u bolnicu, zbog bolesti s kojom se borio već duže vreme, a tu je i preminuo.


Marina Tucaković

 

Marina Tucaković
foto: Dragana Udovičić

Najpoznatija autorka brojnih hitova širom naših prostora i tekstopisac kome su se divili izvođači različitih žanrova preminula je nakon što se zarazila virusom korona posle višegodišnje bitke s rakom dojke.


Ivan Tasovac

 

Ivan Tasovac
foto: Zorana Jevtić

Domaća javnost bila je šokirana kada je objavljeno da je iznenada premino Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture. Njemu je iznenada pozlilo u njegovom domu, a ekipa hitne pomoći bezuspešno je pokušala reanimaciju.


Nenad Nenadović

 

Nenad Nenadović
foto: Nemanja Nikolić

Glumac kog su obožavale generacije dece preminuo je od posledica virusa korona u kovid bolnici, a sahranjen je Minje Subote u Aleji zaslužnih građana.


Marko Živić

 

Marko Živić
foto: Dragan Kadić

Uvek nasmejan i svima drag, glumac Marko Živić napustio nas je u oktobru ove godine, nakon teške borbe s kovidom. On je godinama ranije uspeo da pobedi ozbiljne zdravstvene probleme, ali ovu bitku nije mogao da dobije.


Marinko Rokvić

 

Marinko Rokvić
foto: Ana Paunković

Muzička zvezda koju su mnogi nazivali gospodinom pevačem napustio nas je u novembru, nakon borbe s kancerom pankreasa. Njegovo zdravlje mesecima je bilo narušeno, a i u tako lošem stanju je uspeo da pobedi virus korona i podnese jednu operaciju.


Merima Njegomir

 

Merima Njegomir
foto: Damir Dervišagić

Proslavljena pevačica narodne muzike preminula je u 69. godini nakon kraće borbe s rakom pankreasa. Ona se do poslednjeg dana nadala da će pobediti bolest, a u danima pred smrt izjavila je da ulaže svu svoju snagu i energiju u bitku i da misli pozitivno.

 

 

makonda-tracker