uzbuđenje

Čitavog dana pratio je tragove belog medveda i strahovao za život: Jovan Memedović otkriva kako je smrti gledao u oči

1

Voditelj i avanturista smatra da je sudbina zaslužna za sve ono što je obišao i doživeo u životu, a njegova iskustva sa različitih krajeva sveta će vas oduševiti.

foto: Instagram Printscreen
foto: Instagram Printscreen

Voditelj Jovan Memedović godinama publiku oduševljava svojom autorskom emisijom "Sasvim prirodno" koja nam dočarava neistražene predele, ruralna područja i fantastičnu prirodu, a za medije govorio je kako je izgledao boravak na Severnom polu, gde je smrt pogledao u oči.

 

Prvi put sam tako razmišljao. Vozio sam motorne sanke po debelom ledu pola metra. To izgleda kao solidna debljina, ali se led vrlo brzo topio, a pošto je bio maj, već su se pojavljivale pukotine. Kroz njih se pomaljalo odvratno crno more. Kad propadnete kroz led, nema povratka jer vas on propusti i sante se odmah skupe. Da bi sve bilo kompletno, neko je pomenuo da je prethodne godine jedan čovek tako poginuo. Tri dana, dok sam sa dvojicom Norvežana tumarao tim prostranstvom, stalno sam se pitao šta ja, ludak, tu radim. Ceo bogovetni dan, od ujutru do uveče, pratili smo tragove belog medveda — ispričao je Memedović za magazin Helou.

 

Jovan se prisetio još jedne situacije kada nije bio siguran kako će se sve završiti i da li će preživeti.

 

U Sibiru smo u jednom trenutku ostali bez hrane. Ali kada ste u divljini koju nije takao čovek, može se doći do hrane. Jer taj živi svet vrvi oko vas. Životinje nisu u paničnom begu od vas pošto retko sreću ljude. Onda vi, kao neki lovac, dođete do plena. Jedan dan smo bili gladni, međutim, već sutradan smo se snašli. Upecali smo ribe. Imam ekipu, ovako privatno, imamo jedan kampu divljini i tu možemo da preživimo samo od onoga što ulovimo. Tamo idemo leti — istakao je i dodao da veruje u sudbinu i zapisan put koji mu je pomogao da obiđe sve delove sveta.

 

 

— Prirodu sam istražio onoliko koliko me interesovala. Ako sam poželeo da idem u neki kraj sveta, tamo sam i otišao. Ne zato što sam imao dobro utvrđen plan i materijalnu pozadinu, već se tako samo odigralo. Moram da zahvalim sudbini. Ne verujem preterano u neke druge stvari, osim sudbine. Mene je sudbina prošetala onako kako sam ja zamišljao i kako sam sanjao. Nemam nekih većih izazova koji mi sada predstavljaju neki novi cilj da otputujem na određenu stranu sveta, više me interesuje neka određena priča. Da li sam našao sagovornika u samom Beogradu, 100 km od Beograda, da li na 5.000 km od Beograda, otići ću, spakovaću se i napraviti priču o onome što me zanima. Idem za pričom, ne za geografijom — rekao je Memedović.

 

makonda-tracker