icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

istinske vrednosti

Sa prelepom Verom Pavladoljskom doživeo je vanvremensku ljubav: Porodične uspomene Matije Bećkovića će vas raznežiti

Podeli:

Kada bi postojala definicija bezrezervne ljubavi bez stega i granica onda bi Matija i Vera bili sinonim za nju.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Istaknuti književnik, pesnik, filolog, redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti - Matija Bećković rođen je na današnji dan 1939. godine, a tokom života napisao je vanvremenska dela koja su motivisala mlade književnike na svojevrsno stvaralaštvo.

 

Svoju prvu poeziju posvetio je najvećoj životnoj ljubavi Veri Pavladoljskoj sa kojom je ostvario idličnu porodicu i dobio dve naslednice Olju i Ljudmilu.

 

—  Kao pesnik rodio sam se pre 40 godina u Valjevu — rekao je svojevremeno Matija za magazin Vreme i dodao kako je počela bajkovita ljubavna priča.

 

 

—  Vera Pavladoljska je moja prva poema i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav —  istakao je Bećković dubokoumno poimanje večnosti. 

 

Muzički izvođač Arsen Dedić napravio kompozicije inspirisan Matijinom delima "Vera Pavladoljska" i "Dva prijatelja" koja su i danas omaž izgubljenim vrednostima i istinskoj emociji.

 

Oljina i Ljudmilina majka Vera rođena je u rusko - srpskoj porodici, a sa roditeljima se kao devojka seli u Valjevo gde na glavnom korzou sreće mladog pesnika. Emocije su se rodile na pravi pogled, a kada mu je saopštila da će postati roditelji, bio je ubeđen da će dobiti naslednika. No, stvarnost je bila malo drugačija, te Matija i Vera postaju bogatiji za bliznakinje davne 1964. godine.

 

 

Nakon vesti da je dobio ćerke, izjavio je da su medicinske sestre Višegaradske bolnice pogrešile, i uputio se ka izlazu porodilišta. Pozvala ga je da se vrati rečenicom "Ne ćerka, dve ćerke."

 

— Nas dve smo potpuno različite. Ja sam bila žensko “hiljadu na sat”, a ona je bila muškarača. Njoj su kupovali kapisle i fenomenalno se igrala klikerima, a moje želje bile su one kičerske – recimo, da mi mama kupi lutku u venčanici. Nema dragocenijeg iskustva u životu, nego naći svog para. Privilegija blizanaca je što ne moraš da tražiš svoj drugi deo rekla je Olja ranije za magazin Vreme koja je samo pet minuta mlađa od Ljudmile.

 

Dok je Olivera gradila glumačku i novinarsku karijeru, starija sestra postala je uvažena profesorka muzike .

 

 

Obe su se ostvarile u ulozi majke, Ljudmila ima dvoje dece koje je dobila sa pravnikom Srđanom Janjićijevićem, a Olja je ponosna na sina Luku koji veoma podseća na porodicu Bećković.

 

Obe su veoma privržene ocu, naročito otakako ih me majka napustila 1998. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...