velika odluka

Mnogi se ne bi odlučili za ovakav potez: Olga Odanović odlazi u penziju — a razlog će vas oduševiti

1

Jedna od omiljenih domaćih glumica, koja je nedavno pobedila virus korona i promenila svoj stav o vakcinaciji, uskoro će steći uslov za penziju, a ističe da će verovatno otići

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Glumica Olga Odanović dobitnica je ovogodišnje nagrade za najbolje umetničko ostvarenje u Narodnom pozorištu za ulogu u predstavi "Vuci i ovce".
Kako ona ističe, ova predstava bavi se vrlo aktuelnom temom, odnosno govori o tome kako čovek ne preza ni od čega zarad materijalne koristi.


Zbog svega toga Olga je poručila ljudima da se vrate na svoju suštinu i budu ljudi. Glumica je istakla da sledeće godine stiče uslove za penziju i da će vrlo rado svoje mesto u Narodnom pozorištu prepustiti nekom mlađem, ali i da je njena potreba da glumu ne napusti zaista.


Sledeće godine stičem sve uslove da odem u penziju. Ja ću verovatno otići i oslobiti mesto nekom mlađem glumcu koji će biti ponosan što je u ovom pozorištu, jer Narodno pozorište to zaslužuje. To ne znači da ću se odreći glume, već pre svega moja potreba i moja luka gde se ja usidrim. Ja ću ovde igrati predstave koje imam i trudiću se da dajem maksimum ono što je u mojim granicama mogućnosti. Moja koleginica Tanja Bošković, koja je u penziji, je imala nedavno premijeru mjuzikla "Flešdens" u pozorištu na Terazijama. Moja ćerka je bila na premijeri i oduševljeno mi je ispričala utiske. Ta žena je stvarno ostavila neizbrisiv trag i u tom pozorištu i uopšte u kulturi. Ako neko treba da bude na toj sceni i sada u tim godinama to je ona. Čula sam i koju ulogu je igrala u toj predstavi, pa to je zaista predivno — rekla je Olga Odanović za Blic.

 

Inače, Lenka, ćerka koju Olga ima sa suprugom i kolegom Draganom Petrovićem Peletom, pošla je stopama svojih roditelja, a glumica ističe da je Lenka svesna toga koliko je rada pred njom u ovom poslu.


Ona je rasla među glumcima u pozorištu i tu se pelcovala ovim poslom. Tako da zna koliko treba da se radi i koliko čovek mora da ima strpljenja. Ovaj posao je maraton na duge staze. Ovo vreme diktira da živite brzo, pa mladi sve hoće odmah i sad. Ne, treba polako. Treba da idete malim koracima i onda trajete 40, 50 godina — napominje Olga.

 

Olga Odanović
foto: Dragan Kadić

Ona ističe da sa suprugom otvoreno razgovara o poslu, odnosno da joj on uvek kaže ono što misli, kao i da uče jedno od drugog.


Ja sam zahvalna što imam porodicu pored mene, što imam supruga koji je i pedagog na Akademiji, koji se bavi time na jedan ozbiljan i temeljan način. On je meni zaista najveći kritičar. Bio je na nekoj od repriza ove predstave "Vuci i ovce", i vrlo lepe stvari mi je rekao. Uvek kaže ono što misli. Mi izbegavamo da mnogo pričamo o pozorištu. Mnogo nas je u kući umetnika pa to ponekad postaje malo naporno. Ali smatram da smo jedno od drugog dosta toga naučili. Da to umemo da primimo na pravi način. Meni su kritike značajne. Sad neko da me hvali i priča o meni sve najbolje, to je divno, ali nije poželjno često — kaže glumica.


Ona je, inače, nedavno pobedila kovid, a ističe da je spadala u grupu onih koji ne žele da se vakcinišu. Iskustvo koje je imala s virusom korona promenilo je njenu odluku, pa će sigurno primiti vakcinu čim bude mogla.


Ne bih mnogo ni da se sećam tog perioda. Baš je bilo nezgodno. Samo bih rekla ljudima da ozbiljno shvate ovo. Jer dok ne iskusite na svojoj koži vi ne znate stvarno koliko je teško. Ja sam bila od onih koja nije htela da se vakciniše. Boga mi sad ću morati posle ovoga, kad prođe ovaj period, pošto sam još uvek rovita — kaže Olga.


 

 

makonda-tracker