da li se sećate?

Žika, Manda, Bjela, Pele... Čuveni dramski umetnik podelio divnu USPOMENU vanvremenske glumačke KLASE (FOTO)

2

Ova fotografija predstavlja pravi "dragulj" koji na tren vraća u neka bezbrižnija i plemenitija vremena.

foto: Antonio Ahel/ATA Images
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Istaknuti sprski glumac, rok muzičar i umetnik prepoznatljivog kova — Srđan Žika Todorović nasledio je nesvakidašnju darovitost na svog oca Boru Todorovića, doajena kinematografije 20. veka, kao i proslavljenu tetku Miroslavu Miru Stupicu koja je jedna od najnagrađivanijih umetnica svih vremena.

 

Srđan je odmalena bio deo dramskih sekcija i pozorištnih trupa, a kada je došlo vreme za univerzitetsko obrazovanje, nije bilo sumnje da će se opredeliti za Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevotovića —1984. godine.

 

Kako filmski čelnici i kritičari ističu, klasa koju su činili Todorović, Milorad Mandić Manda, Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Slobodan Boda Ninković, Mirjana Joković, Vesna Stanojević, Dragan Petrović Pele, Dušanka Duda Stojanović, Darko Tomović, Tatjana Venčelovski i Branka Pujić zasigurno je jedna od najuspešnijih koja se pamti, otkako postoji ova eminentna institucija.

 

Žika neretko putem svog Instagram profila deli veoma interesantne detalje svoje prošlosti, a nakon fotografije koja je obeležila deo odrastanja i sazrevanja u vrsnog umetnika oduševila je ljubitelje domaće kinematografije.

 

"Naša klasa, kraj druge godine. Fale Branka i Vesna S. FDU '86" — kratko je napisao.

 

Todorović se proslavio ulogama u vanvremenskim ostavrenjima "Zaboravljeni", Dogodilo se na današnji dan", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Bal na vodi", "Kako je propao rokenrol", "Tri palme za dve bitage i ribicu", "Jagoda u supermarketu", "Okteberfest".

 

Glumca neretko možemo videti i u ulozi voditelja i komentatora muzičkih emisija, a svoju multitalentovanost pokazao je i kao član bendova "Eks Radnička kontrola", "Centar", "Bezobrazno zeleno", "Disciplina kičme", "Ekatarina Velika", "Kazna za uši". 

 

Prestižnu "Nagradu Car Konstantin" koja se dodeljuje za najbolju mušku ulogu na Festivalu glumačih ostavrenja u Nišu, dobio je 2005. godine za ostavarenja "Sivi kamion crvene boje" i "Flert" , a oni i dalje okupljaju publiku pored malih ekrana.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker