životna priča

Čuveni glumac Nikola Kojo slavi 54. rođendan: Proslavio se kultnim ulogama kao dečak, a danas je ponosni otac TRI ćerke

4

Talentovanog umetnika ćete naredne godine gledati u ostvarenju "Košare" koje publika s nestrpljenjem očekuje.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Harizmatični glumac Nikola Kojo obeležio je svojom darovitošću domaću kinematografiju još kao dečak, kada je bio jedan od glavnih aktera kultnih ostvarenja. Generacije su stasavale uz njegove replike, filmske ljubavi i nestašluke, a umetničku magiju i dan danas prenosi na poseban način.

 

Nikola je rođen 1967. godine u Beogradu, a ime je dobio po pradedi koji je bio protojerej u Mostaru. Več kao tinejdžer pokazivao je izvanredan glumački talenat, te je sa samo 13 godina dobio ulogu u filmu "Moj tata na određeno vreme" koji i danas nakon toliko vremena oduševljava javnost. Kojo je imao tu sreću da prve korake na velikom platnu napravi pored doajena srpskog glumišta Ljubiše Samardžića, Milene Dravić, Borisa Dvornika, Dragomira Bojanića Gidre, Jelene Žigon.

 

Nakon ove zapažene role usledila su ostvarenje koja su ga vinula u sam vrh umetničkog stavaralaštva, te publika nije mogla da zamisli veliko platno bez neodoljive, mlade nade.

 

Serijal "Žikina dinastija" Nikoli je doneo reginalnu popularnost, ali i status oformljenog glumca koji upisuje "Fakultet dramskih umetnosti" u klasi profesora Predraga Bajčetića koji je pohađao sa kolegama Anitom Mančić i Uliksom Fehmiju.

 

Nikola Kojo, Ono kao ljubav, Bojana Stefanović
foto: Youtube screenshot

Te 1992. godine doživeo je tranziciju od šarmantnog adolescenta do neprikosnovenog zavodnika filmom "Mi nismo anđeli", reditelj Srđana Dragojevića, a potom je publika imala priike da uživa u ostvarenjima "Biće bolje", "Do koske", "Nož", Balkanska pravila", "Lepa sela lepo gore", "Nebeska udica", "Četvrti čovek", u kojima je Kojo ostvario zapažene uloge.

 

Nikola se oprobao i kao režiser, a njegova komedija "Stado" naišla je na pozitivne reakcije naroda, što ga je dodatno motivisalo da stvara na polju umetnosti.

 

Nikola Kojo
foto: Dragana Udovičić

Privatni život glumac nikada nije javno isticao, ali je poznato da godinama uživa u ljubavi sa suprugom Aleksandrom, sa kojom je dobio tri naslednice, ćerku Anu i bliznakinje.

 

Koja ćete naredne godine imati prilike da gledate u novom filmskom ostvarenju "Košare", režisera Balše Đoga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker